Cele mai citite
 


Institutul Clinic Fundeni a realizat 300 de transplanturi medulare
sâmbătă, 28 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni a marcat vineri realizarea a 300 de proceduri - transplanturi de celule stem hematopoietice auto şi allogrefe, la copii şi adulţi.
Directorul medical al instituţiei, dr. Alina Tănase, a subliniat că activitatea este una complexă şi nu înseamnă numai transplantul în sine, ci şi monitorizarea posttransplant, investigaţii, tratament, tratarea complicaţiilor şi evaluarea şi tratarea celor care fac transplantul în străinătate.
În cei zece ani de când există centrul, din totalul transplanturilor efectuate 15% sunt allotransplanturi (cu grefe de la donatori familiali genoidentici) de celule stem hematopoietice şi 85% sunt autotransplanturi de celule stem hematopoietice, a subliniat prof. dr. Dan Coliţă. El a adăugat că rata de succes generală a fost de 80% iar mortalitatea pe procedură a fost de 5% la autotransplant şi mai puţin de 20% la transplantul allogrefic.
Din totalul de transplanturi efectuate, 13,5% au fost la copii şi 86,5% la adulţi transplantaţi medular, a precizat specialistul.
La rândul său, prof. dr. Constantin Arion a evidenţiat rolul deosebit al echipelor care efectuează aceste proceduri. El a accentuat că această activitate nu ar fi fost posibilă fără susţinerea conducerii şi a Ministerului Sănătăţii, dar şi a nenumăratelor organizaţii neguvernamentale care au susţinut efectiv centrul.
Prof. dr. Arion s-a referit şi la unele neîmpliniri, cum ar fi lipsa de personal, faptul că foarte multe asistente pleacă, lipsa unei colaborări între Hematologie şi Oncologie.
Conf. dr. Daniel Coroiu, şeful centrului, a spus că în viitorul apropiat se are în vedere creşterea numărului de donatori voluntari iar în sprijinul acestei activităţi vine Registrul donatorului, care este în curs de organizare.
El a menţionat între obiectivele avute în vedere în viitorul apropiat deschiderea unei Bănci de celule stem, care se află în curs de organizare şi care este necesară activităţii de transplant, dar şi a unui Centru pentru spitalizare de zi, care este în curs de finalizare, precum şi îmbunătăţirea activităţii în laborator, în special în monitorizarea diagnosticului.
Managerul institutului, dr. Carmen Orban, a reliefat că institutul este cunoscut în domeniul transplantului iar centrul de transplant este la nivelul celor din străinătate.
"Am beneficiat şi beneficiem în continuare de programe de colaborare cu clinici de renume în domeniul transplantului medular, ne-au ajutat să standardizăm toate procedurile, să ne aliniem la standardele europene în acest domeniu de activitate", a afirmat Carmen Orban.
Ea a precizat că de la 1 ianuarie şi până în prezent aici au fost efectuate 40 de transplanturi medulare.
În ceea ce priveşte activitatea de urmărire a pacienţilor transplantaţi, managerul a spus că aceasta se face atât pentru pacienţii institutului, cât şi pentru cei care fac această procedură în străinătate, a căror pondere a crescut la aproximativ 30%.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, prezent la eveniment, a apreciat activitatea specialiştilor institutului, arătând că aici au fost realizate cele mai multe transplanturi medulare.
"În total, în cele trei institute, respectiv Fundeni, Timişoara şi Târgu Mureş, au fost efectuate 680 de transplanturi. Toate cele trei institute vor primi finanţare pentru reabilitare în valoare de 3 milioane de lei iar din această sumă cei mai mulţi bani vor reveni Centrului de la Fundeni, 1,2 milioane", a precizat Cseke Attila.
Ministrul sănătăţii a subliniat că se va continua programul de transplant şi se află în curs de organizare Registrul donatorului, fiind alocaţi deja banii pentru 3.400 de recoltări, pentru Institutul Fundeni şi Institutul de Hematologie. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Dr. Istvan Benedek consideră necesară înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant Pacienţii români care necesită un transplant de celule stem plătesc între 200.000 şi 250.000 euro în străinătate, în condiţiile în care în ţară un astfel de transplant costă între 30.000 şi 60.00 de euro, din cauza lipsei unui Registru Naţional de Transplant, în care să figureze potenţialii donatori...
Centru de transplant de celule stem, inaugurat la Spitalul Universitar Un nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).
PREMIERĂ la Institutul Clinic Fundeni: Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat - Sistemul de sănătate din România se aliniază la standardele internaționale în domeniul transplantului medular Joi, 3 mai în cadrul Institutul Clinic Fundeni – cea mai mare instituție medicală din țara noastră – va fi lansată prima bancă de celule stem hematopoietice înființată într-un spital de stat din România.
Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un...