Cele mai citite
 


EHEC, printre armele bacteriologice ale Războiului rece şi bioterorismului actual
vineri, 27 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bacteria intestinală comună E.coli a fost prezentă sub formă de ''supergermen'' în cursa înarmărilor biologice din fosta URSS şi SUA. O tulpină agresivă a ei se află şi pe lista armelor biologice la care ar putea recurge terorismul. Dar alarma suscitată de răspândirea rapidă a EHEC în landuri din Germania nu are nimic de-a face cu bioterorismul, se arată într-un editorial publicat de La Stampa în ediţia de joi.
Dacă cele trei decese şi sutele de persoane infectate cu o tulpină agresivă şi neobişnuit de "rea" a E.coli enterohemoragic (EHEC) - precum cea care se extinde de la nord la sud în peste şase landuri germane, din Hamburg până în Saar - ar fi avut loc în momentul de alertă maximă pentru posibile atacuri bioteroriste, ar fi suscitat unele suspiciuni.

Acest agent patogen - care îşi datorează numele complicat bacteriologului german Theodor Escherich, care l-a identificat într-un alt timp şi alt secol - a fost inclus pe lista posibilelor arme biologice - alături de antrax, variolă, tularemie şi multe altele - pe care teroriştii le-ar putea folosi fie prin adăugarea bacteriei la o sursă de apă, în alimente, sau infectînd bovine.

Deşi nu este periculoasă precum ciuma - care se caracterizează prin uşurinţa cu care se răspândeşte şi se transmite, prin morbilitatea şi mortalitatea mare - EHEC este mai uşor de ''manevrat" şi e capabilă să provoace panică şi nesiguranţă, răspunzând astfel planurilor teroriştilor din Al Qaida. Potrivit serviciilor secrete americane, organizaţia dispunea de "o structură articulată de instruire pentru producerea, manipularea şi utilizarea de agenţi chimico-bacterieni''.

Mai mult, în cursa înarmărilor biologice din fosta URSS şi SUA, E.coli a intrat în programele de cercetare a unor noi tehnologii capabile să ajute la înţelegerea ameninţării unor noi agenţi patogeni pentru război. Astfel, aşa cum se relatează în cartea "Germeni. Armele bacteriologice: Un război secret "(Editura Longanesi) - un grup de cercetători americani a introdus "o genă periculoasă în E.coli, bacteria intestinală comună, creând un supergermen care atacă celulele umane''.

Alarma suscitată de răspândirea rapidă a EHEC nu are nimic de-a face cu bioterorismul şi agenţii ingineriei biologice. Ceea ce impresionează însă, nu numai pe germani, este continua apariţie pe scenă, în ultimele decenii, de noi agenţi patogeni - bacterii, virusuri, paraziţi - responsabili de toxiinfecţii alimentare ce găsesc în lumea globalizată cele mai bune condiţii de răspândire: circulaţia oamenilor şi mărfurilor, unul din factorii cei mai dinamici din istorie în influenţarea echilibrului dintre microbi, virusuri şi oameni, extinderea crescătoriilor intensive de animale şi recurgerea tot mai mare la reţele de catering.

Printre agenţii patogeni emergenţi se află şi Escherichia coli 0157: H7, o tulpină periculoasă şi ca atare supravegheată în mod special, a cărei evoluţie este atent monitorizată de către cercetători. Ultimele epidemii au fost deosebit de grave iar din 2006 un procent mult mai mare decât în trecut de persoane infectate a ajuns la spital cu complicaţii. Acelaşi lucru se întâmplă astăzi în Germania, unde a fost semnalat debutul unor maladii grave într-un număr foarte mare de cazuri, ceea ce sugerează posibilitatea reală ca o tulpină mutantă să se fi selectat, extrem de virulentă, capabilă să se extindă cu mare viteză, după toate probabilităţile prin alimente contaminate, care circulă prin marii retaileri.

Actuala urgenţă din Germania, precum şi apariţia unei noi varietăţi de agenţi patogeni periculoşi, ca E.coli, capabili să provoace chiar moartea, oferă o altă lecţie: prin procesele naturale ale mutaţiei genetice şi selecţiei naturale, germenii, responsabili pentru maladii vechi şi noi, demonstrează vulnerabilitatea omului, în pofida arsenalului puternic - antibiotice şi ajutoare farmacologice - pe care medicina l-a pus la dispoziţie în ultima jumătate de secol.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani propun o metodă pentru a reduce prezenţa bacteriei E.coli în alimente Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenţei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) şi citată de...
Frica Europei de alimente organice: este iradierea o soluţie? Verzii germani şi omologii lor din Uniunea Europeană au luptat mult timp pentru a obţine progrese ştiinţifice în producerea şi protejarea alimentelor. După ce un producător de condimente din Stuttgart a folosit prima iradiere în scop comercial din lume, în 1957, Germania de Vest a interzis această practică...
Experţii americani avertizează în legătură cu posibila infectare cu superbacterii în următoarele luni După două cazuri confirmate în SUA a unor superbacterii care supravieţuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanţă, experţii în boli infecţioase spun că se aşteaptă la mai multe cazuri în lunile următoare deoarece gena bacteriană din spatele superbacteriei este probabil mult mai răspândită...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Mobilizare în SUA împotriva spectrului unei bacterii rezistente la toate antibioticele Autorităţile din domeniul sănătăţii din SUA îşi vor intensifica eforturile pentru a opri apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la toate antibioticele, după recenta descoperire a unui pacient infectat cu o bacterie mutantă, insensibilă chiar şi la un antibiotic de ultimă instanţă, informează agenţia...