Cele mai citite
 


Campanie pentru prevenţia bolilor cardiovasculare
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia Română a Inimii a lansat luni Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România: SOS cardio - Atenţie, risc cardiovascular!
România se află pe locul 3 în lume în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, a subliniat cu prilejul lansării campaniei prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătăţii. Acesta a menţionat că spre deosebire de celelalte ţări europene unde aceasta este în scădere, în România este în creştere.
Prof. dr. Vinereanu a făcut referire la o serie de programe începute dar care nu au putut fi continuate din lipsa finanţării.
"Cu actuala campanie se completează programul Ministerului Sănătăţii de tratament al infarctului de miocard. În primele nouă luni au beneficiat de acest program 3.000 de pacienţi cu infarct de miocard acut, mortalitatea fiind redusă de la 12% la 5%. Campania susţinută de Astra Zeneca sperăm să poată fi continuată printr-un program adevărat de prevenţie al Ministerului Sănătăţii" a spus preşedintele comisiei.
El a accentuat că "aplicarea măsurilor de prevenţie ar avea cel mai mare impact în scăderea mortalităţii cardiovasculare, cu costuri foarte scăzute pentru societate".
Campania îşi propune conştientizarea de către populaţie a factorilor de risc cardiovascular şi acumularea lor, respectiv fumatul, sedentarismul, stresul, istoricul din familie, hipertensiunea, colesterolul crescut, factori care luaţi împreună definesc riscul cardiovascular global.
Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Dan Deleanu, a accentuat că prevenţia este cel mai eficient mijloc de scădere a bolilor cardiovasculare iar impactul este pe termen lung.
"Societatea Română de Cardiologie se implică în prevenţie, pentru asta este un grup de lucru specializat. Românii trăiesc cu zece ani mai puţin decât ceilalţi europeni din cauza bolilor cardiovasculare", a spus dr. Deleanu. El a subliniat că factorii de risc se cumulează, nu sunt trataţi izolat, iar prognosticul pacientului depinde de scorul de risc şi nu neapărat de factorii de risc individuali.
Dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie, apreciază că un rol important în scăderea mortalităţii prin boli cardiovasculare îl poate avea educaţia pe lângă scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului şi reducerea celorlalţi factori de risc.
"Susţinem această campanie, prevenţia nu este o vorbă goală şi dacă dorim să păstrăm calitatea vieţii, chiar trebuie să evităm riscurile care duc la boală", a subliniat medicul.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a evidenţiat importanţa prevenţiei şi în acest sens necesitatea reducerii morbidităţii şi mortalităţii.
"Prevenţia trebuie să înceapă din timpul şcolii, şi nu la 40-50 de ani când este prea târziu. Obiceiurile pentru o viaţă sănătoasă cu multă mişcare trebuie deprinse din şcoală", a subliniat dr.Arafat. El a adăugat că eficienţa prevenţiei nu se vede imediat, ci pe termen lung, şi de aceea campaniile trebuie susţinute.
Campania doreşte să atragă atenţia asupra factorilor de risc şi asupra faptului că mai mulţi factori de risc cardiovascular cumulaţi dau un risc cardiovascular global.
Bărbaţii sunt mai expuşi acestui risc după 45 de ani, în timp ce femeile după 55 de ani.
"Există o nevoie acută de informare. Oamenii trebuie să înţeleagă că există factori de risc cardiovascular. De unii dintre aceştia sunt conştienţi, dar îi ignoră, iar despre alţii nici măcar nu au aflat. Vizita la medic nu trebuie să aibă loc numai în situaţii de urgenţă, ci şi pentru prevenţie", a reliefat prof. dr. Dan Gaiţă.
El a explicat că "ne-am gândit cum am putea atrage atenţia populaţiei şi am ajuns la testul cartonaşelor de risc. Au fost create zece cartonaşe, fiecare dintre ele reprezentând un factor de risc. Prin recunoaşterea lor şi cumulului mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global."
Astra Zeneca România susţine campania. Directorul acesteia, Radu Răşinar, a evidenţiat că "educaţia este parte a temeliei pentru o decizie informată, pentru o viaţă sănătoasă. Mesajul meu este evaluează-ţi riscul cardiovascular şi du-te la medicul la care ai încredere".
Campania iniţiată de Fundaţia Română a Inimii şi sprijinită de Ministerul Sănătăţii are un site pentru a efectua testul www.soscardio.ro şi pentru validarea cartonaşelor este obligatoriu mersul la medicul de familie.
Site-ul mai conţine şi informaţii despre bolile cardiovasculare, apariţia acestora, factorii de risc, dar şi modalităţi de luptă cu aceştia şi moduri eficiente pentru controlul factorilor de risc. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...
SOS Cardio: Peste 10% din populaţia informată despre factorii de risc cardiovascular a ajuns la medic Peste 10% din populaţia informată despre factorii de risc cardiovascular a ajuns la medic, arată datele campaniei educaţionale SOS Cardio, organizată de Fundaţia Română a Inimii.
Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare, la Iaşi Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare, intitulată "SOS Cardio - Atenţie, risc cardiovascular!", a fost lansată de Fundaţia Română a Inimii, joi, la Iaşi, organizatorul evenimentului, Nora Ioniţă, declarând că această acţiune îşi propune conştientizarea cetăţenilor...
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...
Ziua prevenţiei pentru boli cardiovasculare, marcată în mod festiv Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ - Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare, sărbătorită duminică, a marcat şi împlinirea a 2 ani de la constituirea Forumului Naţional de Prevenţie şi 1an de la lansarea Fundaţiei Române a Inimii.
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti