Cele mai citite
 


Africa de Sud testează primul vaccin anti-SIDA
vineri, 24 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Pretoria, 24 iul /Agerpres/ - Un vaccin preventiv împotriva SIDA, primul creat pe continentul african /cel mai afectat de această gravă maladie/, este în prezent testat pe om în Africa de Sud, în timp ce cercetătorii caută noi metode de combatere a virusului HIV, relatează vineri AFP.

 

Mai mulţi voluntari au fost deja vaccinaţi. În total, 48 de pacienţi vor participa la testele efectuate în suburbia Soweto /nord/ şi la Boston /SUA/, a indicat Linda-Gail Bekker, una din cercetătoarele sud-africane implicate în acest program.

În prima fază de testare, cercetătorii vor stabili dacă vaccinul, dezvoltat la Universitatea din Capetown şi fabricat cu ajutorul institutelor naţionale americane din domeniul sănătăţii, este adecvat sănătăţii umane.

Este primul vaccin testat în ultimii doi ani în Africa de Sud, unde există aproximativ şase milioane de bolnavi de SIDA.

"Dacă nu se stabileşte o strategie de prevenire a maladiei în Africa de Sud, ne vom afla într-o situaţie într-adevăr complexă. Iar soluţia nu este tratamentul medical", deoarece bolnavilor nu le pot fi administrate medicamente ani întregi. "Nu există nici o îndoială că vaccinul ar fi cea mai bună soluţie", a apreciat dna

Bekker într-o conferinţă de presă, cu ocazia Conferinţei societăţii internaţionale privind SIDA, desfăşurată la Capetown.

Totuşi, bătălia este departe de a fi câştigată. În 2007, testul vaccinului creat de concernul farmaceutic american Merck a fost întrerupt, deoarece studiile au demonstrat că vaccinul sporeşte riscul infestării cu SIDA.

Ulterior, tot mai multe voci au cerut sporirea cheltuielilor pentru prevenirea maladiei, incitând chiar la circumcizie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a recomandat includerea acestei practici în rândul strategiilor de prevenire, cu scopul de a limita transmiterea HIV de la femeie la bărbat.

Conform raportului publicat la aceeaşi conferinţă de presă de societatea internaţională de luptă împotriva SIDA, fondurile consacrate cercetării unui vaccin s-au diminuat cu zece la sută în 2007 faţă de 2008, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Un vaccin preventiv este considerat un panaceu, iar unul terapeutic ar putea uşura soarta a milioane de persoane bolnave, nevoite să-şi administreze zilnic medicamente antiretrovirale, sau a pacienţilor care dezvoltă rezistenţă la medicamente.

La nivel mondial, în jur de 30 de vaccinuri se află în prezent în faza de testare, o serie de rezultate urmând să fie comunicate în cursul acestui an. AGERPRES/(Florence Bedreagă)  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Practicile homosexuale, faţa ascunsă a epidemiei de sida în Africa /The Lancet/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - Bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi în Africa subsahariană îşi asumă riscuri mari de infectare cu virusul sida /HIV/, dar stigmatizarea căreia îi sunt supuşi le stopează accesul la programele de prevenire, subliniază un studiu britanic realizat...
Şase vedete din Premier League riscă să se îmbolnăvească de SIDA Londra, 13 iul /Agerpres/ - Şase vedete din prima ligă engleză de fotbal aşteaptă cu emoţie rezultatul testelor HIV, după ce toţi au avut raporturi sexuale cu o tânără seropozitivă, informează presa britanică, citată de Agerpres.
Mureş: Persoanele cu dizabilităţi îşi revendică locul în comunitate Centrul Mureş al Fundaţiei 'Alături de Voi' (ADV) România în colaborare cu hipermarketul bauMax organizează, miercuri, o manifestare dedicată persoanelor cu nevoi speciale, prin care se doreşte atragerea atenţiei comunităţii asupra faptului că persoanele cu dizabilităţi, inclusiv HIV/SIDA, pot fi utile...
Prima Academie Europeană de boli infecţioase şi HIV/SIDA la Bucureşti Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Academia Europeană HIV/SIDA şi de boli infecţioase a fost inaugurată, sâmbătă, în prezenţa ministrului sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi a ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Şcoală de vară pe teme legate de HIV/SIDA Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Patruzeci de tineri infectaţi HIV/SIDA, dar şi tineri sănătoşi din judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani vor participa, în perioada 17-20 iunie, la Bran, în judeţul Braşov, la a opta ediţie a Şcolii de vară pe teme legate de HIV/SIDA...
Campanie de informare a liceenilor despre HIV/SIDA Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Fundaţiei Romanian Children's Appeal, Mihai Tociu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş" din Capitală, încheierea "celui mai amplu program de informare pe tematica HIV/SIDA din România"...