Cele mai citite
 


ANSVSA a oprit certificarea transporturilor de cai semi-sălbatici din Tulcea
luni, 23 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea să stopeze orice transport de cabaline, se arată într-un comunicat ANSVSA.
Sistarea certificării transporturilor de cabaline din judeţul Tulcea va fi menţinută până la clarificarea situaţiei între autorităţile locale, proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor.
În acelaşi timp, se va continua prelevarea probelor de sânge pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine (AIE) pentru animalele identificate de către Autoritatea Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).
În privinţa situaţiei animalele sănătoase, urmează a se lua o decizie de către părţile implicate, iar cele diagnosticate cu anemie infecţioasă ecvină vor fi extrase din efectiv şi vor urma calea prevăzută de legislaţia specifică pentru aceste situaţii.
În ceea ce priveşte transportul de cabaline din Tulcea, care a fost stopat în judeţul Brăila, animalele au fost descărcate pentru a fi hrănite şi adăpate şi pentru a li se controla starea de sănătate, în urma transportului.
Conform unui comunicat al DSVSA Tulcea, acţiunea de extracţie a cailor aflaţi în stare de semi-sălbăticie în Delta Dunării survine ca urmare a negocierilor dintre reprezentanţii unor societăţi care au ca profil şi abatorizarea cailor şi diverşi proprietari de cabaline.
În ultimii ani, o serie de organizaţii neguvernamentale şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) caută împreună o soluţie într-o problemă controversată: protejarea ecosistemelor naturale forestiere din Pădurea Letea şi protejarea populaţiilor de cai abandonaţi, denumiţi impropriu 'cai sălbatici', ca o posibilă atracţie turistică a zonei.
'Este necesar ca partenerii să încerce să se aşeze pe poziţii de colaborare rezonabilă deoarece este dificil să împaci pasiunea unui iubitor de animale care ar sacrifica totul pentru protejarea acestora şi a unui pădurar împătimit de importanţa fondului forestier pentru existenţa planetei, iar pentru acest echilibru, ARBDD încearcă să îşi asume un rol de mediator', se arată într-un comunicat ARBDD.
Guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu, a estimat că în momentul de faţă în Deltă există între 2.000 şi 4.000 de cai sălbăticiţi, dintre care localnicii deţin circa 1.000 de exemplare, întregul efectiv de cabaline afectând Pădurea Letea.
Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în anul 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie din România, după Munţii Retezat.AGERPRES/(AS-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DSVSA Tulcea susţine că Vier Pfoten foloseşte fără drept un ţarc mobil Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea susţine că asociaţia Vier Pfoten utilizează fără voia sa ţarcul mobil pentru adăpostirea cailor din Letea, precizând că, până în prezent, nu s-a putut efectua identificarea cabalinelor care au fost aduse în Deltă din...
ANSVSA: Fiecare cal din Pădurea Letea trebuie să aibă proprietar Fiecare cabalină semi-sălbatică din Pădurea Letea trebuie să aibă un proprietar (persoană fizică, juridică, ONG, Consiliu Local etc), iar animalul trebuie să fie identificat şi controlat din punct de vedere al stării de sănătate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare...
Autoritatea veterinară va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda şi despăgubiri în cazul în care România ar fi afectată, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş...
ANSVSA: România nu se confruntă cu nici un caz de febră aftoasă Bucureşti, 10 ian /Agerpres/ - România nu se confruntă în acest moment cu nici un caz de febră aftoasă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuând măsurile de apărare a teritoriului împotriva contaminării cu acest virus depistat recent în Bulgaria.
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
ANSVSA a reactualizat analiza de risc şi planul de contigenţă pentru pesta porcină africană Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reactualizat, la recomandarea Comisiei Europene, analiza de risc şi planul de contingenţă pentru pesta porcină africană, noile variante fiind postate pe site-ul autorităţii.