Cele mai citite
 


DAE: Uniunea Europeană a adoptat noi măsuri de prevenire a fabricării şi distribuirii medicamentelor falsificate
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directivă cu prevederi destinate să împiedice pătrunderea medicamentelor contrafăcute în lanţurile legale de distribuţie, statele membre trebuind să impună sancţiuni eficiente împotriva celor care fabrică, distribuie, importă sau exportă medicamente falsificate, informează un comunicat de presă difuzat luni de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului.
Noua directivă adoptată vineri, 27 mai, prevede că medicamentele pe bază de prescripţie trebuie să aibă dispozitive de securitate care să permită verificarea autenticităţii lor. Această obligativitate poate fi însă ridicată în cazul anumitor medicamente de acest gen. Dispozitivele de securitate pot fi folosite şi pentru unele medicamente care nu necesită prescripţie, dar care comportă anumite riscuri, menţionează sursa citată.
Potrivit directivei în discuţie, producţia de substanţe active trebuie să se realizeze în condiţii corespunzătoare, astfel încât să protejeze nivelul de sănătate publică, indiferent dacă procesul de fabricaţie se desfăşoară în UE sau nu. Producătorii, importatorii şi distribuitorii de medicamente vor trebui să se înregistreze ca brokeri de produse farmaceutice în scopul de a spori protecţia lanţului legal de distribuţie.
Mai mult, documentul adoptat de Consiliul UE stabileşte că producătorii de medicamente trebuie să verifice dacă cei care fabrică şi distribuie substanţele active respectă bunele practici în acest sens. În plus, ei se vor asigura că excipienţii folosiţi sunt potriviţi pentru fabricarea medicamentelor, se arată în comunicatul DAE.
Directiva statuează şi obligaţia producătorilor de a informa autorităţile competente în cazul în care suspectează că anumite produse farmaceutice sunt falsificate. De asemenea, documentul conţine şi unele prevederi care să protejeze pacienţii contra riscului de a cumpăra prin intermediul internetului medicamente contrafăcute. Astfel, site-urile care comercializează medicamente trebuie să conţină un link către paginile electronice ale autorităţilor competente unde să se regăsească o listă cu toate persoanele şi entităţile din statul membru respectiv autorizate să vândă medicamente pe internet, evidenţiază sursa citată.
De obicei, medicamentele falsificate conţin fie ingrediente sub standardele de calitate, fie într-un dozaj necorespunzător, fie nu conţin deloc substanţe active. Pe lângă faptul că astfel de medicamente pot pune în pericol sănătatea cetăţenilor, ele le pot determina şi o scădere a nivelului de încredere în lanţurile legale de distribuţie.
Statele membre au la dispoziţie 18 luni pentru a transpune noile reglementări în legislaţia naţională, mai precizează comunicatul menţionat. AGERPRES / (AS-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele contrafăcute: Parlamentul European adoptă noi reguli pentru o protecţie mai eficientă a pacienţilor Membrii Parlamentului European /PE/ au aprobat miercuri o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul legal de aprovizionare, vânzările pe Internet fiind acoperite de noua legislaţie, care introduce, de asemenea, noi măsuri de siguranţă şi trasabilitate, precum şi sancţiuni...
Medicamentele contrafăcute provoacă pierderi de 10 miliarde de euro pe an industriei farmaceutice din UE (raport) Medicamentele contrafăcute costă industria farmaceutică din Uniunea Europeană 10,2 miliarde de euro pe an şi înseamnă pierderea a aproape 38.000 de locuri de muncă directe în acest sector, potrivit unui raport publicat joi şi citat de France Presse.
Asociaţia Europeană a Medicamentelor Generice propune guvernelor UE o colaborare pentru susţinerea industriei medicamentelor generice şi biosimilare Uniunea Europeană trebuie să adopte prevederi care să încurajeze procesele de fabricaţie avansate din punct de vedere tehnologic (Advanced Manufacturing Provisions), pentru a permite producătorilor de medicamente generice şi biosimilare să exporte pe pieţele emergente, susţin reprezentanţii Asociaţiei...
Experţii atrag atenţia că internetul a facilitat explozia de medicamente contrafăcute Amplificarea comerţului pe internet a condus la o explozie de medicamente contrafăcute vândute în lume, China fiind principalul fabricant, au declarat joi experţi din sectorul farmaceutic reuniţi la Manila, în Filipine, relatează AFP.
UE va folosi un logo pentru a garanta siguranţa achiziţionării de medicamente online Pentru a evita cumpărarea de medicamente contrafăcute pe Internet, consumatorii europeni vor fi ghidaţi de anul viitor de un logo european care garantează fiabilitatea farmaciilor online, a anunţat marţi Comisia Europeană, informează AFP.
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ