Cele mai citite
 


OMS: Guvernele nu fac destul împotriva fumatului
miercuri, 1 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fumatul va ucide anul acesta aproape şase milioane de oameni, inclusiv 600.000 de nefumători, din cauză că guvernele nu fac suficient pentru a-i convinge pe fumători să se lase de acest obicei sau să-i protejeze pe nefumători de fumatul pasiv, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, transmite Reuters.
Deoarece de regulă este nevoie de un interval de mai mulţi ani după ce un om se apucă de fumat şi până ca fumatul să ajungă să-i afecteze sănătatea, se poate spune că 'epidemia' de boli legate de acest obicei este doar la început, iar până în 2030 bilanţul anual al deceselor provocate de tutun ar putea ajunge la 8 milioane, notează OMS.

În consecinţă, organizaţia îndeamnă guvernele să semneze şi să pună în aplicare tratatul său privind controlul fumatului, Convenţia-cadru privind controlul consumului de tutun /FCTC/. Intrat în vigoare în 2005, acest tratat a fost semnat până acum de 172 de ţări şi de Uniunea Europeană şi obligă statele semnatare să ia măsuri pentru a reduce proporţia fumătorilor, pentru a limita expunerea la fumat pasiv şi pentru a restrânge publicitatea la ţigări.

'Nu este suficient ca statele să semneze FCTC. Ţările trebuie de asemenea să adopte legi pentru controlul fumatului sau să le înăsprească pe cele existente' - a subliniat directoarea OMS, Margaret Chan.

Potrivit OMS, jumătate dintre fumători mor prematur, iar fumatul reprezintă 'una din cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care s-a confruntat vreodată lumea'. Fumatul provoacă între altele cancer pulmonar, care este frecvent fatal, şi alte boli respiratorii cronice, dar constituie totodată un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, care reprezintă 'ucigaşul public nr.1' din lume.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
ANA: Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cu ocazia marcării Zilei Mondiale fără Tutun.
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
OMS doreşte noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi, tuturor ţărilor să crească accizele la tutun pentru a salva milioane de vieţi, efectele fumatului ucigând 10 persoane pe minut în întreaga lume.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.