Cele mai citite
 


Preşedintele CJ Tulcea regretă ce s-a întâmplat la CA Rosetti, dar spune că nu pot apărea soluţii peste noapte
duminică, 22 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele Comisiei interministeriale pentru Delta Dunării, Victor Tarhon, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a criticat instituţiile care au permis să se întâmple incidentul de la CA Rosetti şi a susţinut că este posibil ca Ministerul Mediului să aibă în vedere o soluţie pentru caii crescuţi în semi-sălbăticie în rezervaţie.
"Ne pare rău că se întâmplă un asemenea lucru şi că instituţiile responsabile sunt inexistente sau aproape inexistente. Ar trebui ca măcar acum să se sesizeze, dacă nu s-au autosesizat, şi să încerce să aducă lucrurile în normalitate. Nu cred că peste noapte apar soluţii - minune", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Victor Tarhon.
În opinia sa, sunt "prea puţini cei care se ocupă de ceea ce se întâmplă în Delta Dunării şi mulţi care sunt doar privitori", existând posibilitatea ca Ministerul Mediului să aibă în vedere problema cailor din Deltă în întocmirea Strategiei pentru Delta Dunării.
"Nu pot spune că problema cailor din Deltă este acum o prioritate în strategie. Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului mai lucrează încă la componentele ce le revin în cadrul Strategiei pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Termenul de finalizare a documentului la nivelul comisiilor de specialitate este sfârşitul acestei luni, în iunie el urmând să fie aprobat în şedinţă de Guvern. Cred că acest eveniment nefericit trebuie să facă în aşa fel încât instituţiile responsabile să se ocupe de problemă şi într-o mai mare măsură Ministerul Mediului", a susţinut Tarhon.
Potrivit acestuia, până în prezent problema cailor crescuţi în semi-sălbăticie în Delta Dunării nu a fost inclusă în Strategia pentru Deltă.
"Personal, aş lua un cal de acolo, dar nu am unde să-l adăpostesc şi poate că l-aş chinui mai mult decât l-aş ajuta. Cât timp am reuşit ca în 20 de ani să desfiinţăm herghelii cu rase pure şi acum ne apucă deodată grija pentru ce se întâmplă cu mii de cai sălbatici sau semi-sălbatici, avem o problemă, iar problema nu este a lui Victor Tarhon, vremelnic preşedinte al CJ Tulcea, ci este a tuturor celor care iubesc animalele şi care iubesc România şi destinele României", a afirmat vicepreşedintele Comisiei interministeriale pentru Delta Dunării.
Pe 18 mai, asociaţia Vier Pfoten a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea şi Direcţia Sanitar-Veterinară cu privire la situaţia cabalinelor din comuna CA Rosetti care nu ar fi avut nutreţ şi apă şi ar fi fost lăsate neîngrijite în ţarcuri, deşi aveau plăgi deschise. Cele două instituţii ale statului au început verificările şi susţin că vor fi sancţionate persoanele care se vor face vinovate de rele tratamente aplicate animalelor, în funcţie de rezultatele anchetei.
În ciuda protestelor societăţii civile care a reclamat condiţiile improprii în care sunt transportaţi caii, vineri, un camion cu circa 50 de cai, dintre care numai 19 cu anemie infecţioasă, a plecat din CA Rosetti, o gabară preluându-l şi transportându-l pe apă până în comuna tulceană Nufăru de unde şi-a continuat drumul spre judeţul Brăila.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, camionul a fost oprit în localitatea Ianca, din judeţul Brăila, în prezent caii fiind la o fermă din localitatea Urleasca, situată la 16 kilometri de Ianca. Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, un cal a murit în timpul transportului. AGERPRES/ (A - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Proiect Vier Pfoten pentru caii din Delta Dunării Asociaţia neguvernamentală Vier Pfoten doreşte scoaterea cailor din Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), şi amenajarea unei zone doar pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie.
Tulcea: Ultimii cai din ferma de la Urleasca au fost transportaţi în Delta Dunării Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) a finalizat proiectul pentru promovarea turistică a cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în zona Letea, potrivit fundaţiei Vier Pfoten, care sâmbătă a adus la Tulcea ultimii 19 cai rămaşi în ferma din satul Urleasca, judeţul Brăila...
Victor Tarhon, candidat PDL la şefia CJ Tulcea: Mai avem mult de lucru în judeţ (interviu) Candidatul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, doreşte să finalizeze în următorii patru ani lucrările de reabilitare a 160 de kilometri de drumuri judeţene şi, într-un interviu acordat AGERPRES, referindu-se la problemele localităţilor tulcene, atrage atenţia asupra necesităţii...
DSVSA Tulcea susţine că Vier Pfoten foloseşte fără drept un ţarc mobil Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea susţine că asociaţia Vier Pfoten utilizează fără voia sa ţarcul mobil pentru adăpostirea cailor din Letea, precizând că, până în prezent, nu s-a putut efectua identificarea cabalinelor care au fost aduse în Deltă din...
DESTINAŢIE: ROMÂNIA/ Tulcea, un model pentru România prin ITI Vizitată de înalţi oficiali români şi din străinătate, Delta Dunării a strâns de-a lungul timpului numeroase aplauze din partea oaspeţilor, însă, în ultimii peste 20 de ani, în lipsa unei strategii care să le aducă avantaje concrete, comunităţile din Rezervaţie s-au dezvoltat cum au putut. Un plus de...
Horia Teodorescu, candidat USL la şefia CJ Tulcea: Am să încerc ca în comune să fie asigurată asistenţa medicală primară(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Tulcea, deputatul Horia Teodorescu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că, în cazul în care va câştiga competiţia electorală, îmbunătăţirea infrastructurii din mediul rural va fi o prioritate şi în aproape doi ani în toate comunele din judeţ...