Cele mai citite
 


O suşă bacteriană rară se află la originea intoxicaţiilor din Germania (OCDC)
luni, 30 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Explozia cazurilor de intoxicaţii care au provocat mai multe decese în Germania este cauzată de o suşă bacteriană rară identificată în Coreea în 2005, potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul maladiilor (ECDC), cu sediul la Stockholm.
Contaminarea se datorează unei bacterii Escherichia coli care produce shiga-toxine (sau verotoxine), care conţin circa 200 de suşe bacteriene diferite, din care unele pot provoca hemoragii intestinale cauzatoare de moarte, mai ales la copii, relatează AFP.

Suşa precis izolată în cazurile actuale de contaminare este 'foarte rară', relevă OCDC, într-o fişă consacrată epidemiei din Germania. Până acum, 'un singur caz' vizând 'o femeie în Coreea în 2005' a fost raportat într-o publicaţie ştiinţifică, precizează Centrul.

Distribuirea cazurilor grave, adică a sindroamelor hemolitice şi uremice (SHU) care antrenează distrugerea celulelor sanguine şi afecţiuni renale, este 'foarte atipică' în ceea ce priveşte vârsta şi sexul persoanelor afectate, mai relevă OCDC.

În mod obişnuit, aproximativ 15% din copiii infectaţi de o bacterie cu shiga-toxine pot suferi de un sindrom SHU, proporţia fiind mult mai scăzută la adulţi. Or, 87% din SHU constatate în Germania au vizat persoane adulte, mai ales femei (68% din 276 de cazuri recenzate între 27 aprilie şi 27 mai), subliniază OCDC, care se bazează pe un studiu ştiinţific la care au participat mai mulţi cercetători de la Institutul Robert Koch din  Berlin.

Într-o alertă publicată de site-ul www.eurosurveillance.org, aceşti oameni de ştiinţă amintesc măsurile de precauţie necesare: evitarea consumului de roşii crude, castraveţi şi salată verde, 'mai ales în nordul Germaniei'.

Având în vedere că bacteria se poate propaga de la o persoană la alta prin intermediul materiilor fecale, o igienă strictă a mâinilor este recomandată persoanelor care suferă de diaree.

Stomacul este considerat principalul rezervor de bacterii cu shiga-toxine care se transmit prin contact direct cu animale sau excrementele lor, consumând alimente sau apă contaminate, sau chiar prin contact direct cu o persoană a cărei igienă nu este riguroasă.AGERPRES/(Mariana Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aproximativ 420.000 de persoane mor anual din cauza unor alimente contaminate În fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe întreaga planetă - dintre care o treime cu vârste sub cinci ani - mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe această temă elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
Autorităţile daneze exclud posibilitatea ca focarul E.coli să fie în Danemarca Direcţia daneză pentru alimentaţie a exclus marţi ca focarul bacteriei Escherichia coli enterohemoragică (E.coli), care a cauzat 14 decese în Germania şi a afectat şi persoane din alte ţări, să se afle în Danemarca, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
Sursa contaminării legumelor nu a fost identificată, alerta privind consumul acestora în stare crudă rămâne valabilă Sursa contaminării legumelor cu o bacterie aflată la originea mai multor decese nu a fost identificată, au afirmat duminică autorităţile germane, precizând că alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă.
Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente (studiu) Un nou tip de antibiotic, numit 'Teixobactin', eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenţă la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetători din Germania şi SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston, transmit EFE şi AFP...
EHEC, printre armele bacteriologice ale Războiului rece şi bioterorismului actual Bacteria intestinală comună E.coli a fost prezentă sub formă de ''supergermen'' în cursa înarmărilor biologice din fosta URSS şi SUA. O tulpină agresivă a ei se află şi pe lista armelor biologice la care ar putea recurge terorismul. Dar alarma suscitată de răspândirea rapidă a EHEC în landuri din Germania...