Cele mai citite
 


Ioan Cezar Corâci: UGIR-1903 şi-a modificat statutul în urma apariţiei noii legislaţii a muncii
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noua conducere a UGIR-1903 a rezultat în urma apariţiei unor noi prevederi legislative privind patronatele, care a obligat la schimbări fundamentale în statutul confederaţiei patronale, a declarat, luni, la o conferinţă de presă, Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.
'Noul Consiliu de Conducere a rezultat în urma unui nou statut şi reprezintă aproape în exclusivitate industria şi serviciile conexe, respectiv, pe cei care negociază contracte colective de muncă deci, de fapt, patronatul', a spus Ioan Cezar Corâci.
Acesta a arătat că, anterior, se petrecea o 'anomalie' în UGIR-1903 - 'la masa Colegiului Director se aşezau trei formaţiuni de taximetrişti, trei - de bijutieri, două de medici de familie, toate, absolut respectabile, dar care nu negociau niciun contract colectiv de muncă şi care, în sensul real al legii, nici nu sunt patronate, ceea ce, poate, a împiedicat UGIR-1903 să aibă mai multă coerenţă în mesajul său către partenerii sociali'.
'În noua conducere se regăsesc doar negociatori ai contractelor colective de muncă şi preşedinţi ai regiunilor de dezvoltare economică', a precizat Corâci şi a adăugat că 'adunarea generală din 20 mai l-a revocat pe Marius Eugen Opran din funcţia de preşedinte executiv al confederaţiei UGIR-1903, în locul său fiind ales Liviu Hagea, fost ministru al Comerţului în guvernul Ciorbea şi preşedinte la World Trade Center din Bucureşti'.
Potrivit unui comunicat, difuzat la conferinţa de presă de luni, conducerea confederaţiei UGIR-1903 este formată din: Ioan Cezar Corâci - preşedinte, Liviu Hagea - preşedinte executiv şi Irina Manole - prim vicepreşedinte executiv.
Ioan Cezar Corâci este preşedintele Federaţiei Patronatelor din Chimie şi Petrochimie (FEPACHIM), Liviu Hagea este preşedintele Regiunii de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi preşedinte al Filialei Bucureşti a UGIR-1903, iar Irina Manole este preşedintele Federaţiei Patronatelor din Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FEPIMM).
Noul statut al UGIR-1903 urmează să fie întregistrat 'în două-trei zile' la Tribunalul municipiului Bucureşti, a precizat Ioan Cezar Corâci.
Întrebat de AGERPRES dacă există o legătură directă între schimbarea statutului şi actualele disensiuni din cadrul UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci a confirmat spunând că 'în mod cert, modificările statutare impuse de lege şi voinţa membrilor prezenţi la Adunarea Generală Extraordinară din 20 mai' se află la baza neînţelegerilor.
Răspunzând unei întrebări, Ioan Cezar Corâci s-a referit la eventualitatea divizării UGIR-1903 astfel încât confederaţia să reprezinte în continuare interesele industriei din România.
'Rămânem fideli acestui crez de a reprezenta industria, iar prin modificarea statului o serie de persoane şi-au pierdut locul în Colegiul Director. Dânşii nu negociază contracte colective de muncă şi nici nu reprezintă, în opinia noastră, patronate, ci asociaţii de oameni de afaceri. Şi-au pierdut locurile şi duc o bătălie pe care pot să o înţeleg, dar modul în care procedează îi descalifică. Probabil că este şi un interes patrimonial legat de clădirea istorică a Casei Industriilor, actualul sediu al UGIR-1903', a spus Corâci.
Referindu-se la noua legislaţie a muncii, preşedintele UGIR-1903 a apreciat că aceasta aduce 'o clarificare în mişcarea patronală pentru că nu este posibil ca, într-o ţară ca România, să existe 14 confederaţii patronale cu reprezentativitate naţională şi când te uiţi la numărul de salariaţi pe care zic acestea că-i reprezintă e de două ori, de două ori şi jumătate numărul de salariaţi ai României, în timp ce în Europa gradul de organizare nu trece de 30-40%'.
Noua lege impune o reprezentare dovedită a numărului de salariaţi nu doar pe baza unei simple declaraţii a preşedintelui.
'Până acum, mecanismul era următorul: faci nişte patronate (doar în baza declaraţiilor preşedinţilor - nr), le uneşti şi faci o federaţie, le uneşti pe alte două şi mai faci o federaţie, apoi le combini pe acestea şi faci şi o confederaţie, dar sunt cam aceiaşi agenţi economici peste tot. A fost o aberaţie a legii, iar noua legislaţie precizează că acest lucru nu mai este cu putinţă şi lucrurile trebuie limpezite până la sfârşitul anului. Este vorba despre faptul că patronatele de bază sunt aceleaşi, dar sunt grupate altfel ca să creeze mai multe federaţii sau confederaţii', a afirmat Ioan Cezar Corâci.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Ioan Băla (ANP): CEDO obligă statul român să plătească peste 570.000 euro deţinuţilor (interviu) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care spune că peste 50 de hotărâri ale CEDO privind nerespectarea condiţiilor de detenţie, care obligă statul român la plata totală a 578.995 de euro şi 10.000 de...
Buşoi: Dacă România nu plăteşte datoriile, există riscul ca pacienţii români să fie refuzaţi în străinătate Candidatul PNL la Parlamentul European, Cristian Buşoi, fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că dacă România nu îşi va plăti datoriile pentru serviciile medicale trasfrontaliere, există riscul ca pacienţii români...