Cele mai citite
 


SINDROMUL METABOLIC
joi, 26 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Diabetul, Afectiunile inimii
 

 

Sindromul metabolic constă într-o alterare metabolică profundă care creează premizele apariţiei bolii cardiovasculare şi a diabetului zaharat. Acest sindrom poate fi diagnosticat la 1 din 4 adulţi, interesând în mod egal atât sexul masculin cât şi sexul feminin. Prevalenţa sindromului metabolic creşte cu vârsta, afectând mai mult de 40% dintre persoanele cu vârsta > 60 de ani. Datorită riscului crescut de a dezvolta DZ precum şi a marelui risc cardiovascular, persoanele cu sindrom metabolic necesită diagnosticare precoce şi intervenţie terapeutică adecvată.

 

 

Sindromul metabolic mai este cunoscut de asemenea ca: sindromul X metabolic, sindromul X, sindromul de insulinorezistenţă, sindromul REAVEN şi CHAOS.
 
Definiţia SM adoptată în anul 2005 cuprinde: obezitate centrală cu circumferinţa abdominală de >94 cm la bărbaţi şi >80cm la femei plus 2 dintre următoarele criterii: creşterea TG >150mg/dl; scăderea HDL-CST < 40mg/dl la femei şi <50mg/dl la bărbaţi; HTA cu TAs>130mmHg şi TAd >85mmHg; creşterea glicemiei plasmatice a jeun >100mg/dl sau diagnostic anterior de DZ tip 2.
             
Implicaţii clinice:SM este un factor de risc important pentru dezvoltarea DZ de tip 2 sau bolii cardiovasculare. Astfel, implicaţia clinică a diagnosticului de SM este identificarea pacienţilor care au nevoie de o modificare agresivă a stilului de viaţă focalizată pe reducerea masei adipoase şi creşterea efortului fizic zilnic.
 
Semnele şi simptomele SM includ: hiperglicemie cronică sau DZ de tip 2, toleranţă alterată la glucoză sau rezistenţă la insulină;  hipertensiune arterială;
obezitate centrală (viscerală, depozite adipoase preponderent în jurul taliei); nivel redus al HDL colesterolului; valori crescute ale TGL plasmatice.
 
Clinica sindromului de insulino-rezistenţă include tulburări de  glicoreglare (DZ de tip 2, toleranţă alterată la glucoză, hiperglicemie cronică);  afectare cutanată (Achatonsis Nigricans, pete cutanate, allopecie); tulburări de reproducere      (amenoree, hirsutism, virilitate, infertilitate); tulburări de creştere (dezvoltare somatică disarmonică); afectarea ţesutului adipos (lipoatrofie, normal, obezitate, lipodistrofie); afectări musculo-scheletale (crampe musculare, hipertrofie musculara şi pseudoacromegalia); tulburări ale metabolismului lipidic ( normal sau hipertrigliceridemie); autoimunitate( sindrom β de RI cu diferite fenotipuri).
 
Bilanţul anual la pacienţii cu SM trebuie să includă determinarea: glicemiei, ureei, creatininei, acidului uric, ASAT, ALAT, TGL, HDL-CST,  efectuarea : examenului fund ochi, a ecografiei cardiace, ecografiei abdominale (± renale), consult neurologic, ± consult endocrinologic, monitorizarea TA.
Un deziderat important îl constituie modificarea stilului de viaţă. S-a demonstrat pe trialuri extinse că modificarea stilului de viaţă al pacienţilor cu SM este imperios necesară. Greutatea corporală crescută (excesul ponderal) este cauza hiperinsulinismului reactiv şi a rezistenţei la insulină deci menţinerea unei greutăţi corporale optime se impune. Prin urmare IMC-ul trebuie să aibă valori cuprinse între 19 şi 24 ( la valori cuprinse între 25 şi 29 vorbim de suprapondere, iar peste 30 de obezitate).
 
Tratamentul SM ar trebui să se focalizeze pe cauzele principale. De vreme ce obezitatea este o cauză majoră a SM, pierderea în greutate şi exercitiul fizic este piatra de temelie a planului terapeutic. Exerciţiul fizic zilnic poate reduce nivelul plasmatic de LDL şi VLDL si poate să crească nivelele  plasmatice de HDL colesterol, să scadă TA şi să îmbunătăţească sensibilitatea la insulină.
Tratamentul se adresează entităţilor agregate în SM, în ansamblul lor sau specific, urmărindu-se combaterea sedentarismului, optimizarea stilului de viaţă, abandonarea fumatului şi a consumului de alcool în exces, menţinerea unei greutăţi corporale ideale, normalizarea TA, a ritmului cardiac şi a contractilităţii miocardice.
 
Scăderea lipidelor plasmatice – în speţă a Colesterolului seric cu Simvastatină 40mg/zi la pacienţii cu risc crescut, incluzând şi pacienţii cu boală arterială coronariană, – reduce riscul evenimentelor cardiovasculare majore. Efect benefic il are si Rosuvastatina in doza de 20 mg pe zi (CRESTOR).
La pacienţii diabetici administrarea a 10 mg Atorvastatin o dată pe zi pentru profilaxia primară a bolii cardiovasculare are un efect benefic pe termen lung.
De vreme ce pacienţii cu SM au o hiperlipemie combinată, există interes în reducerea concentraţiei serice a lipidelor cum ar fi scăderea LDL plasmatic şi creşterea HDL plasmatic. Unii autori utilizează Gemfibrozil 1200mg/zi la un grup de pacienţi cu boală arterială coronariană  obitinandu-se  reducerea HDL- CST plasmatic.
 
Terapia medicamentoasă modernă a insulinorezistenţei este reprezentată de utilizarea Tiazolidindionelor, în ţara noastră fiind avizate în principal două preparate comerciale: Avantia (Rosiglitazona) şi Actos (Pioglitazona)- medicamente care reduc riscul progresiei de la starea de pre-diabet la DZ tip 2.
Progresele moderne în terapia farmacologică a SM ridică posibilitatea ca atât terapia farmacologică (IECA, sartani, blocante calcice, diuretice, statine, fibraţi, sulfonilureice, biguanide, tioglitazone, insuline umane) cât şi cea nefarmacologică (dieta si modificarea stilului de viata)- aplicate pe scară largă la aceşti pacienţi pot reduce aparitia sindromului metabolic si a complicatiilor sale amintite.
 
Rolul medicului de familie în managementul SM este reprezentat de screening-ul SM, medicul de familie cunoscând antecedentele fiecărui pacient precum şi stilul său de viaţă; prevenţia SM care ar trebui să fie una dintre preocupările de bază ale acestuia;  precum şi tratamentul pacienţilor cu SM.
 
În concluzie: SM reprezintă o povară imensă pentru starea de sănătate a fiecărui individ , impunându-se un screening permanent pentru depistarea lui. SM trebuie abordat precoce, multifactorial, intensiv , în caz contrar el va afecta foarte serios starea de sănătate a populaţiei.
Managementul corespunzător oferă oportunitatea de a reduce riscul de apariţie al bolii aterosclerotice cardio-vasculare cât şi cel al DZ tip 2, HTA şi al celorlalte afecţiuni asociate.
Se impun măsuri de prevenţie a SM, în primul rând prin programe educaţionale asupra populaţiei, pentru optimizarea stilului de viaţă ca primă măsură.
 
  
Dr. SUĂTEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicinǎ Internǎ
Medic rezident Medicinǎ de Familie
Medcenter Cluj Napoca
0264 592 854

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Micardis a depășit bariera de 50 de milioane pacienți-ani experiență, la cea de-a cincisprezecea aniversare La cea de-a cincisprezecea aniversare de la aprobarea Micardis® (telmisartan) de către Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Boehringer Ingelheim a anunțat că experiența clinică cu acest blocant al receptorului pentru angiotensină II (BRA)...
SteatoScreen, primul test de screening hepatic din România SteatoScreen (marcă înregistrată BioPredictive SAS, Franța), primul test de screening hepatic utilizat în România, este un instrument precis de identificare şi evaluare a nivelului principalelor afecţiuni hepatice (steatoza şi fibroza hepatică), totul printr-o simplă analiză de sânge...
Echilibrul glucozei – cheia unei diete de succes Primele semne care indica un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuatiile glicemiei si apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boala, ci un semnal de boala care indica nivelul glucozei in sange, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului. Nivelul normal...
MSD lansează JANUMET® pe piaţa din România, pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 al căror control glicemic nu este adecvat Produsul poate fi utilizat alături de o dietă echilibrată și de exerciții fizice regulate Compania Merck Sharpe and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, lansează JANUMET® în România, un produs inovator în tratarea diabetului zaharat tip 2. JANUMET® este o combinatie fixă între două substanțe: metformin și sitagliptin și poate fi utilizat, alături...
OBEZITATEA Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.