Cele mai citite
 


Alimentaţia - rol determinant pentru sănătate
marţi, 21 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Probleme cu greutatea
 

Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Alimentaţia are un rol determinant în ceea ce priveşte sănătatea, este conformă cu vârsta şi trebuie să se adapteze în permanenţă nevoilor calorice ale organismului.

 

Susţinută de activitate fizică, alimentaţia potrivită contribuie semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii, menţinerea unei bune stări de sănătate şi creşterea duratei medii de viaţă.

O alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în fiecare zi.

"Cerealele integrale se recomandă în alimentaţia zilnică, fiind o alegere sănătoasă atât pentru micul dejun, cât şi pentru cele 2 - 3 gustări recomandate. Cerealele integrale constituie o sursă bună de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic şi au o contribuţie majoră, prin aportul vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, la menţinerea unui echilibru nutriţional", a declarat prof. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".

Cerealele integrale au o deosebită importanţă din punct de vedere nutriţional. În timpul procesului de măcinare se înlătură o mare parte a boabelor de cereale (coaja şi germenii), fapt ce determină scăderea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sunt o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, carbohidraţi complecşi şi fitonutrienţi.

Potrivit specialiştilor, consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni cu mare incidenţă în rândul populaţiei în ultimii ani - obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi neoplaziile.

"Existenţa numărului crescut de cazuri de obezitate şi de diabet zaharat tip 2 sugerează necesitatea unei strategii nutriţionale. Cerealele integrale reprezintă o alegere benefică în acest sens. Datorită conţinutului de fibre alimentare, ele ajută la prevenirea obezităţii, deoarece pot înlocui alimente cu densitate calorică mare şi reduc aportul energetic, producând astfel o scădere în greutate. De asemenea, datorită capacităţii crescute de absorbţie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producând o senzaţie de saţietate precoce", explică prof. dr. Gabriela Radulian.

Acest tip de alimentaţie cu cereale integrale este inclus în recomandările pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a trei porţii de cereale integrale zilnic riscul de apariţie a obezităţii este redus cu 21 - 27% şi, în plus, aportul de cereale integrale este asociat cu îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină.

"Studiile epidemiologice au demonstrat că cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului şi, prin urmare, la scăderea cu 27 - 37% a riscului de evenimente coronariene atât la bărbaţi cât şi la femei", mai spune prof. dr. Gabriela Radulian.

Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum şi riscul de cancer de sân. Cerealele integrale realizează absorbţia unor substanţe toxice sau cu potenţial carcinogenetic, existând o corelaţie inversă între aportul de fibre şi apariţia neoplasmului de sân. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentatie pentru o piele sanatoasa Ceea ce mananci se reflecta direct in aspectul pielii tale. Chiar daca acum tenul tau arata tern si lipsit de tonicitate, asta se poate remedia rapid cu cateva schimbari esentiale in dieta, ceea ce-ti vor face tenul sa straluceasca din nou.
Iaurtul - un prieten la masa ta de Sărbători Iaurtul este considerat de către specialiștii în nutriție printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide...
Suplimentele de vitamine scurtează viaţa (experţi) Eventualele beneficii şi prejudicii pentru sănătate ale suplimentelor de vitamine fac obiectul unor polemici de mai mult timp. Unii experţi consideră că produsele alimentare din zilele noastre nu ne pot furniza cantitatea necesară de oligoelemente şi se impune consumul unor suplimente de vitamine în...
CANAH, sanatatea verde din canepa, secretul siluetei perfecte a lui Carmen Bruma! Incepand cu luna octombrie, Carmen Bruma este noua imagine CANAH, primul producator de ulei de canepa din Romania si singurul procesator integrat de seminte de canepa din Europa, care realizeaza sub acelasi acoperis toate produsele derivate din aceste seminte.