Cele mai citite
 


Medicii avertizează asupra riscului intoxicării cu ciuperci
miercuri, 22 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie
 

Miercurea Ciuc, 22 iul /Agerpres/ - Medicii harghiteni avertizează asupra creşterii riscului intoxicaţiilor cu ciuperci după ce, în ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe cazuri de acest gen.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că, de la începutul lunii iulie, la serviciul de urgenţă s-au înregistrat şase cazuri de intoxicaţie cu ciuperci. Trei dintre pacienţi, o fetiţă de trei ani, o femeie şi un bărbat, au ajuns la reanimare, dar evoluţia stării lor de sănătate a fost bună şi acum se află în afara oricărui pericol.

Medicii se aşteaptă să se înregistreze un nou val de îmbolnăviri, ţinând cont că săptămâna trecută a plouat şi vremea a fost favorabilă apariţiei ciupercilor.

Dr. Demeter Ferenc a explicat că în judeţul Harghita se înregistrează un număr relativ redus de intoxicaţii întrucât oamenii cunosc destul de bine ciupercile şi puţini dintre ei „se aventurează” să le culeagă pe cele necunoscute. Există însă şi situaţii în care ciupercile comestibile sunt confundate cu cele otrăvitoare.

„Gălbiorii sunt foarte greu de confundat cu altceva, dar există o varietate de ciuperci care seamănă cu cele champignon şi care sunt puţin toxice, provocând tulburări gastro-intestinale”, a explicat dr. Demeter Ferenc. El a adăugat că, de obicei, cazurile mai grave se întâlnesc toamna, când unii culegători confundă o ciupercă denumită popular buretele şarpelui cu amanitele, care sunt foarte toxice.

Se recomandă ca la apariţia primelor simptome de greaţă, vărsături, dureri de cap sau ameţeli să se consulte imediat un medic. În plus, nu se recomandă consumul de alcool care amplifică simptomele. Medicii atrag atenţia că ciupercile otrăvitoare sunt periculoase şi după o fierbere sau chiar mai multe, contrar legendei potrivit căreia, dacă sunt tratate termic, ele devin comestibile. AGERPRES/(Gina Ştefan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sibiu: Cinci noi cazuri de intoxicaţie cu ciuperci Cinci noi cazuri de intoxicaţie cu ciuperci s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, la Spitalul Clinic de Urgenţă din Sibiu, din care doi pacienţi au fost internaţi, potrivit purtătorului de cuvânt, Decebal Todăriţă
Satu Mare: Opt persoane au ajuns la spital cu intoxicaţie de la ciuperci Opt persoane au ajuns în weekend la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.
Arad: Doi bărbaţi au decedat intoxicaţi cu ciuperci Doi arădeni au murit, iar alte cinci persoane au fost internate în stare gravă la spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare, iar autorităţile medicale vor începe o campanie de atenţionare a populaţiei cu privire la riscul consumului de ciuperci din flora spontană.
DSP Bihor: Ciupercile din flora spontană pot fi riscante chiar şi pentru cunoscători Ciupercile din flora spontană pot fi riscante pentru consum, atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Durerea abdominala La un moment sau altul din viaţă, aproape orice om experientează dureri în abdomen. De cele mai multe ori, acestea nu sunt cauzate de o problemă medicală gravă.
Intoxicaţie cu hamburgeri: carnea infectată provine din Germania, Olanda şi Belgia Compania franceză SEB, fabricantul hamburgerilor suspectaţi a fi la originea infecţiei alimentare cu o bacterie E. coli suferită de şase copii spitalizaţi la Lille, a anunţat joi că această carne folosită provine din Germania, dar şi din Belgia şi Olanda, conform publicaţiei Le Parisien.