Cele mai citite
 


Cancerul, depistabil în sânge datorită ADN-ului tumoral
miercuri, 25 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Cercetători de la Centrul naţional de cercetare ştiinţifică /CNRS/, de la Institutul naţional pentru sănătate şi cercetare medicală /INSERM/ şi de la universităţile Strasbourg şi Paris-Descartes, în colaborare cu o echipă de oameni de ştiinţă germani şi o societate americană, au pus la punct o tehnică de depistare a ADN-ului tumoral în lichide biologice, precum sângele, urina şi limfa, scrie ziarul Le Point în ediţia de luni.

Cercetarea acestora se bazează pe următoarea constatare: când celulele tumorale mor, ele îşi varsă conţinutul în mediul extracelular. 'Atunci, ADN-ul mutant se află în fluidele biologice, dar în cantitate foarte mică, de ordinul a 0,1 - 0,01 % din ADN-ul deversat', explică Valérie Taly, biolog la CNRS din Strasbourg. Până acum, aceste urme erau imposibil de depistat.

Noua tehnică ultrasensibilă dezvoltată de cercetători permite acum depistarea unui nivel de ADN tumoral de 20.000 ori mai mic decât se putea detecta înainte. ADN-ul este extras din lichidul biologic şi repartizat în picături microscopice care conţine fiecare o singură genă ţintă. Cu ajutorul unor molecule fluorescente, ADN-ul sănătos se diferenţiază de cel tumoral. Numărarea punctelor colorate permite apoi aflarea concentraţiei de ADN mutant.

Cercetătorii au validat testele pe un tip de genă, KRAS, care favorizează cancerele de plămân şi de colon şi vor lucra acum pe alte gene legate de aceste două feluri de cancer. 'Tehnica va trebui să se aplice tuturor felurilor de cancer', precizează Valérie Taly.

Datorită acestei tehnici, tumorile ar putea fi diagnosticate într-o fază precoce.

După testarea cu succes în laborator, cercetătorii vor pune la punct teste clinice în această vară. Potrivit lui Valérie Taly, validarea eşantioanelor ar trebui să dureze de la doi la cinci ani. Biologii de la CNRS afirmă chiar că această tehnică va fi folosită în clinici peste zece ani.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Cancerul la sân ar putea fi depistat cu ajutorul unei mănuşi sensibile (studiu) O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea în viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la sân, transmite luni AFP.
Depistarea cancerului de col uterin s-ar putea face printr-un test de urină (studiu) Testele de urină pentru depistarea prezenţei papilomavirusului uman (HPV), care stă la baza celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, ar putea fi o alternativă la testul Papanicolau convenţional, potrivit unui studiu publicat miercuri, de un colectiv de cercetători britanici pe pagina de internet...
Apa din bazin poate provoca astm şi cancer la vezică (studiu) Când transpiraţia şi urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, creşte - este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology şi preluat de metronews.fr.
Descoperirea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de cancerul ovarian Cercetători americani au anunţat identificarea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de manifestarea unei forme foarte agresive de cancer ovarian, formă ce este foarte rezistentă la tratamentele convenţionale, informează AFP.
Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge 'universal' care ar putea depista cancerul Cercetători din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unui test de sânge "universal" pentru a detecta cancerul. Denumit Lymphocyte Genome Sensitivity, testul a fost aplicat până acum pe pacienţi cu melanom, cancer pulmonar şi cancer de colon, identificând acurateţe stările maligne şi precanceroase,...