Cele mai citite
 


'Vom sfârşi prin a pune capăt pandemiei' de SIDA, consideră un virolog american
luni, 30 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La treizeci de ani de la apariţia SIDA, speranţa de a învinge maladia ucigaşă nu s-a aflat niciodată la cote atât de ridicate, a apreciat doctorul Anthony Fauci, patronul Institutului american de boli infecţioase, evocând noi descoperiri cruciale.
'De un an şi jumătate am înregistrat mai multe progrese majore care, combinate, conduc foarte hotărât spre ideea că vom sfârşi prin a pune capăt infectării şi vom elimina pandemia de SIDA', a afirmat cercetătorul într-un interviu pentru AFP publicat duminică.

În afara circumciziei, ce reduce cu aproape 65% riscul de transmitere a virusului imunodeficienţei umane /HIV/, dar şi a eficienţei unor geluri microbicide vaginale şi a unor tratamente ce împiedică infectarea unui nou-născut de către o mamă seropozitivă, virologul a vorbit despre rezultatele surprinzătoare ale unor teste clinice care au demonstrat eficacitatea unor antivirale.

Astfel, un studiu efectuat între 2007 şi 2009 şi publicat la finele lui 2010 a arătat că o combinaţie de medicamente administrată pe cale orală unor bărbaţi homosexuali sănătoşi a scăzut cu 44% riscul acestora de a se infecta. Această rată a depăşit 70% în cazul celor care au luat pastilele în mod regulat, a precizat doctorul Fauci, adăugând că a fost 'implicat în mod cotidian' în lupta împotriva SIDA în cursul carierei sale încă din primul moment.

Rezultatele unui test clinic efectuat pe cupluri heterosexuale din nouă ţări, date publicităţii la 12 mai, atestă cvasieliminarea riscului de transmitere din partea unuia dintre cei doi parteneri infectaţi dacă acesta din urmă începe un tratament cu antivirale cât mai curând.

'Acest test clinic este extrem de important pentru că el dovedeşte faptul că tratarea seropozitivilor înainte ca boala lor să progreseze nu este numai benefică pentru ei, dar împiedică de asemenea transmiterea virusului la un partener sexual sănătos', a explicat şeful National Institute of Allergy and Infectious Diseases /NIAID/. Acest institut este fruntaş la nivel mondial în lupta împotriva epidemiei, de la apariţia acesteia în iunie 1981, datorită cercetărilor săi şi fondurilor ce îi sunt alocate, notează AFP.

În ceea ce priveşte căutarea unui vaccin eficient, cercetătorii şi-au regăsit speranţa, după 20 de ani de eşecuri, odată cu rezultatul unui test medical din 2009 efectuat în Thailanda. 'Acest vaccin nu este eficient decât în 31 la sută dintre cazuri, însă el a dovedit cel puţin că putem progresa', a notat virologul, apreciind că 'vaccinologia a intrat într-o nouă eră' în termeni de concepere de vaccinuri împotriva unui virus care suferă mutaţii foarte rapid.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Originea secretă a HIV Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica...
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
SIDA: Antiretroviralele reduc riscul de infecţie în rândul homosexualilor Combinaţia dintre două medicamente antiretrovirale cu administrare orală reduce cu până la 44% riscul de infecţie cu virusul HIV, virus ce provoacă SIDA, în rândul bărbaţilor homosexuali, conform rezultatelor unui studiu clinic desfăşurat în şase ţări şi publicat marţi în SUA, transmite AFP.
O pastilă pe zi care previne îmbolnăvirea de SIDA Testat doar pe bărbaţi, medicamentul a redus la jumătate contagierile. În lipsa unui vaccin eficient, a lua zilnic o pastilă folosită în tratamentul împotriva SIDA, ar putea fi cea mai bună formulă pentru a preveni infecţia. Un studiu realizat asupra a 2.500 de homosexuali sănătoşi din şase ţări a demonstrat...
Un nou studiu în favoarea circumciziei ca mijloc de luptă împotriva SIDA Bărbaţii circumcişi sunt mai puţin dispuşi să facă sex neprotejat, relevă un nou studiu, realizat de cercetători americani, ce susţine circumcizia ca mijloc de luptă împotriva SIDA, relatează AFP.
La 30 de ani de la descoperire, SIDA tot fără vaccin La 30 de ani de la publicarea, în revista americană Science, a studiului care anunţa identificarea virusului ce se află la originea sindromului imunodeficienţei dobândite (SIDA), cercetătorii sunt încă în căutarea unui vaccin pentru prevenirea acestei boli care a provocat deja moartea a peste 28 de milioane...