Cele mai citite
 


Un comitet ONU va evalua efectele radiaţiilor de la Fukushima
marţi, 24 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comitetul ştiinţific al ONU pentru studierea efectelor radiaţiilor atomice (UNSCEAR), reunit începând de luni la Viena, a convenit să înceapă evaluarea impactului radiologic al evenimentelor de la centrala nucleară de la Fukushima. Primele rezultate preliminare ar urma să fie prezentate în mai 2012, iar primul raport în 2013, se precizează într-un comunicat publicat la Viena.
"Rezultatele trebuie să ofere o analiză ştiinţifică a magnitudinii emisiilor în atmosferă şi în ocean, precum şi gama dozelor de radiaţie primite de populaţie şi muncitori. Evaluarea va fi în termeni largi", a explicat luni preşedintele UNSCEAR, Wolfgang Weiss, în deschiderea şedinţei anuale a Comitetului, format din experţi din 21 de state membre ale ONU.

Potrivit unui raport privind efectele radiaţiilor în doze mici, dat publicităţii luni de acelaşi organism, radioactivitatea, chiar şi în doze mici, creşte incidenţa cancerului, însă efectele sunt semnificative şi asupra altor maladii precum cele cardio-vasculare şi oculare.

Există dovezi puternice despre "creşteri semnificative statistic ale riscului de tumori solide şi leucemie peste dozele de 100 - 200 milligray (mGy), preocupări ridicând şi descoperirea unei incidenţe crescute a bolilor cardio-vasculare în rândul populaţiilor expuse la doze mari. De asemenea, există tot mai multe dovezi că expunerea la radiaţii duce la creşterea incidenţei cataractei, susţine acelaşi raport, care utilizează termenul de "doză mică" pentru expunerile de sub 200 mGy. O scanare cu computerul tomograf, de pildă, eliberează o cantitate de circa 10 mGy.

Comitetul precizează că va continua să monitorizeze şi să analizeze noi date ce pot contribui la mai deplina înţelegere a efectelor asupra sănătăţii ale expunerii la radiaţii în doze mici.

"Am dorit, de fapt, de mai multă vreme să prezentăm raportul, însă a intervenit Fukushima", a declarat Wolfgang Weiss. Materialul statistic datează în timp de la accidente precum cele de la Three-Mile-Island (SUA, 1979) şi Cernobâl, 1986. Potrivit lui Weiss, odată cu Fukushima, analiza datelor a luat o nouă dimensiune. "Avem foarte mult material, care nu are însă întotdeauna aceeaşi calitate. Nu trebuie să uităm: Fukushima are încă statutul de 'accident'. Situaţia actuală în reactoare nu este nicidecum stabilă. Iar culegerea datelor este foarte dificilă, pentru că multă radioactivitate a ajuns în ocean", a explicat Weiss.

Evaluările Comitetului reprezintă pentru agenţiile ONU şi guverne o bază ştiinţifică pentru standarde şi protecţie împotriva radiaţiilor ionice. După accidentul de la Cernobâl, Comitetul a publicat trei rapoarte extinse despre efectele acestuia, cel mai recent în luna februarie.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Experţi americani recomandă aspirina pentru prevenirea infarctului şi a cancerului Un grup de experţi independenţi consultaţi de guvernul federal din SUA (United States Preventive Services Task Force, USPSTF) a recomandat luni administrarea în mod regulat de aspirină în doză scăzută pentru a reduce riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral şi de cancer colorectal,...
Fukushima: ONU recunoaşte potenţialul risc de cancer tiroidian în rândul minorilor Incidenţa cancerului nu va creşte, 'probabil', în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, semnalează un nou studiu al ONU. Acesta recunoaşte însă posibilitatea unei creşteri a riscului de cancer de tiroidă în rândul copiilor expuşi în mai mare măsură la radiaţii, transmite EFE.
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
DOCUMENTAR: 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor...
Efectele scurgerilor de radiaţii de la Fukushima-1: un iepure fără urechi Un iepure fără urechi s-a născut în împrejurimile centralei nucleare Fukushima-1, în nord-estul Japoniei, unde o înlănţuire de accidente - ca urmare a cutremurului şi valului seismic din 11 martie - a dus la scurgeri radioactive importante în atmosferă şi în mare, informează vineri portalul The Japan...
Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de...