Cele mai citite
 


Primarul din Iaşi vrea limitarea consumului de produse etnobotanice
joi, 26 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a anunţat, miercuri, că municipalitatea va demara un proiect pentru a limita consumul de produse etnobotanice.
Nichita a afirmat că, în lipsa unor măsuri guvernamentale, municipalitatea ieşeană şi unităţile medicale din oraş vor să pună bazele unui plan care să ţină sub control fenomenul consumului de plante etnobotanice.
Potrivit acestuia, deşi cei 30 de distribuitori care vindeau plante cu efect halucinogen şi-au închis, în aparenţă, magazinele, cazurile cu tineri care ajung la spital în stare gravă din cauza acestor droguri uşoare continuă să crească, mai ales că magazinele s-au mutat în marea lor majoritate în spaţiul virtual.
"Din păcate, realitatea este tristă. Ierburile şi prafurile sunt la mare căutare printre tineri. Ceea ce ne îngrijorează este faptul că nu există un program guvernamental coerent, creat de specialişti, care să ne ajute pe noi (...) să luăm măsuri de a stopa flagelul etnobotanicelor", a spus primarul, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, conf. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi, a declarat jurnaliştilor că profilul pacientului adus în sistem de urgenţă în urma consumului de plante etnobotanice este: tânăr, între 18 şi 35 de ani, în egală măsură student sau persoană care nu are studii superioare, dar care recurge la astfel de "plăceri" din inconştienţă, din teribilism sau din alte motive.
Pentru tratarea unui astfel de pacient adus în urgenţe se cheltuie, în medie, aproximativ 200 de lei, a susţinut aceasta.
După stabilizare, acesta este redirecţionat spre alte spitale pentru îngrijiri. Astfel, cuantumul banilor cheltuiţi din fondul asigurărilor de sănătate pentru tratarea unui astfel de bolnav ajunge să fie mult mai mare.
În acest demers a fost invitată să participe şi societatea civilă, prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale.
O acţiune similară a fost lansată în urmă cu 10 zile de reprezentanţii filialei ieşene a Partidului Conservator, proiectul fiind intitulat "Luna mai, luna de lupta împotriva etnobotanicelor", care are sloganul "Nu toate frunzele sunt bune! STOP Etnobotanicelor!".
Potrivit conservatorilor, campania constă în strângerea de semnături, prin amplasarea de corturi în intersecţiile intens circulate, cât şi demararea unei campanii de tip "door to door" pentru conştientizarea cetăţenilor cu privire la pericolul reprezentat de consumul substanţelor halucinogene. AGERPRES/(A - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: O studentă s-a drogat cu etnobotanice pentru a putea dormi O studentă a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor ''Sfântul Ioan'' din Iaşi în stare gravă, după ce a consumat plante etnobotanice, pentru a reuşi să adoarmă, după mai multe zile de nesomn.
Iaşi: Tânăr în stare gravă după ce a fumat 'vise' la preţ redus Un tânăr în vârstă de 18 ani a fost dus în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe din Iaşi, în noaptea de joi spre vineri, după ce timp de şase luni a fumat produse etnobotanice.
Iaşi: Medicii de la 'Urgenţe' vor taxă pe viciu pentru importatorii de produse etnobotanice Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi vor iniţierea unui proiect legislativ prin intermediul căruia să fie impusă 'taxa pe viciu' pentru importatorii şi comercianţii de plante cu efecte halucinogen.
Iaşi: Intoxicaţi cu etnobotanice la un concert Mai mulţi studenţi din Iaşi au ajuns, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan', după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice inhalate în timpul unui concert.
Iaşi: Cadre medicale, agresate de un consumator de plante etnobotanice Iaşi, 20 feb /Agerpres/ - Un bărbat care a fumat produse etnobotanice a sărit la bătaie la personalul medical care încerca să îi salveze viaţa.
Iaşi: Tineri aflaţi sub influenţa etnobotanicelor au încercat să se sinucidă Iaşi, 8 dec /Agerpres/ - Şapte persoane au fost aduse, miercuri dimineaţa, în doar câteva ore, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi după ce au consumat plante etnobotanice, doi dintre aceştia fiind internaţi în urma unor tentative de suicid...