Cele mai citite
 


Timiş: Parteneriat transfrontalier pentru cardiologie, demarat la Timişoara
joi, 26 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara în colaborare cu Universitatea din Szeged - ca instituţie coordonatoare - au demarat miercuri un parteneriat transfrontalier de cercetare medicală în cadrul proiectului intitulat 'Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de excelenţă în cercetarea transnaţională cardiovasculară (HURO-CARDIO-POL).
Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria 2007-2013.
'Este vorba despre un parteneriat, aşa cum l-am visat de foarte multă vreme, cu Universitatea din Szeged. Am stabilit, nu doar o relaţie de colaborare ştiinţifică-didactică, dar, în acelaşi timp, reuşim şi să finanţăm proiectele noastre comune cu importante fonduri - vorbim despre întreaga colaborare cu Universitatea din Szeged, sumă ce ajunge la aproape un milion de euro doar pentru UMF şi aproape o jumătate din aceşti bani vin din acest proiect care a demarat astăzi (miercuri)', a declarat prof. univ. dr. Dan Gaiţă, secretar ştiinţific al UMF 'Victor Babeş' din Timişoara.
Din valoarea totală a proiectului, de aproape un milion de euro, instituţiei timişorene îi revin 485.000 de euro, reprezentat de asistenţa financiară nerambursabilă din partea FEDR (85%), cofinanţarea din partea statului român este de 63.310 euro (13%) şi contribuţia proprie de 9.740 de euro (2%).
'Banii vor fi folosiţi pentru cercetarea ştiinţifică, pentru crearea unei infrastructuri, pentru dotări ale unor laboratoare cu aparatură modernă, de top european. Se vor crea trei laboratoare noi de cercetare: un laborator de genetică moleculară (la Szeged), unul de microscopie confocală, lucru care a lipsit din dotarea laboratoarelor noastre până acum şi care poate vedea în interiorul celulelor, al mitocondriilor sau alte modificări, ridicând precizia diagnosticului până la un nivel la care nici nu visam până acum, şi un laborator de stocare a datelor şi de prelucrare a lor', a afirmat prof. univ. dr. Dan Gaiţă.
Scopul general al proiectului constă în implementarea unui pol de excelenţă în domeniul cercetării cardiovasculare privind incidenţa, mecanismele apariţiei şi prevenirea bolilor cardiovasculare cu risc de moarte subită în populaţia euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa.
Din toată această cercetare, se doreşte ca pacientul să fie cel avantajat.
'Dacă e să vorbim despre ceea ce înseamnă actualitate în medicină, înseamnă un diagnostic mult mai acurat şi mai rapid, prin accesul la o aparatură pe care o ai aici, în ţară sau, cel mult, la Szeged. Este vorba, în principal, despre aprofundarea cercetării, care se referă nu doar la una fundamentală, lipsită de pacient în mijlocul ei, ci va fi dedicată, prin aplicaţii practice, pacienţilor. Din această cercetare ştiinţifică vor decurge metode pe care le vom aplica noi', a concluzionat pentru AGERPRES secretarul ştiinţific al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş" din Timişoara. AGERPRES/(A - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Proiectul NutriGen, o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, va fi lansat vineri O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Victor Babeş'' din Timişoara lansează vineri, în premieră naţională, proiectul intitulat ''Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate'' (NutriGen), finanţat din Fondul European...
Timiş: Proiectul NutriGen ar putea dezvolta o industrie a alimentelor dietetice personalizate pentru obezi Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara ar putea dezvolta peste câţiva ani alimente dietetice personalizate care să vină în ajutorul supraponderalilor care nu răspund la tratamentul clasic medicamentos. Ei au lansat vineri proiectul NutriGen...
Timiş: Centru de medicină genomică, inaugurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Centrul de Medicină Genomică (CMG), axat pe cercetarea în domeniul bolilor genetice rare.
Timiş: Monografie a Medicinei Interne, lansată la UMF de decanul de vârstă al universitarilor, Nicolae Barbu O monografie a Medicinei Interne timişorene din ultimele opt decenii a fost lansată, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara, în prezenta autorului, conf. dr. Nicolae Barbu, care a împlinit vârsta de 92 de ani.
Timiş: UMF a inaugurat Laboratorul de simulatoare al Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră naţională Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Laboratorul de simulatoare a Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră în învăţământul românesc.
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...