Cele mai citite
 


Bulgaria: Piaţa neagră a sângelui ia amploare
marţi, 24 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Piaţa neagră a sângelui pare că ia amploare în Bulgaria, o realitate sumbră pentru pacienţii şi familiile din această ţară, unde donatorii sunt foarte puţini, spitalele duc lipsă de fonduri, iar vânzătorii de sânge - în special bărbaţi romi - profită de această situaţie, informează luni Associated Press.
Comerţul cu sânge şi produse provenite din sânge este ilegal în Bulgaria, cei găsiţi vinovaţi fiind pasibili de o amendă de până la 7.100 de dolari. Avocaţii afirmă însă că este dificil să dovedeşti o tranzacţie ilegală cu sânge pentru că acest lucru necesită o plângere oficială depusă de persoana care îl plăteşte pe donator - iar familiile sunt atât de disperate, încât îi consideră pe donatorii de pe piaţa neagră a sângelui un colac de salvare.

Odată tranzacţia încheiată, un donator aflat în apropiere - sau la un apel telefonic distanţă - este chemat şi apare la clinica unde se recoltează sângele, dându-se drept rudă. Acesta obţine dovada certificatului de donator şi vinde apoi sângele familiei disperate. Sângele este apoi verificat şi dacă se dovedeşte că nu există probleme intră în rezervele clinicii.

Angajaţii de la centrele de recoltare sunt conştienţi de tranzacţiile ilegale, însă se simt neputincioşi să facă ceva. Cel mult, ei cer poliţiei să-i alunge pe donatorii de acest gen din faţa centrului, însă bărbaţii revin de fiecare dată.

Deseori, chiar centrul de recoltare este afectat în această tranzacţie. Sângele care se dovedeşte a fi infectat cu HIV sau Hepatita B sau C este aruncat, iar donatorul pus pe o listă neagră, însă acest lucru necesită timp, iar un certificat de donator este eliberat imediat, a afirmat un oficial de la un astfel de centru de recoltare.

Directorul centrului naţional de recoltare, Andrei Andreev, a declarat că în clinică există suficient sânge pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi i-a sfătuit pe oameni să nu apeleze la piaţa neagră. Însă Rumen Dimitrov, chirurg la unul dintre principalele spitale din Sofia, a afirmat că lipsa rezervelor de sânge este o problemă cu care medicii se confruntă în fiecare zi.

Donaţiile voluntare de sânge s-au redus simţitor în ultimele două decenii în Bulgaria, aceasta situându-se doar înaintea Albaniei, Bosniei şi Republicii Moldova în ceea ce priveşte procentul de donatori voluntari - 23 la 1000 de oameni. Media în SUA este de 53 la mie, potrivit Asociaţiei Americane a Băncilor de Sânge, o cifră asemănătoare pentru majoritatea statelor UE.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce este hepatita B? Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii gfrave- ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin...
Asociaţia Anti-SIDA solicită măsuri pentru limitarea infecţiilor cu HIV/SIDA, hepatită B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) solicită premierului Dacian Cioloş şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să ia măsuri pentru a limita extinderea infecţiilor cu HIV/SIDA, cu virusul hepatitei C (HCV) sau al hepatitei B (HBV) în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
12.500 de persoane au fost testate pentru HIV, hepatită B şi C printr-un program derulat de Institutul 'Matei Balş' Un număr de 12.500 de persoane au fost testate gratuit pentru HIV, hepatită B şi hepatită C în cadrul unui program derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar dintre acestea 7,6% au ieşit pozitiv la testul pentru hepatită B, 3,28% - la cel pentru hepatită C şi 0,4% pentru HIV...
34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV şi hepatita B şi C până în 2016 Un număr de 34.000 de persoane vor fi testate gratuit până în data de 30 aprilie 2016 pentru virusul hiv şi hepatitei B şi C, în cadrul unui proiect lansat joi la Institutul Naţional de Boli infecţioase "Matei Balş".
Bulgaria: Bani 'fantomă' pentru integrarea romilor (presă) Bulgaria este statul UE cu cea mai mare minoritate romă: 10 procente din totalul populaţiei. Responsabilii de la Sofia au eşuat în tentativa declarată de a contribui la o mai bună integrare a romilor, afirmă postul german de radio Deutshe Welle (DW). Ce efect au, în acest demers, fondurile puse la dispoziţie...
Tulcea: Aproape 1% din populaţia Dobrogei, testată gratuit pentru HIV, hepatita B şi hepatita C Aproape 1% din populaţia din judeţele Constanţa şi Tulcea a beneficiat gratuit, în ultimii 9 ani, de teste gratuite pentru HIV, hepatita B şi hepatita C, potrivit fundaţiei Baylor Marea Neagră.