Cele mai citite
 


Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume
miercuri, 1 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus în cauză castraveţii spanioli contaminaţi cu bacteria E.coli, relatează într-o amplă sinteză agenţia de presă France Presse.
După o reuniune la Drebecen (Ungaria) cu miniştrii europeni de resort, comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş a promis să 'încerce toate marjele de acţiune' de care dispune pentru a le veni în ajutor producătorilor, recunoscând că acestea sunt însă 'limitate'.

El nu a precizat măsurile preconizate, notează agenţia citată de presă menţionată.

În acelaşi timp, producătorii spanioli afirmă că 'cea mai mare parte din Europa' a sistat importurile de fructe şi legume din Spania, din cauza suspiciunilor legate de prezenţa bacteriei E.coli enterohemoragice (Eceh) în castraveţii ei, Spania fiind primul producător european în domeniu.

Pierderile au ajuns la peste 200 milioane de euro pe săptămână, a constatat ministrul spaniol Rosa Aguilar, care evocă prejudicii 'ireversibile'. Germania a sistat şi exporturile de legume din Olanda, fiind vorba de pierderi de ordinul a 10 milioane de euro pe săptămână.

În timp ce bilanţul epidemiei a crescut la 16 morţi, între care 15 în Germania, 'prăbuşirea vânzărilor îi afectează pe toţi producătorii de legume în Europa', a remarcat secretarul de stat german Robert Kloos, în finalul reuniunii de la Debrecen.

Tonul său s-a ridicat atunci când ministrul spaniol a criticat gestionarea situaţiei de către autorităţile germane, potrivit unor diplomaţi.

În faţa presei, dna Aguilar a considerat 'extrem de inadecvată' referirea autorităţilor germane la castraveţii spanioli, 'în absenţa unor probe certe'.

Bacteria Eceh a fost detectată de autorităţile regionale din Hamburg (nordul Germaniei) în cazul a 'patru castraveţi, inclusiv bio', dintre care cel puţin trei proveneau din ferme spaniole şi procedurile în acest sens au fost respectate, a spus în apărarea sa secretarul de stat german Robert Kloos.

Puţin timp după aceea, autorităţile sanitare din Hamburg au admis totuşi că bacteria descoperită provenea de la o altă tulpină, din cauza căreia au fost spitalizate peste 1000 de persoane contaminate.

La fermele spaniole puse în cauză, precum şi în Germania, sunt în curs analize pentru determinarea originii exacte a contaminării.

'Pentru a restabili încrederea consumatorilor, este esenţial să se furnizeze rapid informaţii credibile', a subliniat Dacian Cioloş, avertizând că în această etapă ar fi fost mai bine dacă 'nu se punea accentul pe anumite state', pentru că există riscul ca unii producători să plătească un preţ prea ridicat.

În faţa presei, ministrul spaniol Rosa Aguilar a căutat să sublinieze că problema se află de partea germană, notează AFP.

Tulpina Eceh (E.coli enterohemoragică) în cauză, deosebit de virulentă, 'nu a fost găsită sau identificată pe teritoriul spaniol nici în ziua de astăzi', a adăugat dna Aguilar.

Afacerea pune în cauză fiabilitatea întregului sistem de control european. Castraveţii contaminaţi nu ar fi ajuns pe masa consumatorilor germani dacă controalele ar fi fost suficient de serioase de-a lungul întregului lanţ, a estimat în acest sens ministrul finlandez Sirkka-Liisa Anttila.

Această problemă ar putea fi abordată la o reuniune extraordinară comună a miniştrilor agriculturii şi a titularilor de la protecţia consumatorului, în curând la Bruxelles, a indicat ministrul german al agriculturii.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
Bacteria EHEC: Spania se plânge Germaniei şi UE Spania s-a plâns Germaniei şi Uniunii Europene în legătură cu procedura urmată după detectarea pe teritoriul german a unor cazuri de infecţie cu bacteria intestinală EHEC (E.coli enterohemoragic), care ar proveni din castraveţi spanioli, a anunţat vineri secretarul de stat pentru mediul rural şi apă...
Olanda va solicita UE un ajutor financiar pentru producătorii săi de legume Olanda a anunţat marţi că va solicita Uniunii Europene un ajutor pentru producătorii săi de legume care se confruntă cu o scădere a exporturilor spre Germania, în urma epidemiei povocate de bacteria E.coli atribuită unor castraveţi, transmite France Presse.
Madridul va solicita UE 80 de milioane de euro despăgubiri pentru agricultorii spanioli Spania va solicita Uniunii Europene despăgubiri în valoare de 80 de milioane de euro pentru prejudiciul suferit de agricultura sa, în contextul în care castraveţii spanioli au fost incriminaţi din greşeală în cazul epidemiei mortale de E.coli, relatează AFP.
Valeriu Tabără, prezent la reuniunea miniştrilor Agriculturii din UE consacrată crizei de pe piaţa castraveţilor Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, participă marţi, la Strasbourg, la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic...
(Corespondenţă) PE va organiza o dezbatere la Strasbourg despre cazurile de îmbolnăvire cu E.coli Bruxelles, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Evoluţiile serioase din mai multe state membre UE referitoare la contaminarea cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), soldată deja cu 10 decese confirmate în Europa, au determinat Parlamentul European să includă o dezbatere...