Cele mai citite
 


Potenţarea aromelor ca mijloc de reducere a consumului de sare
marţi, 31 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Potenţarea aromelor pare să fie o metodă promiţătoare de reducere a cantităţii de sare în procesul de fabricaţie a unor produse alimentare, dat fiind faptul că acest procedeu este capabil să mascheze gustul înlocuitorilor de sare, cum ar fi clorura de potasiu, consideră o echipă de cercetători de la Unilever, potrivit ultimului număr al Journal of Food Science.
În cursul unor cercetări, experţii au stabilit că o combinaţie de înlocuitori de sare pe bază de clorură de potasiu şi arome speciale poate masca reducerea cu 30% a sării, fără o schimbare semnificativă de gust.

Ei sugerează că aceasta ar fi o modalitate optimă de reducere a conţinutului de sare în alimente. 'Cercetările noastre au demonstrat posibilitatea de a compensa reducerea de sare din supe prin arome puternice' - susţine şeful grupului de cercetători dr.Max Batenburg, de la Unilever R & D Vlaardingen.

Am stabilit, de asemenea, că o combinaţie de arome complementare şi înlocuitori de sare poate înlocui în proporţie semnificativă clorura de sodiu, păstrând în acelaşi timp profilul gustului original, mai spune el.

Această descoperire îi poate ajuta pe producătorii din branşă să obţină o reducere optimă de sare fără a compromite calitatea produselor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), utilizarea clorurii de sodiu în ţările occidentale se situează între 9-12 grame pe zi. În SUA, această cifră se ridică la 16 grame pe zi. În acelaşi timp, recomandările actuale sugerează reducerea acestui nivel la aproximativ 5 grame pe zi.

Aproximativ 75% din sarea consumată este îngerată ca parte a alimentelor procesate industrial. În acest sens, organismele de stat abilitate şi organizaţiile neguvernamentale îndeamnă industria alimentară să reducă conţinutul de clorură de sodiu din produsele alimentare, scrie Journal of Food Science.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autorităţile americane propun reducerea cantităţii de sare utilizată în industria alimentară Autorităţile americane au anunţat directive fără caracter obligatoriu pentru industria agroalimentară şi de catering referitoare la reducerea cantităţii de sare din produsele lor, o măsură solicitată de mult de autorităţile medicale şi de grupurile de consumatori, informează agenţia France Presse.
Sarea ascunsă din medicamente Pe lângă evitarea alimentelor care conţin sare, oamenii ar trebui să fie prevăzători şi în privinţa unor medicamente care conţin sodiu. Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici arată că unele tipuri de medicamente, mai ales cele solubile sau efervescente, au un conţinut ridicat de sodiu...
O echipă internaţională de experţi atrage atenţia asupra aportului ridicat de sare în produsele fast food Cantitatea de sare utilizată în prepararea felurilor de mâncare diferă în aceleaşi lanţuri fast food de la o ţară la alta, concluzionează o echipă internaţională de cercetători din Australia, Canada, Franţa, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care au analizat conţinutul de sare...
OMS recomandă reducerea aportului de sare la mai puţin de cinci grame pe zi pentru adulţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pe site-ul său, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2014, reducerea consumului de sare la mai puţin de cinci grame pe zi pentru adulţi, pentru a preveni creşterea tensiunii arteriale, bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral.
OMS face noi recomandări pentru consumul de sare şi potasiu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis joi noi recomandări privind un consum mai redus de sare şi o cantitate minimă de potasiu în dieta zilnică a adulţilor, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare şi atacuri cerebrale, relatează Reuters.
După umami, un nou gust de bază - kokumi Natura şi numărul gusturilor de bază este o preocupare pentru cercetători, ultimul intrat pe lista definitivă fiind 'umami', iar 'kokumi' se pregăteşte de recunoaştere. Pentru mulţi japonezi cvartetul gusturilor clasice - acru, dulce, sărat şi amar - părea insuficient, aşa că au sugerat că există şi...