Cele mai citite
 


Salvaţi Copiii România organizează Forumul Naţional al Copiilor
miercuri, 1 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cea de-a XI-a ediţie a Forumului Naţional al Copiilor, desfăşurat de marţi până joi, în zona Parcului Herăstrău, are o tematică axată în principal pe prevenirea violenţei în mediul şcolar şi identificarea soluţiilor de combatere a acestui fenomen.
Temele dezbătute în grupurile de lucru de cei aproximativ 100 de copii cu vârste între 13 şi 18 ani participanţi la forum sunt: Participare activă şi voluntariat, Protecţia copiilor faţă de violenţa online, O şcoală sigură şi de calitate.
Alexandra Nemeş, coordonator de programe la Salvaţi Copiii România, a spus că elevii participanţi, veniţi din toată ţara, se împart în mai multe ateliere de lucru şi împreună cu experţi vor identifica probleme şi vor găsi soluţii. "De asemenea, vor concepe un document sinteză pe care sperăm să aibă ocazia să-l prezinte pe 2 iunie forumului superior al Guvernului", a declarat Alexandra Nemeş.
Simona Tănase, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi manager al proiectului "Tinerii împotriva violenţei", a precizat că această ediţie a Forumului Naţional al Copiilor se desfăşoară în cadrul acestui proiect. "Organizaţia Salvaţi Copiii avea în mod tradiţional acest forum, dar acesta este al doilea an în care îl organizăm în cadrul proiectului 'Tinerii împotriva violenţei'", a declarat Simona Tănase.
Potrivit acesteia, proiectul naţional, demarat în 2008, se va încheia în octombrie 2011 şi este finanţat din fonduri europene. Simona Tănase a anunţat că prin acest proiect 2.750 de profesori vor fi formaţi privind prevenirea violenţei şcolare, iar 13.000 de elevi vor participa la activităţi referitoare la această tematică.
"Cred că de multe ori vorbim despre forme de violenţă pe care oamenii nu le-au perceput ca făcând parte din această categorie, este vorba de forme violenţă uşoară, forme de violenţă verbală şi de multe ori profesorii au venit de exemplu la cursuri spunând că nu au probleme în şcoală, că nu înţeleg de ce sunt la curs, doar pentru că au fost selectaţi sau pentru că li s-a părut tentant, dar după ce au lucrat cu formatorii noştri şi-au dat seama că violenţa poate lua multe forme şi că sunt situaţii cu care se întâlnesc în şcoală, deci o violenţă uşoară să o numim, dar care există şi trebuie abordată altfel", a adăugat Tănase.
Pe parcursul anului şcolar 2009 - 2010, numai în Bucureşti au fost raportate 1.987 de cazuri de agresivitate la nivelul unităţilor şcolare, potrivit datelor Inspectoratului General Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), se arată într-un comunicat al Salvaţi Copiii România. Un număr de 662 de elevi identificaţi a avea comportament violent au fost consiliaţi individual, alţi 6.697 de elevi beneficiind de consiliere în grup. Totodată, 946 de părinţi ai copiilor identificaţi ca având comportamente agresive au fost incluşi în programe de consiliere. Potrivit statisticii ISMB, 982 de cazuri dintre cele 1.987 au fost ameliorate în urma procesului de consiliere.
Majoritatea conflictelor din şcoli au, din perspectivă individuală, drept cauze: nevoia de dominare (62%), răzbunarea (47%), invidia (43%), teribilismul (32%), relevă o analiză a Centrului Municipiului Bucureşti de Asistenţă Psihopedagogică.
Studiul Poliţiei Capitalei realizat în patru ani consecutivi (2006 - 2009) arată că numărul grupurilor de copii care se manifestau în stradă, prin comportamente predelincvente sau delincvente, în urma abandonului şcolar şi/sau familial era de circa 20/an, fiecare grup având câte 4-6 membri. În aceste grupuri se consuma frecvent alcool şi uneori droguri, iar în unele acţionau persoane care se eliberaseră din penitenciar.
Potrivit unui studiu al Centrului Municipiului Bucureşti de Asistenţă Psihopedagogică, circa 60% dinte copii sunt agresaţi deopotrivă în familie şi la şcoală. Cu toate acestea, nu există obligativitatea raportării la poliţie nici de către şcoală, nici de către sistemul medical, a cazurilor de violenţă domestică identificate sau a suspiciunilor legate de astfel de fapte, relevă Salvaţi Copiii România. AGERPRES (AS - Iulia Petre)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Comunicat de presă - IGPR ÎNCEPE SÃPTÃMÂNA PREVENIRII CRIMINALITÃŢII
Proiect european pentru profesioniştii din sănătate şi asistenţă socială Şcoala postliceală sanitară Fundeni finalizează, joi, proiectul HEVI - 'Profesorii din sănătate şi asistenţă socială împotriva violenţei'.
Ioan Băla (ANP): CEDO obligă statul român să plătească peste 570.000 euro deţinuţilor (interviu) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care spune că peste 50 de hotărâri ale CEDO privind nerespectarea condiţiilor de detenţie, care obligă statul român la plata totală a 578.995 de euro şi 10.000 de...
Cluj: Proiect finanţat din fonduri europene menit să asigure noi standarde de calitate în învăţământul medical Proiectul intitulat "Standardele de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii" lansat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vizează crearea unui cadru comun, în privinţa indicatorilor de calitate...