Cele mai citite
 


E.coli/castraveţi: Alarma trece dincolo de frontierele Germaniei
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alarma privind infectarea cu bacteria Escherichia coli enterohemoragică (E.coli) s-a extins din Germania în ţările învecinate Austria, Danemarca şi Republica Cehă, precum şi în Suedia, relatează luni cotidianul spaniol El Pais, potrivit căruia Madridul ia în calcul posibilitatea de a cere socoteală pentru prejudiciul suferit de sectorul agrar în urma speculaţiilor.
În Republica Cehă, autorităţile au confiscat duminică un lot de 120 de castraveţi spanioli bio suspectaţi de contaminare cu E.coli. Potrivit agenţiei cehe pentru controlul alimentelor, castraveţii făceau parte dintr-un lot provenit din Spania şi exportat prin angrosiştii germani în Republica Cehă, Ungaria, Luxemburg, Danemarca şi Austria.

În Austria au fost retraşi duminică din 33 de magazine toţi castraveţii, roşiile şi vinetele cultivate de o companie spaniolă în ale cărei produse s-au găsit joi evidenţe ale contaminării bacteriologice. În Danemarca, autorităţile au cerut negustorilor cu amănuntul să retragă din supermarketuri un lot provenit din Spania. Atât în Suedia, cât şi Danemarca, Marea Britanie şi Austria s-au diagnosticat infecţii cu aceeaşi bacterie. În aproape toate cazurile, s-a dovedit că bolnavii fuseseră recent în Germania.

Guvernul spaniol nu exclude posibilitatea de a cere socoteală pentru 'prejudiciul major' pe care 'speculaţiile' autorităţilor germane cu privire la originea castraveţilor contaminaţi îl provoacă în sectorul agrar şi agroalimentar. Secretarul de stat pentru mediul rural şi apă, Josep Puxeu, a denunţat 'piedicile' pe care ţări şi operatori precum Austria le pun în calea exporturilor din cauza informaţiilor 'neverificate' din Germania.

Bacteriile E.coli pot provoca periculosul sindrom hemolitic uremic (SHU). De la apariţia valului de infecţii la mijlocul lunii mai, în Germania au murit 10 persoane din cauza acestui sindrom renal, care afectează circa 300 de pacienţi. În întreaga ţară, aproximativ 1.000 de persoane suferă de infecţii provocate de E.coli.

Ministrul german pentru agricultură şi protecţia consumatorilor, Ilse Aigner, a menţinut duminică recomandarea de a se evita verdeţurile proaspete. În contextul criticilor asociaţiilor germane de horticultori, Ilse Aigner a semnalat că 'protecţia consumatorilor are prioritate faţă de interesele economice'.

'Atât timp cât oamenii de ştiinţă germani şi spanioli nu descoperă sursa infecţiei, alerta rămâne în vigoare', a mai spus Ilse Aigner.

Sâmbătă, Institutul Robert Koch din Berlin, responsabil cu prevenirea şi monitorizarea bolilor în Germania, a explicat că încă nu se poate vorbi de o epidemie E.coli.

Pentru industria din sector, teama de infecţie a consumatorilor are deja repercusiuni economice. Confederaţia agricultorilor din Schleswig-Holstein vorbeşte de 'prejudicii teribile' pentru ţăranii germani, 'care nu vând nici măcar o salată'.

La rândul lor, firmele din Spania care au cultivat castraveţii contaminaţi vorbesc de pierderi de şapte până la opt milioane de euro pe zi, potrivit aceleiaşi surse.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria EHEC: Spania se plânge Germaniei şi UE Spania s-a plâns Germaniei şi Uniunii Europene în legătură cu procedura urmată după detectarea pe teritoriul german a unor cazuri de infecţie cu bacteria intestinală EHEC (E.coli enterohemoragic), care ar proveni din castraveţi spanioli, a anunţat vineri secretarul de stat pentru mediul rural şi apă...
Cazuri de infecţie cu bacteria E.coli şi în Republica Cehă Următoarea ţară, după Germania, Franţa, Suedia, Danemarca şi Marea Britanie, care a anunţat cazuri de infecţie cu bacteria E.coli este Republica Cehă, iar până în prezent Belgia nu a fost afectată, informează luni postul de televiziune naţional belgian RTBF.
Autorităţile daneze exclud posibilitatea ca focarul E.coli să fie în Danemarca Direcţia daneză pentru alimentaţie a exclus marţi ca focarul bacteriei Escherichia coli enterohemoragică (E.coli), care a cauzat 14 decese în Germania şi a afectat şi persoane din alte ţări, să se afle în Danemarca, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
Sursa contaminării legumelor nu a fost identificată, alerta privind consumul acestora în stare crudă rămâne valabilă Sursa contaminării legumelor cu o bacterie aflată la originea mai multor decese nu a fost identificată, au afirmat duminică autorităţile germane, precizând că alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă.
(Corespondenţă) E.coli/Dalli: Testele din Germania nu au confirmat că sursa contaminării este Spania Bruxelles, 1 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Testele pe castraveţi importaţi din Spania, efectuate până acum de către autorităţile germane responsabile pentru siguranţa alimentară, nu au confirmat prezenţa shiga-toxinei E.coli de tip O104, ce produce sindromul hemolitic uremic...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...