Cele mai citite
 


Bogdan Hossu: Unificarea în USL, bună ca mişcare politică, dar proastă ca şi consecinţă
marţi, 24 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alierea PSD şi PNL în cadrul Uniunii Social Liberale nu a fost rea ca mişcare politică, dar "ca şi consecinţă este proastă", având în vedere lipsa unui program concret de acţiuni care să vizeze măsuri alternative la cele luate de Guvern, a declarat, duminică, liderul confederaţiei sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, prezent la o întâlnire cu Tineretul Social Democrat (TSD).
"Unificarea în USL nu este decât un compromis politic ca să dea o alternativă. Ca şi mişcare politică nu a fost rea, dar ca şi consecinţă, după mine, este proastă. Pentru că m-aş fi aşteptat ca ei (Uniunea Social Liberală - n.r.) să scoată un program de acţiuni în care să spună: 'eu aş fi făcut asta, asta şi asta'. Răspunsul care mi s-a dat a fost negativ, pe motiv că: 'ne pune în practică propunerile'. Cu atât mai bine, ca să le arătaţi că, chiar dacă eşti în Opoziţie, şi nu ai puterea, faptul că ai o gândire structurată este mai bun", le-a spus Hossu, prezent la o dezbatere cu tinerii social-democraţi, în cadrul evenimentului "Zilele Porţilor Deschise la TSD".
Liderul Cartel Alfa s-a arătat dezamăgit şi de faptul că, după asumarea legii Dialogului Social de către Guvern, nu a existat o reacţie concretizată printr-o moţiune de cenzură din partea Opoziţiei.
"M-a dezamăgit problema cu Legea Dialogului Social. În mod normal fiind vorba de o asumare a Guvernului ar fi trebuit să facă automat o acţiune politică printr-o moţiune. Toată lumea ştie că neavând majoritatea parlamentară, moţiunea nu trecea, dar acţiunea trebuia făcută ca să arate că nu sunt de acord cu politica Guvernului.(...) Lăsarea în aşteptare fără o exprimare clară a opţiunilor duce la uitare şi la sancţionarea publică a structurilor. Lucru care s-a şi văzut prin căderea care s-a făcut în procentul de susţinere. Pentru că toată lumea avea speranţa că USL-ul este o alternativă la structură care să dea un nou sens dezvoltării în România. Un nou sens pe toate planurile. Cu regret, acest lucru nu s-a concretizat decât prin declaraţii publice la televizor şi fără nişte obiective clare care să fie propuse", a concluzionat Bogdan Hossu.
Dezbaterea pe care acesta a avut-o cu tinerii din PSD s-a axat pe consecinţele adoptării noii legislaţii a muncii, Codul Muncii şi Legea Dialogului social, una dintre concluzii fiind aceea că astfel se încearcă desfiinţarea sindicatelor.
Ca argument, printre altele, Hossu a arătat faptul că în noua legislaţie privind piaţa muncii se limitează dreptul la grevă, acesta fiind prevăzut doar în cazul în care negocierile privind contractul colectiv de muncă nu au fost finalizate.
O altă concluzie pe care liderul sindical a exprimat-o în discuţia cu tinerii din TSD a fost acea că politicile Guvernului privind piaţa muncii au la bază studiul decanului Facultăţii de Sociologie, profesorul universitar Marian Preda, şeful Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România.
''Nu există o politică clară. Noi am constatat că, de fapt, ceea ce ni se întâmplă astăzi este datorită decanului de la Sociologie ( profesorul universitar Marian Preda - n.r.), am citit, mi-a dat cartea. El a făcut un studiu legat de acest lucru şi se pare că domnul Preda, el este tartorele acestor politici pentru că la măsurile pe care le menţionează în cărticica respectivă este şi chestiunea aceasta, eliminarea sindicatului din viaţa publică, pentru că este o formă de a nu mai avea oponenţi sau o structură care să ducă spre o anumită oponenţă coordonată în problemele de schimbare şi de globalizare generală", a fost de părere Bogdan Hossu.
Ca mesaj adresat tinerilor din PSD, liderul Cartel Alfa i-a îndemnat pe aceştia să devină membri de sindicat pentru a învăţa să lucreze cu oamenii.
"Ar trebui să deveniţi membri de sindicat. Vă învaţă să lucraţi cu oameni, ceea ce pentru un politician este major, dacă vreţi după aceea să vă lansaţi pe o chestiune politică. De aceea se şi încearcă colectarea liderilor de sindicat, pentru că, într-o formă sau alta, acţiunea sindicală îi învaţă, mai bine sau mai rău, capacitatea de a dialoga, de a lucra cu oamenii. Nu de a fi un simplu birocrat", le-a spus Bogdan Hossu tinerilor social-democraţi.
Tot duminică, reprezentanţii TSD s-au întâlnit cu preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Rodica Nassar.
Subiectele principale au fost legate de măsurile adoptate de Guvern în domeniul Sănătăţii, în special cele care au vizat desfiinţarea spitalelor.
Un proces, a spus Rodica Nassar, care, parţial, trebuia să aibă loc, dar care a fost făcut "în pripă", fără o atentă evaluare.
Ca o propunere pe care PSD şi PNL o au în vedere este formularea unei noi legi a reformei în sănătate, având în vedere că Legea 95/2006 a suferit "peste 900 de amendamente" de la momentul asumării sale de către Guvern.
Rodica Nassar le-a expus tinerilor social-democraţi necesitatea aducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea Parlamentului, având în vedere că, acum, cu CNAS aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, se constată "o lipsă totală de transparenţă în cheltuirea banilor.
Timp de două zile, TSD a organizat ''Zilele porţilor deschise'', la sediul său central din Bucureşti. AGERPRES/ (A, AS - Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deputatul Sonia Drăghici (PSD): CNAS să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii, a declarat vineri, la Oradea, într-o conferinţă de presă, deputatul dr. Sonia Drăghici, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
Dezbatere despre insuficienţa cardiacă în România, organizată de Asociaţia S.O.S. Drepturile Pacienţilor Necesitatea elaborării unui document care va conţine propuneri privind principalele direcţii de acţiune în combaterea insuficienţei cardiace şi care va fi înaintat Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost principala concluzie a dezbaterii de...
Proiectul legii sănătăţii: Sistemul de asigurări de sănătate, reorganizat; monopolul CNAS, desfiinţat Proiectul legii sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prevede, în ceea ce priveşte sistemul de asigurări de sănătate, desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Preşedintele Patronatului spitalelor private, de acord cu subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii Preşedintele Patronatului Spitalelor şi Centrelor Medicale Private din România (PSCMR), profesor universitar doctor Radu Deac, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că este de acord cu intenţia Ministerului Sănătăţii de a prelua Casa Naţională de Asigurări de Sănătate...
PSD: Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile 'arbitare şi incorecte' ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Departamentul de Sănătate al PSD.