Cele mai citite
 


Campanie pentru promovarea alăptării la sân, la Parlament
marţi, 24 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţa UNICEF România a organizat, luni, la Parlament o campanie pentru promovarea alăptării copiilor la sân care a cuprins expoziţia de fotografie "Alăptarea în România", dar şi prezentarea iniţiativei privind marketingul substituenţilor de lapte matern.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat că proiectul de lege promovează pe de-o parte alăptatul natural, iar pe de altă parte reglementează marketingul produselor care substituie laptele matern.
Anastase a arătat că legea iniţiată de UNICEF, care prevede între altele interzicerea publicităţii la substituenţii de lapte matern şi obligativitatea Ministerului Sănătăţii de a informa publicul în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor şi a copiilor de vârstă mică, va fi discutată în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru ca la final să fie creat un proiect care să protejeze drepturile copilului.
Ea a mărturisit că nu a fost alăptată de mama sa.
"Mama mea nu a avut lapte şi m-au alăptat diverse mămici timp de o lună după care am trecut pe lapte praf şi în momentul în care la diverse vârste mi-au descoperit anemii foarte mulţi doctori mi-au spus că una din cauze este chiar aceasta", a spus Anastase, care a declarat că atunci când va deveni mamă îşi doreşte să-şi alăpteze la sân copilul.
"Mi-aş dori din tot sufletul mai ales că ştiu că face bine copilului şi cred că orice mamă îşi doreşte să facă tot ceea ce este omeneşte pentru copilul ei. Şi mama este protejată, pentru că prin alăptare sănătatea îi este protejată", a adăugat ea.
Deputatul liberal Cristina Pocora a afirmat că medicii ar trebui stimulaţi să încurajeze mamele să alăpteze la sân copii.
"De multe ori se întâmplă în spitalele noastre, poate din lipsă de personal, poate din neatenţie, poate rău voit, poate pentru că au primit mai multe informaţii legate de aceste produse privind substituenţii de lapte matern, asistentele să nu le înveţe pe tinerele mame să-şi pună copilul la sân să-l alăpteze. Toate aceste elemente dăunează atât mamei, cât şi copilului", a spus Pocora.
În plus, deputatul PDL Claudia Boghicevici a arătat că prin proiectul de lege nu se doreşte restricţionarea comercializării substituenţilor de lapte matern.
Campania de promovare a alăptării la sân a cuprins o expoziţie de fotografii realizate în spitalele din România şi în mediile familiale ale mamelor, dar şi un moment inedit în Parlament, o mămică alegând să-şi alăpteze copilul pe holurile Parlamentului.
Unii deputaţi au susţinut acest gest, însă alţii au nu au fost de acord.
"E utilă, dar e o campanie care nu se face la Parlament, ci în şcoli ca să fie fetiţele conştiente că dacă îşi hrănesc natural copilul trăiesc fericite cu copilul lor până la adânci bătrâneţi", a spus deputatul PDL Silviu Prigoană.
Deşi a mărturisit că nu a văzut proiectul de lege, el a spus că îl susţine.
"E o chestie de educaţie, trebuie să ştie orice mămică dacă alăptează cât de mult, copilul e absolut sănătos până la adânci bătrâneţi. Dacă îl alimentezi artificial ai o problemă", a spus deputatul democrat-liberal.
Deputatul PSD Cristian Apostolache a mărturisit că deşi e un mod inedit de a promova o iniţiativă, acesta este bine venit.
"E modul fiecăruia de a promova o iniţiativă", a spus social-democratul. AGERPRES/(A-Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
UNICEF: Aprobarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern, un succes UNICEF salută adoptarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern de către Parlament şi susţine că naţionale desfăşurate în perioada 1991 - 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui...
Expoziţie de fotografie dedicată promovării alăptării în România Comisia pentru egalitatea de şanse din Senat în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF România a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, expoziţia de fotografie 'Dreptul meu la un start sănătos în viaţă!', dedicată protejării şi promovării alăptării în România.
Roberta Anastase susţine alăptatul la sân Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni, cu prilejul mesei rotunde "Alăptarea - de la comunicare la acţiune", că susţine alăptatul la sân.
Cluj: În România, sunt 35 de 'Spitale prietene ale copilului' Cluj-Napoca, 22 feb /Agerpres/ - Un număr de 35 din cele 204 maternităţi din România sunt active în reţeaua UNICEF 'Spital prieten al copilului', iar o treime din naşteri au loc în aceste unităţi sanitare.
Săptămâna Mondială a Alăptării Celebrată în peste 120 de ţări, Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată şi în România pentru prima dată pe parcursul acestei săptămâni.