Cele mai citite
 


Cluj: Sesiune de comunicări dedicată prevenirii obezităţii şi bolilor asociate
duminică, 22 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Cauzele obezităţii, bolile asociate şi prevenirea acestei afecţiuni cronice sunt prezentate, sâmbătă, la o sesiune de comunicări organizată de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" şi Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, care se desfăşoară în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

La evenimentul dedicat Zilei Europene Împotriva Obezităţii (ZEIO) participă preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Comisiei de Diabetologie din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Amorin Popa, directorul Florin Bodog din Ministerul Sănătăţii, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, dr. Dorina Duma, şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, conf. dr. Gabriela Roman.
Comunicările prezentate în cadrul reuniunii pun accentul pe prevenirea obezităţii prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos încă din perioada copilăriei, fără alimente hipercalorice, fără dulciuri şi grăsimi în exces, cu mers zilnic pe jos, sau cu diverse activităţi sportive.
Potrivit Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", 40% din copiii din România sunt supraponderali.
Obezitatea - definită ca o creştere a greutăţii corporale cu peste 20% comparativ cu greutatea normală - duce la apariţia unor boli grave, precum diabet, artrită, cardiopatie şi unele forme de cancer. Boala cronică este cauzată fie de o dietă neechilibrată, bogată în dulciuri şi grăsimi, de sedentarism, factori ereditari, fie de tulburări metabolice.
Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este marcată din 2009, în urma unei dezbateri organizate în Parlamentul European. Pacienţi şi medici se unesc în această zi în acţiuni comune, pentru a convinge semenii cu privire la creşterea riscului de îmbolnăvire prin depăşirea greutăţii corporale normale. AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Patru comportamente zilnice de viaţă ne feresc de obezitate şi alte boli, spune dr. Cristina Vladu Succesul campaniei "Viaţa - pentru o comunitate sănătoasă", derulată la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii, este dat de înţelegerea şi asumarea a patru comportamente simple, ce trebuie urmate zilnic de copii, educatori şi părinţi, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, coordonatorul de proiect dr...
Prof. dr. Amorin Popa: Obezitatea a crescut de trei ori în ultimii zece ani Obezitatea a crescut de trei ori în ultimii zece ani la populaţia din România şi este cauză a epidemiei de diabet zaharat de tip II, a hipertensiunii şi bolilor cardiovasculare care ne stăpânesc în acest moment, susţine preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Amorin Popa.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Cluj: Programul 'Şi eu trăiesc sănătos' al Fundaţiei Prais se extinde din acest an, cu sprijinul Primăriei Preşedintele Fundaţiei Prais, Silvia Bucur, şi primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au semnat, miercuri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în sala de conferinţe a Stadionului Cluj-Arena, un acord de colaborare menit să extindă derularea programelor care îi deprind pe copii...
Directorul DSP Cluj: Este nevoie de performanţă în medicina şcolară Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, apreciază că este nevoie de performanţă în medicina şcolară, de o asistenţă medicală de specialitate cu înaltă pregătire, dar şi de un plan naţional pentru promovarea sănătăţii, profilaxia şi monitorizarea bolilor copiilor.
Cluj: Dr. Doru Mircea: Dacă ai alergat un Maraton poţi să faci tot ce îţi doreşti în viaţă Dacă ai alergat un Maraton, adică 42,195 kilometri, sigur nu mori de infarct şi poţi să faci tot ce îţi doreşti în viaţă, susţine medicul Doru Mircea de la Sanofi-Aventis.