Cele mai citite
 


Sondaj IRES: Trei sferturi dintre români se declară nefumători
miercuri, 25 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trei sferturi dintre români declară că sunt nefumători, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
În sondaj se arată că 76% dintre cei cuprinşi în eşantionul de populaţie al acestui studiu, reprezentativ pentru România, spun că sunt nefumători, iar 24% dintre respondenţi susţin că fumează şi fac acest lucru zilnic (15%) sau cu o frecvenţă mai scăzută (9%).
Procentul cel mai mare de persoane care fumează zilnic (22,5%) se regăseşte în rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani. Cel mai mic procent (5,5%) este prezent în rândul celor peste 65 de ani, potrivit IRES.
De asemenea, locuitorii din zona de Sud a ţării fumează într-o mai mare măsură zilnic decât cei din celelalte regiuni.
În ceea ce priveşte vârsta la care au început să fumeze, trei sferturi dintre fumători au făcut acest lucru până la 25 de ani, 45% între 19 şi 25 de ani, iar alţi 31% au spus că au fumat pentru prima dată între 15 şi 18 ani. Unul din 10 fumători a început să consume tutun atunci când avea sub 15 ani.
Cei mai mulţi dintre fumători, adică 60%, fumează zilnic măcar o jumătate de pachet de ţigări.
''Distribuţia respondenţilor pe grupe de vârstă arată că la persoanele cu vârsta peste 65 de ani se constată o tendinţă de consum mai diminuat decât la celelalte categorii de vârstă. Peste 15% dintre fumători spun că, săptămânal, ajung să fumeze peste 50 de ţigări. Aproape un sfert (23%) fumează săptămânal între 11 şi 20 de ţigări, acelaşi procent fumează însă între 31 şi 50 ţigări pe săptămână'', se arată în studiu.
Diferenţe în privinţa consumului săptămânal de ţigări sunt prezente la nivel de regiune. Cei mai mulţi fumători înrăiţi, adică 37%, sunt în Moldova, după care urmează sudul ţării cu 25% şi Banatul şi Transilvania, cu 15 procente.
Cei mai mulţi dintre români - 86% - se declară adepţi ai proiectului de lege referitor la interzicerea fumatului în spaţii publice, în condiţiile în care doar 76% dintre respondenţi declară că sunt nefumători, potrivit sondajului IRES.
''Peste 60% dintre respondenţi au auzit de proiectul deputatului Manuela Mitrea cu privire la interzicerea fumatului în locuri publice închise, iar 86% dintre respondenţi sunt de acord cu această măsură'', se mai spune în sondaj.
Acesta mai relevă că peste 80% dintre respondenţi au o părere mai degrabă proastă cu privire la persoanele care fumează, iar 82% dintre cei care nu au acest obicei sunt deranjaţi de prezenţa fumătorilor, într-un spaţiu comun.
Un procent asemănător dintre nefumători declară că nu ar rămâne într-un local dacă singurele locuri disponibile ar fi în zona de fumători.
Potrivit sondajului, 60% dintre fumători au încercat să se lase de fumat în ultimele 12 luni, iar unul din 5 fumători reuşesc să abandoneze fumatul pentru mai puţin de o zi.
De asemenea, 53 % de persoane au declarat că au vizitat un medic sau un specialist în probleme medicale în ultimele 12 luni. Majoritatea dintre aceştia (60 %) au vizitat medicul sau specialistul o dată sau de două ori în acest interval, în timp ce 22 % spun că au avut între 3 şi 5 vizite la medici, iar 18 % au fost de mai mult de şase ori.
Cercetarea a avut loc pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic de 1.960 de indivizi de peste 18 ani, desfăşurându-se pe 6-7 aprilie.
Metoda de culegere a datelor s-a făcut prin procedeul CATI, sondajul având o eroare de plus-minus 2 procente. AGERPRES/(AS - Elena Stanciu, Marius Septimiu Avram)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
IRES: 75% dintre români spun că nu fumează, iar 51% nu permit niciodată fumatul în casă Trei sferturi (75%) dintre respondenţii unui sondaj IRES, realizat în perioada 21-25 ianuarie, spun că nu fumează deloc tutun, iar 79% au o părere bună sau foarte bună despre legea care interzice fumatul în spaţiile publice din România.
Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi (studiu) Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Numărul fumătorilor nu a scăzut semnificativ în ultimii patru ani (studiu) Prevalenţa fumatului în România nu a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii patru ani, dintre adulţii cu vârsta peste 18 ani aproximativ un sfert fumează (26,2%) faţă de 26,7 în 2011, relevă studiul "Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale din România cu privire la consumul...
Vlad Voiculescu: O treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, luni, către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate şi să oprească "schilodirea legii anti-fumat", în condiţiile în care studiile relevă că unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, adică 200.000 de copii, au...