Cele mai citite
 


Numărul cazurilor de diabetul zaharat de tip 2 în creştere
joi, 26 mai 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Boli de nutritie
 

Educaţia continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung, au evidenţiat specialiştii diabetologi cu prilejul Congresului Naţional de Diabet de la Sibiu.

"Datele din 2010 referitoare la diabetul zaharat ne arată că la nivel mondial aproape 285 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu această boală, dintre care aproximativ 55,2 milioane în Europa", a declarat, miercuri, prof. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Acesta a precizat că se constată o creştere a numărului de cazuri mai ales în ţările cu cel mai mare număr de locuitori. În ceea ce priveşte prevalenţa în 2010, aceasta a fost de 6,6% în populaţia generală, a precizat specialistul.
Boala este mai răspândită în ţările bogate din cauza stilului de viaţă şi a sedentarismului.
În ceea ce priveşte România, datele arată că în 2010 erau înregistraţi 564.896 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat, iar în 2011 estimările depăşesc 590.000. Dacă la acestea se adaugă şi persoanele nediagnosticate, se estimează că se ajunge la 1.200.000.
Diabetul de tip 2 începe să se manifeste după vârsta de 40 de ani, iar pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, se constată o creştere a incidenţei acestuia, motivaţia fiind reducerea numărului de celule pancreatice. Din păcate, persoanele cu diabet asociază şi alte boli, peste 70% dintre pacienţi urmând să facă şi complicaţii ale vaselor sangvine.
Un procent de 50% dintre pacienţii noi au deja constituite complicaţii cronice, a subliniat prof. Lichiardopol, adăugând că banii alocaţi pentru îngrijirea acestor bolnavi sunt distribuiţi inegal. În India, de pildă, se alocă cam 10 dolari pe persoană, în timp ce în SUA - 70 de dolari pe persoană.
Medicul a afirmat că decesele provocate de diabet se află pe locurile 4-5, boala vulnerabilizând mai mult femeile.
''România are un program naţional de diabet, ceea ce este extrem de important. În ceea ce priveşte copiii, cele mai frecvente cazuri sunt cele insulino-dependente, numărul acestora fiind de 3.200 la copii cu vârsta între zece şi 18 ani. În România se constată o tendinţă de creştere a diabetului în general şi a diabetului de tip 2 la copii, în condiţiile în care acesta este apanajul vârstei adulte'', a mai spus prof. Lichiardopol.
La congresul din acest an va avea loc lansarea unui program naţional pentru pacienţi cu diabet zaharat, cărora li se vor iniţia diverse terapii antihiperglicemiante injectabile.
Prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet, a subliniat, în conferinţa de presă de miercuri, că pentru un individ, aflarea diagnosticului de diabet zaharat are un impact emoţional puternic, iar din acel moment, viaţa sa devine o provocare.
''Aceste programe educaţionale abordează aspecte esenţiale ale terapiei diabetului zaharat, cu accent pe managementul diverselor terapii injectabile. Prin informarea şi autoresponsabilizarea persoanelor cu diabet în îngrijirea propriei afecţiuni, acestea recâştigă controlul asupra vieţii lor", a spus prof.dr. Moţa.
Specialistul a evidenţiat că spre deosebite de alte boli cronice, în cazul diabetului pacientul trebuie instruit.
''Ghidul educatorului lansat anul trecut va fi completat cu ghidul pacientului, anul acesta. Diabetul este o boală progresivă, care mai devreme sau mai târziu va ajunge la insulină, iar pentru aceasta trebuie o educaţie'', a accentuat prof. Maria Moţa.
Un pacient care are diabet trebuie evaluat o dată la şase luni, pe lângă analizele obişnuite care se fac. În cazul în care un pacient are complicaţii, evaluarea se face mai des. Pentru pacienţii cu diabet de tip 1 există teste gratuite, iar pentru cei cu diabet de tip 2 (care sunt pe tratament de insulină) există un anumit număr de teste gratuit.
În ultimii 30 de ani, percepţia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical - din boala ce apărea odată cu înaintarea în vârstă, a devenit afecţiunea ce conferă un risc crescut de morbiditate şi mortalitate prematură. În societatea actuală, diabetul zaharat necontrolat reprezintă una dintre principalele cauze de orbire, de insuficienţă renală sau amputaţii la nivelul membrelor inferioare.
Compania Lillly s-a implicat în dezvoltarea unui program amplu de educaţie care se adresează atât pacientului diagnosticat cu diabet zaharat, cât şi medicului specialist.
''Suportul acordat personalului medical implicat în diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat, în vederea dezvoltării profesionale continue, constă în programe complexe adresate asistentelor medicale, tinerilor specialişti, dar şi medicilor cu experienţă cărora li se pun la dispoziţie informaţii medicale de ultimă oră'', a subliniat Mihaela Matei, manager comunicare al companiei Lilly. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
Magazin online pentru diabetici http://diabetmag.ro

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică prioritară! Diabetul zaharat înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecţiunea are implicaţii serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar şi financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât şi prin resursele necesare...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Dr. Maria Moţa: 11,6% din populaţie suferă de diabet zaharat, iar peste 16% de prediabet Prevalenţa diabetului zaharat la populaţia adultă este de 11,6%, dar pericolul mare îl reprezintă prediabetul care are o prevalenţă de peste 16%, a declarat, marţi, dr. Maria Moţa, membru în Consiliul director al Asociaţiei Europene de Diabet (EASD).
Braşov: Peste o mie de medici participă la Congresul de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice Braşov, 25 mai /Agerpres/- Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, eveniment la care participă peste o mie de medici şi diferiţi alţi specialişti, începe miercuri la Braşov.
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Diabetul zaharat poate fi considerat o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condiţiile în care Federaţia Internaţională de Diabet estimează că aproximativ 1,5 milioane de români au diabet. Medicii români consideră însă că afecţiunea este subdiagnosticată.