Cele mai citite
 


Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja medici cu competenţe limitate
miercuri, 25 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja începând de marţi medici cu competenţe limitate, după ce luni a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului sănătăţii pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate.
Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, care nu au promovat concursul de Rezidenţiat se vor putea angaja ca medici cu competenţe limitate în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz.
Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.
Aceştia vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor dobândite pe parcursul facultăţii, ca de exemplu: examinarea şi triajul pacienţilor (înregistrarea datelor personale şi de contact ale pacientului, înregistrarea motivului prezentării, înregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate şi sisteme); întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.
Medicii cu competenţe limitate nu vor avea însă dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod.
Posturile destinate medicilor cu competenţe limitate vor fi prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind încadrarea medicilor. Medicii cu competenţe limitate încadraţi în unitatea sanitară sunt repartizaţi la locurile de muncă de directorul medical al unităţii, în funcţie de necesar.
Salarizarea medicilor cu competenţe limitate se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, în condiţiile legii. Fondurile necesare în acest sens se vor asigura de către unitatea sanitară.
Proiectul Ministerului Sănătăţii va da posibilitatea tinerilor absolvenţi să fie încadraţi în unităţile sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenţă medicală din aceste unităţi.
Numai în 2010, peste 350 absolvenţi de medicină nu au reuşit să promoveze concursul de Rezidenţiat iar în ultimii cinci ani au fost aproximativ 1.000 de tineri în această situaţie. Mulţi dintre aceştia ar putea să îşi găsească, începând de marţi, un loc în sistem. Noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi  vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, până la următorul concurs de rezidenţiat, se mai arată în comunicat. AGERPRES (AS - Iulia Petre)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care nu promovează rezidenţiatul Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care se vor putea angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat, se arată într-un comunicat transmis joi presei de MS.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA Hisham Tageldin Mohamed Osman, medic sudanez în Bulzeştiul lui Marin Sorescu Hisham Tageldin Mohamed Osman are 43 de ani, este din Sudan şi este medic de familie în satul Frăţila, care aparţine de comuna lui Marin Sorescu, Bulzeşti (Dolj). Medicul sudanez, cu nume prea dificil pentru oamenii din Bulzeşti care îl sună în permanenţă pentru probleme de sănătate, a ajuns să lucreze...
Vaslui: Asistenta de la Ambulanţă care a sustras bani de la un pacient, mutată disciplinar la Huşi Asistenta medicală de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, care a sustras bani din bagajul unui pacient care era transferat între două secţii ale Spitalului Judeţean, a fost mutată disciplinar la substaţia Huşi.
Botoşani: Asistentă medicală care se afla într-o ambulanţă în misiune, rănită într-un accident rutier O asistentă medicală de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, care se afla într-o autospecială în misiune, a fost rănită, vineri seară, în urma unui accident rutier produs pe raza localităţii Ungureni.
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
Bănicioiu: Furnizorii de servicii medicale în contract cu casele de asigurări de sănătate, obligaţi să acorde serviciile Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizează că toţi furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda servicii medicale şi medicamente ''în aceste zile''.