Cele mai citite
 


Dispecerat pentru centralizarea paturilor libere în spitale
joi, 23 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 23 iul/Agerpres/ - Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, împreună cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, au inaugurat, joi, Dispeceratul unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către spitalele de urgenţă din Bucureşti pentru internarea pacienţilor proveniţi din Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) sau Centrele de Primiri Urgenţe (CPU).

“Sistemul pe care l-am conceput urmăreşte reducerea situaţiilor în care pacientul trebuie transportat de la un spital la altul din lipsă de locuri, precum şi optimizarea activităţii de tratare a urgenţelor medicale. Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte perioade lungi în UPU sau CPU, blocând activitatea de aici, pentru că spitalul nu are locuri să îi interneze. Această măsură vine în completarea reglementărilor dintre unităţile de primiri urgenţe şi secţiile de spital, pe care le-am adoptat în luna februarie. Am mai spus-o şi o repet: sistemul de sănătate nu poate funcţiona în afara unor norme şi reglementări clare, care să ducă la evitarea unor cazuri precum cel petrecut la Slatina, la începutul anului”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Dispeceratul unic este o structură înfiinţată cu scopul de a centraliza toate paturile libere din unităţile sanitare publice din Bucureşti, pentru direcţionarea ambulanţelor cu medic către spitalele care au locuri libere şi care au competenţa de a trata pacientul respectiv. De asemenea, dispeceratul facilitează identificarea unor locuri libere într-un alt spital pentru pacienţii care se află în UPU sau a unei unităţi care nu mai are paturi disponibile pentru internarea bolnavului respectiv.

Operaţiunea se va realiza virtual, în cadrul unei platforme informatice puse la dispoziţie de Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.

Pentru început, sistemul are aplicabilitate în 16 spitale din toată ţara.

Şeful SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, a explicat modul de funcţionare a acestei aplicaţii, precum şi a codurilor de culori pentru urgenţe.

Preşedintele Senatului s-a interesat de modul de aplicare a acestor măsuri, de beneficiile pentru bolnavi şi de cât de repede poate fi implementate la nivelul întregii ţări.

Şeful SMURD Bucureşti a spus că prin aceste aplicaţii se poate cunoaşte în orice moment situaţia cazurilor, câţi pacienţi au fost prezentaţi, câţi au fost examinaţi dintre ei, câţi au fost internaţi sau externaţi şi, cel mai important, timpul mediu de aşteptare până la primul consult medical.

Aceste aplicaţii pot fi generalizate la aproximativ 30 de spitale din ţară, pentru că au acelaşi sistem informatic, a precizat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acesta a menţionat că spitalele din România nu au fost concepute să aibă astfel de sisteme, iar spaţiile alocate sunt mici.

Mircea Geoană a apreciat că cele mai multe spitale din România sunt practic epuizate moral ca şi construcţie. În Occident, a spus el, după treizeci de ani se construiesc alte spitale. "De multe ori e bine să construieşti de la zero şi să-l faci cum trebuie", a opinat Mircea Geoană.

În aceste unităţi, fiecare UPU/CPU va înfiinţa un Registru de dispecerizare, în care va fi înregistrat în fiecare dimineaţă numărul de locuri libere care ar putea fi folosite pentru internarea eventualelor urgenţe. Se vor pune la dispoziţie de la 5 la 10% din totalul locurilor din spitale.

Datele vor fi introduse în sistemul informatic, iar dispeceratele celor două servicii de urgenţă SAMB şi SMURD Bucureşti vor dirija ambulanţele cu medic, în funcţie de locurile libere pe fiecare specialitate şi de gravitatea cazurilor, către cel mai apropiat spital competent.

În cazul pacienţilor critici, aceştia pot fi transportaţi la cel mai apropiat spital competent, chiar dacă nu are locuri libere, cu acordul dispeceratului, în vederea stabilizării lor.

Dispeceratul va funcţiona în coordonare cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care va efectua controale dacă se va observa că nu sunt raportate paturi libere, a subliniat dr. Raed Arafat. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, complet renovată şi modernizată Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Timişoara va fi inaugurată în această săptămână, după ce a fost total renovată, modernizată şi dotată cu aparatură de ultimă generaţie pentru toate specializările, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prof. dr. Marius Craina, managerul Spitalului...
Ministerul Sănătăţii va stabili un cadru unitar privind cheltuielile în UPU Ministerul Sănătăţii va stabili un cadru unitar privind cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente şi servicii în unităţile de primiri urgenţe şi va monitoriza situaţia acestora, pentru o gestionare corectă şi transparentă a fondurilor publice, informează un comunicat de presă al instituţiei remis...
Braşov: Deschiderea serviciului de urgenţe stomatologice aşteaptă de un an aprobarea Ministerului Sănătăţii Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov aşteaptă de aproape un an aprobarea Ministerului Sănătăţii pentru deschiderea în cadrul unităţii medicale a unui serviciu de urgenţe stomatologice, pentru care există deja spaţiul şi aparatura necesară achiziţionată anul trecut cu fonduri de la Consiliul Judeţean...
Ministerul Sănătăţii:Lucrările la Centrul de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul 'Grigore Alexandrescu' vor fi finalizate până în luna mai Lucrările la Centrul de chirurgie cardiovasculară al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' vor fi finalizate până la începutul lunii mai, urmând ca departamentul să fie echipat complet cu aparatură modernă necesară din fonduri asigurate de către Ministerul Sănătăţii, se arată...
Gorj: Spitalul Orăşenesc Turceni nu poate înfiinţa compartimentul de primiri urgenţe din lipsă de medici Conducerea Spitalului Orăşenesc Turceni nu poate înfiinţa în incinta unităţii compartimentul de primiri urgenţe din cauza lipsei personalului medical de specialitate, cu toate că Ministerul Sănătăţii a aprobat crearea respectivului centru.
Brăila: Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează cu 9 medici dintr-un necesar de 24 Unitatea de Primiri Urgenţe Brăila funcţionează cu 9 medici dintr-un necesar de 24, ultimul medic fiind angajat chiar săptămâna trecută, a declarat luni, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Mihail Iugulescu.