Cele mai citite
 


Alimentaţia pe caniculă - element important pentru sănătate
miercuri, 22 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Hidratare
 

Bucureşti, 22 iul /Agerpres/ - Medicul Julieta Cristescu, specialist în boli de nutriţie şi diabet, a explicat, miercuri, că alimentaţia pe timp de caniculă trebuie să susţină şi să uşureze procesul de adaptare a organismului la temperaturile de vară.

Specialistul a subliniat că alimentaţia este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează sănătatea organismului uman, precizând că atunci când se respectă principiile unei alimentaţii corecte, beneficiile pentru sănătate sunt enorme, dar este valabil şi efectul invers - o alimentaţie greşită are consecinţe nefaste asupra organismului.

"De-a lungul anului, organismul nostru trece prin diverse schimbări şi are nevoi specifice, legate de adaptarea la condiţiile de mediu. Dacă iarna avem mai multă nevoie de energie, pentru a menţine temperatura corpului în condiţii de frig, vara corpul face eforturi să îşi scadă temperatura, în principal prin eliminare de apă, cu pierderea unor cantităţi importante de săruri minerale. În plus, vara simţim mai mult nevoia de a desfăşura activităţi în aer liber şi de a profita de soare; în acelaşi timp însă, temperaturile ridicate cresc riscul deshidratării, pot provoca variaţii în tensiunea arterială şi insolaţii. Aerul condiţionat de acasă, de la serviciu sau din spaţiile comerciale şi de agrement ne face plăcere, dar ne obligă şi el la eforturi de adaptare la schimbări bruşte şi ample de temperatură şi, deseori, răcim în plină vară. Temperaturile de vară sunt din ce în ce mai ridicate din cauza radicalizării climatului, poluării şi efectului de seră, iar alimentaţia trebuie să susţină şi să uşureze procesul de adaptare", a explicat dr. Julieta Cristescu, în cadrul întâlnirii cu tema "Stresul termic estival şi alimentaţia".

Referitor la meniul zilnic din această perioadă, specialistul a subliniat importanţa prezenţei tuturor grupelor de alimente, dar cu mare atenţie în ceea ce priveşte proporţiile.

Organismul are în continuare nevoie de proteine, carbohidraţi, lipide, dar trebuie evitat consumul de alimente grase şi trebuie consumate mai multe vitamine, minerale şi multă apă.

Dr. Julieta Cristescu recomandă consumul în cantităţi mari de legume şi fructe proaspete, deoarece sunt surse de vitamine, enzime, fibre şi antioxidanţi. De asemenea, produsele din lapte fermentat şi în special iaurtul care nu trebuie să lipsească din dieta de vară.

"Pe lângă gustul plăcut, răcoritor, valoarea nutriţională şi beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, aportul de săruri minerale, în principal de calciu, este binevenit în compensarea pierderilor prin transpiraţie", subliniază dr. Cristescu.

Un aspect important de care trebuie să ţinem cont, mai ales vara, este factorul de risc la care suntem expuşi datorită perisabilităţii ridicate a produselor alimentare, atunci când nu sunt respectate condiţiile corecte de păstrare. Medicul recomandă verificarea alimentelor cumpărate, care necesită păstrare la rece.

Specialistul a accentuat importanţa micului dejun, care este principalul furnizor de energie pentru organism în prima parte a zilei. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaurtul – alimentul „minune” care ne menţine sănătoşi şi în formă Iaurtul se numără printre cele mai sănătoase alimente, situându-se pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienţi raportat la numărul de calorii, după fructe şi legume. Iaurtul este o sursă naturală de calciu uşor asimilabil, necesar pentru creştere şi menţinerea densităţii osoase, ...
Iaurtul - un prieten la masa ta de Sărbători Iaurtul este considerat de către specialiștii în nutriție printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide...
Top 5 sucuri pentru detoxifiere O cura de detoxifiere nu inseamna infometare si nici o alimentatie dusa la extreme, insa este intotdeauna eficienta pentru corp, cat timp nu-ti privezi organismul de nutrienti esentiali. Sucurile de fructe si legume pot fi o modalitate foarte buna de a initia procesul de slabire sau a da un restart...
Beti sucuri de legume Sucurile nu sunt folosite doar pentru tratamentul bolilor, sunt sanatoase si sunt o forma ieftina de medicina preventiva. Studiile arata ca dietele bogate in fructe si legume scad riscul bolilor degenerative cronice, incluzand cancer , diabet si boli de inima.
Cât înseamnă o porţie de fructe sau legume? Specialiştii au demonstrat că simplul fapt de a mânca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet şi unele tipuri de cancer. Pe lângă că sunt delicioase şi variate, fructele şi legumele conţin nutrimente care sunt importante...
Polonezii sunt cei mai mari consumatori de fructe şi legume din Europa /studiu/ Deşi sunt consideraţi a fi mari consumatori de cârnaţi şi mezeluri, polonezii sunt de fapt cei mai mari consumatori de legume şi fructe din Europa, potrivit unui studiu al Consiliului european de informare în domeniul alimentar (EUFIC), efectuat în 19 ţări, transmite AFP.