Cele mai citite
 


Sorin Oprescu: Este o perioadă foarte grea pentru sistemul sanitar
vineri, 27 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat joi, în cadrul reuniunii E-Health pentru sănătatea populaţiei României, că este o perioadă foarte grea pentru sistemul sanitar.
El a accentuat că sistemul de sănătate s-a degradat de la an la an şi niciun guvern, niciun partid nu au fost interesate de sistemul de sănătate ca prioritate.
"Este greu să trăieşti civilizat cu profesia de medic. Mulţi tineri fac gărzi la sfârşitul săptămânii în străinătate, la Londra, în alte oraşe, şi se întorc în vară pentru a-şi desfăşura activitatea în spitalele româneşti în timpul săptămânii. Este un efort foarte mare din partea lor", a menţionat primarul general.
El a făcut referire la faptul că a preluat 20 de spitale şi că îşi doreşte ca cel puţin pe un sfert dintre acestea să le facă să funcţioneze foarte bine.
Oprescu a pledat pentru o solidaritate de păreri şi de acţiuni. În intervenţia sa s-a referit şi la clasificarea spitalelorşi a subliniat că toate spitalele din Bucureşti nu au primit decât clasificări sub V sau gradul IV.
El a apreciat că este aberant să impui existenţa secţiilor de boli infecţioase în orice spital.
În ceea ce priveşte introducerea managementului privat, Sorin Oprescu consideră că nu poţi face management privat cu bani de la stat, aşa ceva nu există nicăieri.
La rândul său, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi-a axat intervenţia pe procesul de informatizare care este extrem de important pentru sistemul de sănătate.
Prin informatizare va creşte actul medical, dar se va reduce şi frauda din sistem, a subliniat preşedintele CNAS.
El a făcut referire la sistemul SIUI care din decembrie 2010 creează platforma necesară pentru o creştere a calităţii a actului medical, satisfacerea asiguraţilor şi reducerea cheltuielilor.
În ceea ce priveşte introducerea contractului-cadru, dr. Lucian Duţă a accentuat că este asumat de CNAS şi prin aceasta se va face o cuantificare a actului medical.
Prescripţia electronică este necesară pentru siguranţa pacientului şi implică implementarea monitorizării şi controlului actului medical, a arătat specialistul.
Referitor la dosarul electronic al pacientului, preşedintele CNAS a spus că va fi un proces foarte complex şi de lungă durată, care va permite asigurarea interoperabilităţii cu alte sisteme de informatizare.
Preşedintele CNAS a abordat problema introducerii pachetului serviciilor de bază pentru a putea dezvolta asigurările private. El a spus că CNAS lucrează la acest lucru care va presupune şi o discuţie cu asociaţiile de pacienţi şi medicale pentru a putea fi introdus.
În legătură cu termenele, vor fi finalizate reţeta electronică care va fi realizată în februarie-martie 2012, dosarul electronic - se poate vorbi despre el la sfârşitul lui 2012 începutul lui 2013, dar este doar o etapă fiind un proces foarte dificil, lung şi costisitor.
Cardul de sănătate va fi finalizat în 6-7 luni.
În legătură cu frauda din sistemul de sănătate, Lucian Duţă a spus că aceasta este de sute de milioane de euro pe an. El a mai făcut referire la faptul că într-un singur an s-a înregistrat o creştere la consumul de medicamente cu 50%.
"Singurul vinovat este statul. Nu avem un control la valoarea de consum la medicamente în România", a explicat preşedintele CNAS.
Acesta a mai precizat că introducerea pachetului de servicii de bază este un proiect care va trebui dezbătut public, termenul dat prin hotărâre de guvern este de un an, "dar noi dorim să fie dat mai repede".
Programele în domeniul IT soluţii inovatoare pe care domeniul e-Health le oferă
sistemelor de sănătate şi modalităţile de implementare a acestora în România sunt câteva din temele care se axează Congresul E-Health.
La Congres participă experţi de renume internaţional, reprezentanţi ai Comisiei Europene, oficiali români, reprezentanţi ai mediului de afaceri. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Este o perioadă foarte grea pentru sistemul sanitar /primarul general al Bucureştiului/ Este o perioadă foarte grea pentru sistemul sanitar, a declarat joi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul reuniunii E-Health pentru sănătatea populaţiei României.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Ministrul Ladislau Ritli a lansat proiectul 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc' Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a declarat, miercuri, cu prilejul lansării proiectului 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc', că este un proiect 'menit să traducă în viaţă strădaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni corupţia şi...
Preşedintele CNAS: Informatizarea sistemului de sănătate, trebuie finalizată Bucureşti, 27 mai /Agerpres/ - Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, joi, cu prilejul deschiderii Forumului 'E-Health Congress 2010', că la 20 de ani după revoluţie informatizarea sistemului de sănătate din România nu este finalizat.