Cele mai citite
 


Medicii recomandă prudenţă în privinţa vârstei la care copiii sunt duşi la înot
miercuri, 25 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Alergologie si Imunologie, Mama si copilul
 

Dacă învăţarea înotului este indispensabilă pentru toţi copiii, uneori nu este indicat ca micuţii să fie duşi prea devreme la bazin, sunt de părere medicii. Bebeluşii care înoată sunt în general mândria părinţilor. Totuşi, a-i duce de foarte mici la bazin nu este întotdeauna cea mai bună idee, scrie Le Point.

Societatea franceză de pediatrie (SFP) recomandă părinţilor prudenţă, mai ales când în familie există teren propice pentru dezvoltarea astmului. SFP precizează într-un comunicat că această practică nu este deloc recomandată în Germania. Inhalarea gazului ce rezultă din emanaţiile de clor amestecate cu materii organice sau cu azotul (provenit din produsele din degradarea pielii, a salivei şi urinei) riscă să declanşeze fenomene inflamatorii la nivelul căilor respiratorii şi să agraveze patologia astmatică la persoanele predispuse.

'Două studii publicate recent de echipa lui Alfred Bernard de la Universitatea Louvain ne lămuresc asupra acestui subiect', spune doctorul Bertran Delaisi, pneumopediatru la spitalul Robert-Debre (Paris), admiţând totuşi că acestea nu ajung la aceleaşi concluzii. Prima cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate anul trecut de European Respiratory Journal, a cuprins 430 copii de grădiniţă, care au fost împărţiţi în două grupe: cei care fuseseră puţin sau deloc la bazin până la doi ani şi cei care fuseseră peste 20 de ore cumulat. S-a descoperit că riscul de bronşiolită în timpul copilăriei fragede este de 4,4 ori mai mare la bebeluşii 'înotători' decât la ceilalţi. 'O asemenea diferenţă trebuie să-i îndemne pe părinţi la prudenţă', apreciază specialistul parizian.

Al doilea studiu, publicat în Pediatrics, s-a desfăşurat pe 847 adolescenţi de la 13 la 18 ani. S-a evaluat riscul dezvoltării astmului în funcţie de frecvenţa cu care au mers la bazin: cei care merseseră peste 1.000 de ore cumulat prezentau risc crescut de astm (posibil de zece ori mai mare decât ceilalţi). Riscă îndeosebi copiii 'predispuşi', mai ales cei care au o alergie respiratorie. Studiul arată totuşi că acest risc lipseşte în cazul anumitor bazine, în care dezinfectarea se bazează pe un sistem cu ioni de argint şi cupru şi nu pe unul cu clor.

Mesajul medicilor este clar: copiii de vârstă şcolară trebuie lăsaţi la bazin, ca să înveţe să înoate, deoarece riscul de înec este mai grav decât toate cele menţionate, şi înotul are multe avantaje. În schimb, bebeluşii nu trebuie duşi la bazin când părinţii, fraţii sau surorile copilului suferă de astm sau de alte forme de alergie, îndeosebi eczeme. Este şi cazul celor care au avut una sau două bronşiolite (peste 30% dintre nou-născuţi au această problemă).AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Apa din bazin poate provoca astm şi cancer la vezică (studiu) Când transpiraţia şi urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, creşte - este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology şi preluat de metronews.fr.
Mâncarea fast-food creşte riscul de astm sever la copii (studiu) Copiii şi adolescenţii care consumă mâncare de tip fast-food de cel puţin trei ori pe săptămână riscă mai mult să sufere de astm sever, rinită alergică şi eczeme, arată un studiu internaţional menţionat de afp.com.
Copiii care petrec mult imp în bazin înainte de doi ani prezintă risc crescut de bronşiolită Clorul şi materiile organice existente în bazinele de înot fac să crească riscul de bronşiolită la copiii mici - este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea catolică din Louvain (Belgia), informează site-ul lesquotidiennes.com.
Copiii cu taţi fumători sau foşti fumători întâmpină un risc crescut de îmbolnăvire de astm (studiu) Copiii cu taţi care fumează se confruntă cu un risc crescut de a suferi de astm, chiar dacă taţii lor s-au lăsat de fumat cu mult timp înainte de concepţie, indică un nou studiu desfăşurat la Universitatea din Bergen, Norvegia, informează dpa.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Un nou studiu sugerează legătura între alergiile la arahide şi astm Copiii care suferă de astm pot avea alergie la arahide sau să fie sensibili la alune, fără să ştie acest lucru, potrivit unui studiu prezentat duminică la American Thoracic Society International Conference care se desfăşoară între 15 şi 20 mai la Denver, Colorado, informează time.com.