Cele mai citite
 


Cseke Attila: Declaraţiile managerului Spitalului Judeţean Sibiu sunt iresponsabile
sâmbătă, 28 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, apreciază drept "iresponsabile ori false" declaraţiile managerului Spitalului Judeţean din Sibiu, Adrian Şanta, potrivit cărora unii pacienţi operaţi au ajuns să fie legaţi de paturi noaptea din cauza lipsei de personal.
"În urmă cu o săptămână, în fişa de evaluare pentru clasificarea spitalelor managerul a spus că totul este în regulă, spitalul a fost clasificat în categoria a doua şi nu a semnalat lipsa personalului. Brusc, după obţinerea clasificării, şi-a amintit că sunt probleme. Vom reanaliza situaţia şi dacă lucrurile nu sunt în regulă vom trece spitalul într-o categorie inferioară", a declarat ministrul sănătăţii vineri, cu prilejul marcării a 300 de transplanturi efectuate la Institutul Fundeni.
El a spus că le-a cerut autorităţilor locale să facă o analiză foarte serioasă a afirmaţiilor lui Adrian Şanta.
Responsabilul sanitar a menţionat că în urma distribuirii de personal spitalul sibian a primit 23 de persoane: doi medici şi restul asistente şi infirmiere.
"Au fost deblocate 3.700 de posturi şi mai avem o mică rezervă pe care o vom folosi în special pentru institute şi spitalele mari", a adăugat ministrul sănătăţii.
Cseke Attila a evidenţiat că descentralizarea unităţilor sanitare înseamnă şi finanţare din partea autorităţilor locale.
Ministrul sănătăţii a făcut referire la controlul Direcţiei de Sănătate de vineri dimineaţă, care a constatat că erau doar doi pacienţi legaţi. El a explicat că sunt situaţii în care este necesară legarea pacienţilor dacă îşi pot face rău singuri.
În ceea ce priveşte clasificarea spitalelor, ministrul sănătăţii a precizat că s-a realizat în proporţie de 95%.
Potrivit demnitarului, clasificarea unităţilor sanitare private trebuie să ţină seamă de reglementările în vigoare. Astfel, pentru categoria 4 trebuie să ai patru specialităţi, or, majoritatea unităţilor private au doar una-două specialităţi, a explicat oficialul.
Cseke Atilla a făcut referire şi la faptul că unităţile private când se înfiinţează în primul rând fac contract cu CNAS şi, ceea ce este incorect, multe dintre ele nu le spun pacienţilor de acest lucru.
"Trebuie să facem ordine în aceste probleme. Unităţile private ar trebui să facă contract cu cetăţeanul care doreşte un alt tip de servicii, pe care să le plătească, şi nu cu statul. Statul trebuie să finanţeze sistemul public", a accentuat ministrul sănătăţii.
Directorul Spitalului Clinic Judeţean din Sibiu, Adrian Şanta, a afirmat joi, în şedinţa de Consiliu Judeţean, că unii pacienţi operaţi au ajuns să fie legaţi de paturi noaptea ca să nu cadă, din cauza lipsei de personal.
"Avem secţii care nu funcţionează cum trebuie. Chirurgia 2 are doi asistenţi peste noapte care îngrijesc 50 de pacienţi, unii post-operator, care necesită îngrijire permanentă şi atunci ajungem la soluţii barbare, de legare a pacientului de pat ca să nu îşi scoată tuburile şi să nu cadă din pat, ceea ce ne duce într-un Ev Mediu târziu", a spus Şanta.
Directorul celui mai mare spital din judeţul Sibiu a explicat că, zilnic, cel puţin cinci asistente medicale sau infirmiere pleacă pentru a lucra în altă parte.
"Suntem strâmtoraţi cu personalul. Ne pleacă între cinci şi şapte infirmiere şi asistente pe zi. Dacă pleacă o persoană, postul se blochează, deblocarea trebuie cerută de la Ministerul Sănătăţii, prin Consiliul Judeţean şi Direcţia pentru Sănătate Publică şi este dificilă, aproape imposibilă", a susţinut Adrian Şanta.
Din lipsa banilor, Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu nu reuşeşte să plătească nici bonurile de masă pentru angajaţi, deşi directorul recunoaşte că acest drept ar trebui achitat, conform legii. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sibiu: Pacienţi operaţi la Spitalul Clinic Judeţean, legaţi de pat ca să nu cadă, în lipsa asistentelor şi infirmierilor Directorul Spitalului Clinic Judeţean din Sibiu, Adrian Şanta, a afirmat, joi, în timpul şedinţei de Consiliu Judeţean, că unii pacienţi operaţi au ajuns să fie legaţi de paturi noaptea ca să nu cadă, această măsură catalogată drept "barbară" fiind luată la Secţia Chirurgie 2, unde au mai rămas doar...
Ministrul Cseke Attila a anunţat noi reguli în sistemul de organizare a spitalelor Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, că începând de la 1 iunie, au fost introduse două reguli importante în sistemul de organizare a spitalelor.
Ministrul Sănătăţii despre moţiunea de la Senat: O autoacuzare a colegilor de la PSD Bucureşti, 20 sep /Agerpres/ - Ministrul Cseke Attila a declarat, luni, la dezbaterile din Senat asupra moţiunii simple pe Sănătate, că aceasta ar reprezenta, de fapt, 'o autoacuzare' a social-democraţilor şi s-a arătat dezamăgit de esenţa şi scopurile acestui demers.
Sibiu: Ministrul sănătăţii, nemulţumit de calitatea actului medical Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a criticat, vineri, la Sibiu, pe foştii miniştri ai Sănătăţii, calitatea actului medical din spitalele din România, care, conform acestuia este mai slabă decât în Germania şi Ungaria, ministrul acuzându-i şi pe mulţi medici de familie că se limitează să consulte pacienţii...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...