Cele mai citite
 


Italia întoarce foaia: PdL în derivă
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deşi a pornit cu certitudinea că va transforma alegerile locale într-un plebiscit, premierul Silvio Berlusconi se teme acum de o implozie a partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii /PdL/. În acest ore, când se desfăşoară a doua zi a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, formaţiunea sa este în derivă totală, notează revista italiană L'Espresso în ediţia de luni.
Ministrul italian al apărării, Ignazio La Russa, s-a declarat "pesimist" şi a cerut convocarea unui congres anticipat al PdL. Ministrul de externe, Franco Frattini, a invocat în schimb un nou "directorat colegial", care să stabilească practic linia mai departe, în locul liderului care se clatină.

Cotidianul de familie al lui Berlusconi, Il Giornale, a scris că "în politica italiană există un aer viciat de reglare de conturi". Acelaşi ziar a acuzat Liga Nordului că este deja pregătită să arunce responsabilitatea şi a anunţat anticipat "schimbări epocale'' în PdL. Care ar fi acestea?

Există persoane care lansează ipoteza că premierul cochetează cu ideea primarelor, pentru a înfiinţa un partid cu totul nou ca nume, simbol şi clasă conducătoare. O modalitate de a da acel impuls pe care înfrângerea l-ar face inevitabil. Cert este că Berlusconi a votat duminică după ora opt seara, cu alte cuvinte în afara timpului maxim pentru clasica trecere prin faţa urnei de vot de expus la telejurnalele de seară. Un mesaj deloc criptic şi o modalitate de a nu-şi arăta faţa într-un tur de scrutin pe care până cu două luni în urmă era convins că-l poate transforma într-un plebiscit asupra persoanei sale, dar legat de care acum face totul pentru a-l reduce la o consultare locală neinfluentă.

Umberto Bossi nu s-a dus duminică la vot chiar dacă familia asigură că se duce luni, la secţia obişnuită din cartierul Affori, nu departe de sediul central al Ligii.

Legat însă de ceea ce se va întâmpla mai târziu, în caz de înfrângere a centrului-dreapta, în special la Milano, există puţine certitudini. Desigur Berlusconi va încerca să guverneze în continuare, bazându-se pe o majoritate care la Palatul Monteciorio /sediul Camerei Deputaţilor/ stă încă în picioare, dispunând de un avantaj de circa zece voturi. Probabil că Liga Nordului nu va face nicio mutare imediată având în vedere că se apropie luna iunie şi dispune de toată vara pentru a evalua, trata şi a se mişca în spaţiul strâmt dintre un guvern care nu realizează mare lucru şi un electorat nerăbdător.

Desigur mai trebuie obţinut votul final privind "micul federalism", dar trebuie de asemenea liniştiţi şi numeroşii înalţi oficiali care în ultimii ani au ocupat fotolii confortabile (de la aeroporturi la RAI, de la bănci la asociaţiile de sănătate pubbică, ASL) care nu ar agrea o răsturnare rapidă a forţei de guvernare.

Mai îngrijorătoare pentru premier este, prin urmare, statura propriului partid, unde, aşa cum s-a văzut se întâmplă tot felul de lucruri şi unde luni seara riscă să înceapă o noapte foarte lungă a cuţitelor lungi. Pentru dinamicile interne ale PdL se va decide dacă majoritatea este destinată unui alt an de agonie - cu eventuale alegeri în primăvara lui 2012 - sau unei imploziii imediate, cu ieşirea în câmp deschis a celor care au mai multe ambiţii, de exemplu, actualul ministru de finanţe, Giulio Tremonti, întărit datorită axei Ligii Nordului.

Luni s-ar putea debloca totul, în timp ce premierul Berlusconi se află în România, pentru a participa la al doilea summit interguvernamental româno-italian, întrevedere bilaterală stabilită în acelaşi timp cu o nouă audiere la Milano, în cadrul procesului "Mediatrade /în care Berlusconi este cercetat pentru nereguli în cumpărarea drepturilor de autor pentru televiziune, n.red/.

Luni începe şi dezbaterea privind ''Rubygate'' iar în următoarele zile ar trebui să se pronunţe şi sentinţa de apel civil privind aşa-numitul Lodo Mondadori /afacere judiciară privind plata de mită pentru a obţine o hotărâre favorabilă pentru Berlusconi, pentru posesia cunoscutei Edituri Arnoldo Mondadori, n.red/.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) UPDATE 1/ Giulio Andreotti, fost premier al Italiei, a decedat la vârsta de 94 de ani Roma, 6 apr - Corespondentul Agerpres, Dana Enulescu, transmite: Giulio Andreotti, de şapte ori fost prim-ministru al Italiei, de 26 de ori ministru şi figură emblematică a fostei Democraţii Creştine, a decedat luni la Roma, la vârsta de 94 de ani, informează mass-media din Peninsulă.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Dezordinea de la Bucureşti: pe străzile capitalei corupte (La Repubblica) Bucureştiul este un oraş plin de bănci şi de biserici, la fel ca în Italia. Dar, mai ales, este plin de farmacii şi de case de amanet. Nenumărate farmacii, una lângă alta, şi acesta nu este un semn bun. Durata medie a vieţii este mai scurtă cu opt ani faţă de cea din Italia. Oamenii nu au grijă de sănătate...
Congresul Naţional de Medicină Integrativă şi-a deschis lucrările Specialişti internaţionali în medicină integrativă din România, Italia, India şi Anglia participă, în perioada 2-5 noiembrie, la Bucureşti, la cea de-a II-a ediţie a Congresului Naţional de Medicină Integrativă.
Congres internaţional dedicat adaptării copiilor cu tulburări specifice de învăţare, la Bucureşti Un congres internaţional dedicat adaptării copiilor cu tulburări specifice de învăţare în şcolile din România, organizat de Asociaţia Bucureşti pentru Copii Dislexici, împreună cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), se va desfăşura de luni până miercuri, în Capitală.
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...