Cele mai citite
 


Trei persoane acuzate de trafic cu ovule, duse la Tribunalul Bucureşti
luni, 20 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 20 iul /Agerpres/ - Cele trei persoane reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în cazul traficului cu ovule de la clinica privată Sabyc din Capitală au fost aduse, luni, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii solicită judecătorilor arestarea medicului Harry Mironescu, patronul clinicii Sabyc, a fiului acestuia Yair Miron şi a Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relaţia cu clienţii.

Cele trei persoane sunt acuzate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.

Tot în acest caz, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de alte 22 de persoane, dintre care L. Natan şi Z. Genia au interdicţia de a părăsi România, iar ceilalţi învinuiţi sunt cercertaţi în stare de libertate.

DIICOT susţine că Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător "de facto" al clinicii private Sabyc din Capitală, a pus bazele unei activităţi infracţionale în scopul obţinerii unor sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic.

Ajutat de fiul său Yair Miron, care are calitatea de asociat unic al clinicii, Harry Mironescu s-a folosit de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, doi dintre aceştia, L. Natan şi Z. Genia, fiind puşi sub învinuire.

Potrivit DIICOT, Cecilia Borzea îndeplinea formalităţile ce presupuneau asigurarea cazării medicilor, beneficiarilor tehnicilor de FIV şi racola direct sau prin persoane interpuse tinere dispuse să fie supuse tratamentului de stimulare ovariană şi prelevare de ovocite.

Grupul infracţional astfel constituit avea drept scop pe de o parte identificarea unor cupluri, din străinătate, dornice de a fi beneficiare ale tehnicii de reproducere umană asistată din cauza dificultăţilor de a procrea pe cale naturală, iar pe de altă parte racolarea unor tinere din România, cu vârste între 18 şi 30 de ani, care, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 şi 1.000 de lei, consimţeau să doneze ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare "in vitro" şi, implicit, să se supună procedurii medicale ce implică stimularea ovariană pe cale artificială şi recoltarea ovocitelor.

Procurorii au descins, duminică, la sediul clinicii şi au depistat 30 de persoane pregătite pentru realizarea fertilizării "in vitro".

Embrionii ce urmau a fi implantaţi au fost obţinuţi în cadrul clinicii urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără a exista acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant privind acreditarea acestei activităţi.

Procurorii au pus sechestru pe două autoturisme de lux găsite la clinică şi pe suma de 200.000 de euro.

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Victor Zota, a declarat pentru AGERPRES, în legătură cu traficul cu ovule de la Clinica Sabyc, că a fost încălcată legislaţia, întrucât aceasta prevede că orice transplant de celule se face fără niciun avantaj material. Totodată, el a spus că această clinică este foarte bine dotată şi are specialişti străini. Zota a precizat că mare parte din persoanele de la clinică cunoşteau prevederile legale. AGERPRES/ (Eusebi Manolache

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trei persoane de la clinica Sabyc, reţinute pentru trafic cu ovule Bucureşti, 20 iul /Agerpres/ - Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism (DIICOT) au reţinut, în noaptea de duminică spre luni, trei persoane, într-o anchetă privind traficul cu ovule de la clinica de chirurgie estetică şi fertilizare in vitro "Sabyc" din Bucureşti
Un specialist în fertilizare in vitro de la Centrul Medical "Assaf Harofeh', implicat în scandalul traficului de ovule din România Profesorul Raphael Ron-El, şeful departamentului de fertilizare in vitro /IVF/ la Centrul Medical "Assaf Harofeh", este unul dintre israelienii implicaţi în scandalul traficului de ovule, recoltate pentru fertilizarea in vitro, la clinica privată Med New Life din Bucureşti, România, relatează miercuri...
DIICOT: 12 mame-surogat, implicate în traficul cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timişoara Procurorii DIICOT au reuşit să identifice, până în prezent, 12 cazuri de mamă-surogat implicate în dosarul de trafic cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timişoara, deţinut de cetăţeanul grec Giatras Kostantinos.
Patronul clinicii Sabyc vrea să fie eliberat sub control judiciar Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti iau în discuţie, miercuri, recursul patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti care a respins cererea acestuia de eliberare din arest sub control judiciar.
Medicii dezmint acuzaţiile privind presupuse practici ilegale la clinica Sabyc din România /Jerusalem Post/ Tel Aviv, 22 iul /Agerpres/ - Raidul efectuat luni de poliţie la clinica de fertilizare Sabyc din Bucureşti a fost "ca un film de la Hollywood", a declarat pentru postul de televiziune israelian Canal 2 medicul Nathan Levitt, reţinut în România, informează Jerusalem Post.
Fertilizarea in vitro va avea un program naţional În decembrie 2009 a fost înfiinţată Societatea Română de Reproducere Umană şi Embrilogie, for ştiinţific necesar, corespondent al Societăţii europene şi al celei internaţionale, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Virgiliu Ancăr, preşedintele forului.