Cele mai citite
 


Automonitorizarea structurata a glicemiei – un concept inovator in controlul diabetului
miercuri, 25 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Un concept inovator in controlul diabetului include automonitorizarera structurata a glicemiei (SMBG – Self-Monitoring of Blood Glucose), vizualizarea datelor, analizarea tiparelor si initierea unor ajustari terapeutice adecvate, reducand semnificativ valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c), imbunatatind controlul glicemic si calitatea vietii pacientilor diagnosticati cu diabet.[i]
 

Automonitorizarea glicemiei este un element bine stabilit in controlul terapiei la pacientii diagnosticati cu diabet de tip 1 sau de tip 2 pe tratament cu insulina.[ii],[iii] Totusi, au fost cateva pareri controversate legate de intrebarea daca automonitorizarea glicemiei este la fel de benefica pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina.[iv],[v],[vi],[vii] Pentru a obtine noi perspective asupra acestui subiect, cercetatorii si medicii din Statele Unite au efectuat Studiul STeP: un studiu prospectiv, efectuat pe mai multe grupuri de pacienti alesi aleatoriu si in mai multe centre clinice, care a examinat efectele automonitorizarii structurate a glicemiei asupra controlului glicemic la 483 pacienti diagnosticati cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina care au demonstrat un control glicemic slab la inceputul studiului. Rezultatele acestui studiu au oferit dovezi noi si semnificative asupra eficientei automonitorizarii structurate.

Conceptul inovator este bazat pe inregistrarea glicemiei de 7 ori pe zi (a-jeun, preprandial si la 2 ore postprandial pentru fiecare masa si inainte de culcare), nivelurile acesteia fiind colectate si documentate in 3 zile consecutive inainte de fiecare vizita trimestriala a pacientului la medic. Pentru a documenta valorile glicemiei, marimea portiei de mancare si nivelul energiei si pentru a discuta despre exeprienta lor in ceea ce priveste automonitorizarea glicemiei, participantii au folosit sistemul de analiza vizuala a glicemiei Accu-Chek® 360° View.

Rezultatele acestui studiu au arata ca, dupa 12 luni, valorile hemoglobinei glicozilate erau semnificativ mai scazute la pacientii din grupul de automonitorizarea structurata decat la participantii din grupul activ de control.

Folosirea conceptului de control structurat si eficient al diabetului cu analiza tiparului individual, asa cum a fost aplicat in studiu folosind sistemul de analiza vizuala a glicemiei Accu-Chek 360° View, poate conduce la rezultate medicale imbunatatite si semnificative din punct de vedere clinic la pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina care au un control slab al diabetului. Avand in vedere ca protocolul de automonitorizare structurata pune accentul pe momentul in care pacientii se testeaza si pe modul in care personalul medical specializat foloseste in mod relevant aceste date clinice oferite de instrumentele Accu-Chek, acordarea unei atentii deosebite cresterii calitatii automonitorizarii glicemiei si modului in care rezultatele testarilor sunt folosite este importanta.

Integrarea automonitorizarii structurate in rutina terapeutica a persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina poate duce la o interactiune mai buna intre medic si pacient, sprijinind prin urmare ajustarea bazata pe informatii a terapiei, rezultand un mai bun control glicemic.

###

Despre Roche

Avand sediul central in Basel, Elvetia, Roche este lider in domeniul cercetarii medicale, prin cele doua divizii ale sale: divizia de farmaceutice si divizia de diagnostice. Roche este cea mai mare companie de biotehnologie, la nivel mondial, si produce medicamente diferentiate clinic in domeniul oncologiei, virologiei, bolilor inflamatorii, bolilor metabolice si afectiunilor sistemului nervos central. Roche este de asemenea lider mondial in diagnosticul in-vitro, diagnosticarea cancerului si pionier in managementul diabetului. Strategia Roche cu privire la medicina personalizata isi propune sa ofere medicamente si tehnici de diagnostic care sa aduca imbunatatiri reale ale starii de sanatate si calitatii vietii pacientilor si sa imbunatateasca ratele de supravietuire. In anul 2010, Roche a avut peste 80.000 de angajati in intreaga lume si a investit peste 9 miliarde de franci elvetieni in cercetarea si dezvoltarea de noi produse. La sfarsitul anului 2010, Grupul Roche a raportat vanzari in valoare totala de 47,5 miliarde de franci elvetieni. Compania Genentech din Statele Unite, este detinuta in intregime de Roche si membra a Grupului Roche. Roche detine de asemenea pachetul majoritar de actiuni la compania japoneza Chugai Pharmaceutical. Pentru mai multe informatii, va invitam sa accesati: www.roche.ro

 
[i] Polonsky WH, Fisher L, Shikman CH, Hinnen DA, Parkin GC, Jelsovsky Z et al. Structured SMBG significantly reduces HbA1c levels in poorly-controlled, non-insulin treated type 2 Diabetes: Results from the STeP Study [NCT00674986].Diabetes Care February 2011 34:262-267; doi:10.2337/dc10-1732.

[ii] Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) Research Group. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1993; 329(14):977-986.

[iii] Karter AJ, Ackerson LM, Darbinian JA, D'Agostino RB, Jr., Ferrara A, Liu J, Selby JV. Self-monitoring of blood glucose levels and glycemic control: the Northern California Kaiser Permanente Diabetes registry. Am J Med 2001; 111(1):1-9.

[iv] Guerci B, Drouin P, Grange V, Bougneres P, Fontaine P, Kerlan V, Passa P, Thivole C, Vialettes B, Charbonnel B. Self-monitoring of blood glucose significantly improves metabolic control in patients with type 2 diabetes mellitus: the Auto-Surveillance Intervention Active (ASIA) study. Diabetes Metab 2003; 29(6):587-594.

[v] Barnett AH, Krentz AJ, Strojek K, Sieradzki J, Azizi F, Embong M, Imamoglu S, Perusicova J, Uliciansky V, Winkler G. The efficacy of self-monitoring of blood glucose in the management of patients with type 2 diabetes treated with a gliclazide modified release-based regimen. A multicentre, randomized, parallel-group, 6-month evaluation (DINAMIC 1 study). Diabetes Obes Metab 2008; 10(12):1239-1247.

[vi] Farmer A, Wade A, Goyder E, Yudkin P, French D, Craven A, Holman R, Kinmonth AL, Neil A. Impact of self monitoring of blood glucose in the management of patients with non-insulin treated diabetes: open parallel group randomised trial. BMJ 2007; 335(7611):132.

[vii] O'Kane MJ, Bunting B, Copeland M, Coates VE. Efficacy of self monitoring of blood glucose in patients with newly diagnosed type 2 diabetes (ESMON study): randomised controlled trial. BMJ 2008; 336(7654):1174-1177.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Divizia de Diagnostic a Roche Romania marcheaza 2 ani de prezenta in tara noastra - Lansarea platformei cobas® 4800 si cea de-a doua editie a Roche Diagnostics Days Roche Romania Diagnostics Division marcheaza in acest an doi ani de prezenta pe piata din Romania. Cu aceasta ocazie, a fost organizat la Bucuresti un eveniment de presa la care au participat dl. Marcel Gmuender, Head of EMEA Subregion 1, Roche Diagnostics, alaturi de dl. Harald Wolf, Country Manager...
Pacienţii români cu diabet vor avea acces la un tip de insulină de ultimă generaţie, compensat 100% Pacienţii cu diabet vor avea acces la un nou tip de insulină de ultimă generaţie, România făcând astfel parte din primul val de ţări europene care introduc un astfel de tratament.
Accu – Chek acum și pe YouTube - Roche Romania Diabetes Care lansează canalul YouTube „Accu-Chek Video” O nouă soluție Accu-Chek este disponibilă începând cu luna octombrie 2012 pe YouTube. Videoclipurile disponibile la adresa http://www.youtube.com/user/AccuChekRo prezintă cât de ușor și rapid este să îți automonitorizezi glicemia folosind sistemele de măsurare Accu-Chek.
Diagnosticul in vitro, beneficii maxime pentru pacient si autoritatile sanitare Aproximativ 60% din deciziile medicale din prezent sunt influentate de metodele de diagnostic in vitro (IVD). Despre importanta dezvoltarii a noi biomarkeri si impactul major al acuratetii testarii de laborator asupra diagnosticului clinic si, drept urmare, asupra starii de sanatate a pacientilor, s-a...
Roche Romania Diabetes Care lanseaza “Trusa promotionala Accu-Chek Active” Roche Romania Diabetes Care vine in sprijinul pacientilor diagnosticati cu diabet cu o noua solutie: “Trusa promotionala Accu-Chek Active” . Aceasta este o trusa completa, cu ajutorul careia persoanele cu diabet nu numai ca-si vor putea monitoriza singuri valorile glicemiei, dar isi vor...
Rezistenţa la insulină şi diabetul la adulţi ar putea avea o legătură cu boala Alzheimer Persoanele rezistente la insulină şi care suferă de diabet de tip 2, forma cea mai răspândită în lume, prezintă, se pare, un risc crescut să dezvolte plăci în creier, legate de boala Alzheimer, arată un studiu japonez publicat miercuri în Statele Unite, relatează AFP.