Cele mai citite
 


Fumatul de la vârsta de 16 ani are consecinţe negative ireversibile
vineri, 27 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fumatul de la vârsta de 16 ani are consecinţe ireversibile, tabagismul putând apărea după numai un an, în condiţiile în care până acum se credea că acesta se poate instala doar după mai mulţi ani de fumat, relevă un studiu realizat de Universitatea din Leuven (UCL), citat de cotidianul Le Soir.
UCL a realizat un studiu pe un eşantion de 845 de adolescenţi cu vârsta de 16 ani, măsurând mai mulţi parametri privind imunitatea. Rezultatele arată modificări mult mai importante la nivelul celulelor pulmonare decât indicau studiile de până acum.
Astfel, cercetătorii au descoperit la tinerii de 16 ani ce fumează un pachet de ţigări pe zi o scădere cu 61 de puncte procentuale a anumitor celule imunitare din bronhii, precum şi o reducere cu 42 de puncte procentuale a monoxidului de azot, esenţial pentru asigurarea schimbului de oxigen în circulaţia sanguină.
În cazul unui consum de cinci ţigări pe zi, efectul este proporţional cu doza de tutun consumat, respectiv scăderea cu 15 puncte procentuale a respectivelor celule imunitare din bronhii şi cu 10 puncte procentuale a monoxidului de azot.
Cercetătorii menţionează că impactul negativ asupra imunităţii fumătorului nu trebuie să fie neglijat, nici măcar în cazul fumătorilor debutanţi, chiar dacă aceştia nu resimt o modificare majoră a stării de sănătate, adaugă sursa citată.AGERPRES/(Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
New Yorkul interzice comercializarea de ţigări pentru persoane sub 21 de ani: Un răspuns greşit la o problemă serioasă Autorităţile oraşului american New York au ridicat de la 18 la 21 de ani vârsta legală pentru cumpărarea de ţigări. Se speră că această măsură va reduce cu 55% tabagismul în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 20 de ani. Este aceasta o bună soluţie? În opinia lui Michel Lejoyeux, psihoterapeut ...
Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi (studiu) Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
IRES: 75% dintre români spun că nu fumează, iar 51% nu permit niciodată fumatul în casă Trei sferturi (75%) dintre respondenţii unui sondaj IRES, realizat în perioada 21-25 ianuarie, spun că nu fumează deloc tutun, iar 79% au o părere bună sau foarte bună despre legea care interzice fumatul în spaţiile publice din România.