Cele mai citite
 


Tulcea: Proiect Vier Pfoten pentru caii din Delta Dunării
duminică, 22 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia neguvernamentală Vier Pfoten doreşte scoaterea cailor din Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), şi amenajarea unei zone doar pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie.
Reprezentantul organizaţiei, Kuki Bărbuceanu, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că încă de acum doi ani a început demersurile pentru realizarea unui proiect care vizează mutarea cailor din Pădurea Letea în pădurea Cardon.
"Am apelat la Romsilva care, după o perioadă de câteva luni, ne-a spus că nu putem muta caii pentru că ar distruge pădurea respectivă. În opinia lor, caii s-au obişnuit foarte bine în Pădurea Letea şi să-i lăsăm acolo. Proiectul nostru vizează prinderea tuturor cailor, microciparea lor şi găsirea proprietarilor reali înscrişi în Registrul Primăriei, proprietari care au plătit taxele de păşunat. Caii care sunt evidenţiaţi vor reveni proprietarilor care vor alege ce se va întâmpla cu animalele - le vor păstra sau le vor vinde abatoarelor", a spus Bărbuceanu.
El a afirmat că doreşte preluarea în custodie, închirierea sau concesionarea pădurii Cardon, însă legal acest lucru nu poate fi pus în practică. "Pădurea poate fi concesionată pe o perioadă sau închiriată cu titlu gratuit şi noi vrem acest lucru, dar, conform legilor, o pădure nu poate fi concesionată decât în anumite condiţii şi pentru anumite activităţi care nu includ şi protejarea cailor", a explicat reprezentantul Vier Pfoten.
În urmă cu aproape o săptămână, Kuki Bărbuceanu s-a deplasat la Letea pentru a pregăti vizita din zilele următoare a unui grup de 20 de persoane, printre care şi trei reprezentanţi ai Ministerului Turismului din Austria, el sesizând atunci faptul că animalele prinse de localnici nu aveau apă şi nutreţ.
"Caii erau strânşi de luni (9 mai - n.r.) cu motocicletele de localnici. Este ciudat că aveau motociclete. Eu am ajuns joi la Letea, iar caii nu aveau în ţarcuri apă şi hrană", a spus Bărbuceanu.
Pe 18 mai, asociaţia Vier Pfoten a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea şi Direcţia Sanitar-Veterinară cu privire la situaţia cabalinelor din comuna CA Rosetti, cele două instituţii ale statului începând verificările şi susţinând că vor fi sancţionate persoanele care se vor face vinovate de rele tratamente aplicate animalelor, în funcţie de rezultatele anchetei.
În ciuda protestelor organizaţiilor neguvernamentale care au reclamat condiţiile improprii în care sunt transportaţi caii, vineri, un camion cu circa 50 de cai, dintre care numai 19 cu anemie infecţioasă, a plecat din CA Rosetti, o gabară preluându-l şi transportându-l pe apă până în comuna tulceană Nufăru de unde şi-a continuat drumul spre judeţul Brăila.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, camionul a fost oprit în localitatea Ianca.
Conform Administraţiei RBDD, pentru rezolvarea problemei cailor semi-sălbatici din Letea, în octombrie 2010 s-au început mai multe acţiuni, în parteneriat cu fundaţia Vier Pfoten.
"În cadrul acestui proiect, Fundaţia Vier Pfoten a comandat un studiu pentru evaluarea impactului prezenţei cailor abandonaţi şi nu numai asupra zonei cu regim de protecţie integrală pădurea Letea şi asigură suportul nutriţional al cabalinelor pe timpul iernii pentru evitarea mortalităţilor mari în iernile grele. (...) În urma derulării acestui proiect se preconizează stabilizarea unui nucleu de cabaline cu valoare genetică ridicată, în funcţie de capacitatea de suport a ecosistemului (a grindului Letea) şi organizarea acestuia ca o atracţie turistică specifică zonei", se arată într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES de către Administraţia RBDD.
În perioada comunistă, caii crescuţi în semi-sălbăticie în Deltă erau comercializaţi la abatoare, în schimbul acestora, tulcenii din diferite comune ale judeţului primind sume mari de bani sau chiar apartamente în blocurile de pe faleza oraşului Tulcea. Totodată, animalele erau şi sunt folosite de localnici fără să fie necesară hrănirea şi adăpostirea lor, caii găsindu-şi resurse de hrană şi adăpost în plantaţiile de puieţi înfiinţate de societatea Romsilva sau în pădurile Caraorman şi Letea, declarate arii protejate.
În anii 1990, localnicii au continuat să vândă animalele. În august 2005, autorităţile tulcene au sesizat că în judeţ există cinci reţele de trafic de carne de animale, inclusiv animale crescute în stare de semi-sălbăticie în Delta Dunării. Rezultatul anchetelor de la acea vreme nu a fost făcut public, DSV susţinând că în rezervaţie existau 12.540 de bovine şi 4.082 de cai, o posibilă sursă de transmitere a anemiei infecţioase, leucozei, TBC şi antrax.
În noiembrie 2010, directorul DSV Tulcea declara că în Deltă nu mai există decât un singur cal bolnav de anemie infecţioasă, crescut în stare de semi-sălbăticie, localnicii primind pe parcursul acelui an despăgubiri din partea statului pentru 121 de cai anemopozitivi. În ceea ce priveşte situaţia cailor din Deltă nerevendicaţi de localnici, efectuarea analizelor era, potrivit sursei citate, extrem de dificilă.
De dimensiuni relativ mici în comparaţie cu caii din alte zone, cabalinele din Letea s-au adaptat condiţiilor dificile din Deltă, iarna părul de pe corp crescându-le de trei ori mai repede decât cel al cailor obişnuiţi.
"În plus, au dezvoltat abilitatea de a metaboliza mai bine celuloza, iar asta le permite să reziste chiar dacă au de mâncare doar scaieţi şi uscături. Alţi cai ar avea dificultăţi în a supravieţui în aceste părţi. Astăzi, caii de sport pierd rezistenţa la boli, frig şi capacitate de efort în condiţii suprasolicitante, iar caii din Deltă reprezintă o bază genetică importantă ce va repara tot ce pierd rasele specializate. Sunt o comoară zootehnică, o bază genetică importantă şi nu trebuie priviţi ca nişte dăunători", declara, în 2008, cercetătorul Ştefan Răileanu de la Institutul Naţional Delta Dunării.
De altfel, pe reţelele de socializare există grupuri care doresc legiferarea unei rezervaţii a cailor sălbăticiţi din Delta Dunării, iniţiativa World Society for the Protection of Animals reunind până în prezent 7.204 membri care sunt de acord cu studierea evoluţiei efectivelor de cai, controlul acestora şi organizarea zonelor în care aceste cabaline pot constitui un obiect turistic. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Ultimii cai din ferma de la Urleasca au fost transportaţi în Delta Dunării Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) a finalizat proiectul pentru promovarea turistică a cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în zona Letea, potrivit fundaţiei Vier Pfoten, care sâmbătă a adus la Tulcea ultimii 19 cai rămaşi în ferma din satul Urleasca, judeţul Brăila...
MDRT şi Vier Pfoten au semnat 'Protocolul de la Letea' Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi coordonatorul de proiecte din cadrul asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, au semnat duminică, la Cardon, Delta Dunării, un acord de colaborare pentru protejarea cailor din Letea, pe fondul nemulţumirii localnicilor.
Caii din Delta Dunării ar putea deveni un produs turistic Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, la Sulina, că intenţionează să se implice în protejarea cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Delta Dunării.
DSVSA Tulcea susţine că Vier Pfoten foloseşte fără drept un ţarc mobil Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea susţine că asociaţia Vier Pfoten utilizează fără voia sa ţarcul mobil pentru adăpostirea cailor din Letea, precizând că, până în prezent, nu s-a putut efectua identificarea cabalinelor care au fost aduse în Deltă din...
Tulcea: A început proiectul pentru protejarea Pădurii Letea Pădurea Letea va fi protejată împotriva incendiilor şi a animalelor crescute în stare de libertate în Delta Dunării printr-un proiect derulat de asociaţia 'Danubiu' şi finanţat de UE prin POS Mediu cu peste 7,2 milioane de lei.
Tulcea: Acţiuni de supraveghere a aglomerărilor de păsări din Deltă Agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) monitorizează aglomerările de păsări din Rezervaţie, astfel încât să poată interveni dacă se va constata lipsa surselor de hrană ale acestora.