Cele mai citite
 


Gorj: Psihologii le recomandă părinţilor să aibă o comunicare bună cu copiii şi să renunţe la critici şi certuri
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Părinţii ar trebui să facă tot posibilul pentru a întreţine o bună comunicare cu copiii lor, să fie receptivi la problemele lor şi să renunţe, cel puţin în această perioadă, la criticile şi certurile cu cei mici pentru a evita incidentele dramatice, susţin psihologii.

Psihologul Maria Tomescu a declarat, luni, pentru AGERPRES, că părinţii care ştiu că au copii cu personalităţi vulnerabile şi comportamente uneori ciudate trebuie să apeleze la ajutorul unui specialist, lucru care poate opri intenţiile sinucigaşe ale adolescenţilor.
Ea susţine că trebuie acordată o atenţie mai mare copiilor din partea părinţilor, aceştia fiind obligaţi să aibă un control permanent în relaţiile cu fiii şi fiicele lor.
"Sinuciderea nu este niciodată o soluţie. Părinţii trebuie să facă tot posibilul să întreţină o relaţie şi o comunicare cu copiii lor, să fie atenţie la nevoile lor şi să le arate permanent că îi sprijină. De asemenea, ar trebui să renunţe un pic şi la critici distructive şi certuri", a spus Maria Tomescu.
Declaraţia psihologului vine după ce, în ultima perioadă, în judeţul Gorj au avut loc cinci sinucideri, două dintre victime fiind adolescenţi.
Cel mai tragic caz a fost cel al elevei de 19 ani de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Târgu-Jiu, care, cu toate că fusese acceptată la cinci universităţi de prestigiu din Marea Britanie şi la şcoală avea rezultate foarte bune, s-a aruncat în râul Jiu după ce şi-a anunţat o colegă de clasă că îşi va lua viaţa. Raluca Drăguşin şi-a umplut rucsacul cu pietre, l-a legat de gât şi apoi s-a aruncat în Jiu.
Un alt adolescent, Mihai Zahariuc de 16 ani, a procedat la fel, trupul său fiind descoperit în Jiu la sfârşitul săptămânii trecute. El era elev la Grupul Tehnic "Ion Mincu" din Târgu-Jiu şi avea rezultate medii la învăţătură.
Luni, o altă minoră de 13 ani din comuna Stăneşti a încercat să îşi ia viaţa, aruncându-se în Jiu. Din fericire, ea a fost zărită la timp de un bărbat care a reuşit să o salveze, în prezent ea fiind în afara oricărui pericol.
Psihologul Maria Tomescu a arătat că un motiv pentru a explica numărul mare de sinucideri, dar şi de tentative înregistrate în ultima perioadă poate fi şi cel al mediatizării excesive a cazurilor, adolescenţii putând imita uşor gesturile altor minori.
"Mediatizarea excesivă a unui astfel de caz dramatic nu face bine. Din păcate, mulţi adolescenţi imită gestul altora şi recurg la astfel de lucruri. O parte din vină o poartă şi părinţii care ar trebui să fie mai atenţi cu propriii copii, mai ales dacă ştiu că aceştia au o personalitate vulnerabilă. La orice semn cât de mic care ne arată că un copil are probleme, el trebuie dus la un specialist. (...) Lumea trebuie să înţeleagă că sinuciderea nu este o soluţie, din contră, provoacă suferinţă celor din jur (...)", a mai afirmat Maria Tomescu.
Şeful Serviciului de Medicină Legală Gorj, Claudia Beldean, a declarat luni că vârsta celor care s-au sinucis sau au încercat să se sinucidă indică o anumită stare emoţională negativă. Aceasta le-a atras atenţia părinţilor să apeleze la medicii de specialitate atunci când un adolescent anunţă că vrea să se sinucidă.
"Aş vrea să atrag atenţia părinţilor care sunt direct implicaţi în procesul educaţional, precum şi profesorilor: atunci când un adolescent anunţă că vrea să se sinucidă, ei trebuie să acţioneze cu toată seriozitatea şi să apeleze la medicii de specialitate. În primele două etape depresia unui adolescent care anunţă un astfel de lucru poate fi tratată. Când se ajunge în etapa a treia se produce actul de suicid", a menţionat Claudia Beldean. AGERPRES/(AS - Irina Poenaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gorj: Tânăra internată în secţia ORL a Spitalului Judeţean a murit în urma unui infarct miocardic Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală Gorj au finalizat autopsia tinerei în vârstă de 17 ani, decedată miercuri dimineaţă în secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu în urma unei injecţii cu ampicilină, rezultatele indicând faptul că fata a murit în urma unui infarct miocardic.
Gorj: Cadavrul elevei dispărute de patru zile, găsit în râu Jiu Cadavrul elevei în vârstă de 19 ani, dispărută de acasă în urmă cu patru zile, după ce i-a trimis unei colege de clasă un mesaj pe telefonul mobil prin care anunţa că urmează să se sinucidă, a fost găsit, duminică dimineaţa, plutind pe râul Jiu în zona Insuliţă.
Gorj: Primul cabinet de consiliere psihologică aflat în relaţie contractuală cu CJAS, deschis în incinta SJU Târgu-Jiu Persoanele din judeţul Gorj care au nevoie de consiliere psihologică pot beneficia, de aproximativ o lună de zile, de consultaţii gratuite la primul cabinet de profil din incinta ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, medicul Ramona Peptan Negreanu...
Gorj: Medicii legişti au stabilit că la bebeluşul decedat la Novaci nu s-a instalat respiraţia extrauterină Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj au finalizat necropsia bebeluşului decedat la naştere în noaptea de marţi spre miercuri la Spitalul Orăşenesc Novaci în urma unei operaţii de cezariană de urgenţă care a vizat salvarea vieţii mamei şi a fătului, rezultatele indicând faptul că acesta...
Gorj: Cauza morţii bebeluşului de la spitalul Târgu-Cărbuneşti a fost asfixia intrauterină Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj au finalizat autopsia copilului născut mort în cursul zilei de duminică, rezultatele indicând faptul că acesta era clinic sănătos.
Vladimir Beliş: Medicina legală este atipică faţă de alte specialităţi Medicina legală este atipică faţă de alte specialităţi medicale, a afirmat duminică profesorul dr Vladimir Beliş, arătând că niciunui tânăr care intră la medicină nu îi vine în minte ''în acel moment că poate deveni doctor legist''.