Cele mai citite
 


Intervenţie medicală în premieră pentru România
luni, 20 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Iaşi, 20 iul /Agerpres/ - O echipă de medici români şi belgieni va efectua, miercuri, la Iaşi, în premieră pentru România, o intervenţie chirurgicală bazată pe chirurgie asistată robotic pentru implantarea unei proteze la şold.  

Şeful Clinicii de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Recuperare Iaşi, prof. univ. dr. Paul Botez, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale efectuate unei paciente în vârstă de 26 de ani echipa de medici va beneficia de echipamente aduse din Belgia şi Austria.

"Intervenţia reprezintă o premieră pentru România, atât din punct de vedere al implantului protetic utilizat, cât şi al tehnicii de implantare bazată pe chirurgie asistată robotic. Astfel, racordăm Iaşiul medical la cele mai avansate tehnologii, încercând să recuperăm distanţa faţă de Vest", a declarat presei prof. univ. dr. Paul Botez.

Potrivit sursei citate, intervenţia chirurgicală va fi transmisă în direct în amfiteatrul Spitalului de Recuperare, la aceasta urmând a asista 70 de cursanţi din mai multe ţări precum Singapore, China, India, Mexic, Brazilia sau Statele Unite.

Medicul ieşean a precizat totodată că tehnica chirurgiei asistate robotic constă în transmiterea informaţiilor de medici către un calculator care face un model matematic şi oferă soluţii pentru ca intervenţia medicală să fie de înaltă precizie. Şeful Clinicii de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Recuperare Iaşi susţine că intervenţia chirugicală se desfăşoară în cadrul manifestării "AT-EQUAL - Tehnologii avansate pentru creşterea calităţii vieţii", eveniment ştiinţific organizat la Iaşi, în perioada 22-26 iulie, la iniţiativa dr. ing. Adrian Stoica, senior research scientist la departamentul "Jet Propulsion Laboratory" din cadrul NASA.

"Evenimentul este dedicat metodelor noi în medicină, bazate pe tehnologii avansate şi sisteme robotice. Unul din scopurile manifestării este şi atragerea tinerilor spre cercetare", a declarat dr. ing. Adrian Stoica.

Acesta a precizat că, în cadrul manifestării de la Iaşi, vor fi prezente personalităţi reputate pe plan mondial şi specialişti în diverse domenii ale cercetării fundamentale în materie de robotică aplicată în medicină şi tehnici avansate în chirurgie, precum prezentarea de roboţi umanoizi.

Evenimentul nu este singular, el fiind organizat până acum în Statele Unite şi Marea Britanie. La Iaşi, manifestarea este organizată de Facultatea de Bioinginerie, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi şi Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" şi Universitatea de Medicină "Gr. T. Popa". AGERPRES/(Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.
Intervenţie chirurgicală la inimă realizată în premieră în România Un nou tip de intervenţie chirurgicală la inimă numit MitraClip va fi realizată în premieră în România într-un centru medical privat, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, chirurgul cardiolog Dan Deleanu.
Mureş: Operaţie de reconstrucţie a vezicii urinare, în premieră la Târgu Mureş O echipă de medici din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, coordonată de dr. Călin Chibelean, a realizat în premieră o intervenţie chirurgicală de reconstrucţie a vezicii urinare din intestinul subţire, precizează un comunicat de presă al instituţiei dat joi publicităţii...
Intervenţie chirurgicală în premieră la Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" O operaţie în premieră are loc vineri la Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" din Bucureşti. Medicii vor instala unei fetiţe de 16 ani un dispozitiv deasupra inimii pentru a stopa crizele de epilepsie.
Intervenţie chirurgicală in utero, realizată în premieră O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, informează un comunicat de presă al Maternităţii Regina Maria.
Intervenţie chirurgicală în premieră La Spitalul de Urgenţă Pediatrică "Marie Curie" (Budimex) a avut loc joi în premieră o intervenţie chirurgicală care a utilizat o tehnică nouă.