Cele mai citite
 


Tulcea: Număr mic de îngrijitori la domiciliu pentru persoanele vârstnice
miercuri, 1 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul îngrijitorilor la domiciliu pentru persoanele vârstnice angajaţi de Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) din cadrul Primăriei municipiului Tulcea este în continuă scădere, pensionarii fiind nemulţumiţi de această situaţie.
Directoarea DAPS, Ştefana Zibileanu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că dacă în 2007 instituţia avea 25 de îngrijitori la domiciliu pentru persoanele vârstnice, în momentul de faţă numărul lor este de 16, fiecare având grijă de până la şase pensionari.
'O parte din îngrijitori s-au pensionat la limită de vârstă, iar unii au plecat şi în străinătate. În acelaşi timp însă şi numărul persoanelor care beneficiază de servicii la domiciliu s-a redus, fie ca urmare a internării într-un centru de asistenţă, fie ca urmare a schimbării domiciliului', a menţionat directoarea Zibileanu.
Acreditarea celor 16 îngrijitori, potrivit sursei, s-a realizat în urma unor cursuri la finalizarea cărora se acordau atestate pentru şase sau 12 luni.
'Legea nu mai impune acum acreditarea îngrijitorilor. Ei sunt verificaţi la angajare şi sunt încadraţi pe perioadă nedeterminată. Ca urmare a blocării posturilor din instituţiile statului, noi nu am mai putut angaja îngrijitori, dar nici nu avem solicitări', a menţionat directoarea DAPS, Ştefana Zibileanu.
În timpul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Persoanele Vârstnice, desfăşurat marţi la Prefectură, pensionarii au prezentat cazuri punctuale ale unor persoane în vârstă care, deşi au rude în alte judeţe, nu sunt îngrijite, solicitând intervenţia statului cu îngrijitori acreditaţi. În replică, reprezentanta DAPS a declarat că nu se pot acorda servicii fără o cerere prealabilă şi că numărul îngrijitorilor la domiciliu este în deficit.
În momentul de faţă, de serviciile celor 16 îngrijitori la domiciliu ai DAPS beneficiază 69 de persoane, din fondul de 43.000 de lei al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru îngrijirea la domiciliu a pensionarilor cheltuindu-se până în prezent 34.500 de lei. AGERPRES/(AS, A - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: A fost inaugurat un nou centru pentru persoanele cu probleme psihice Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Tulcea a inaugurat, marţi, Centrul de recuperare şi reabilitare neuro-psihiatrică din comuna Horia, pentru care autorităţile judeţene au solicitat fonduri încă din anul 2008.
Tulcea: Trei centre sociale de zi pentru copiii şi tinerii din municipiu Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) din municipiul Tulcea doreşte să amenajeze anul acesta trei centre de asistenţă socială, valoarea totală a acestor investiţii fiind de peste 867.000 euro.
Tulcea: Fonduri pentru reabilitarea Centrului de recuperare neuro-psihiatrică din Horia Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Tulcea a primit finanţarea necesară punerii în practică a proiectului de reabilitare a Centrului de recuperare şi reabilitare neuro-psihiatrică din localitatea Horia, aplicaţia pentru obţinerea finanţării fiind depusă încă din...
Suceava: Servicii medicale în străinătate de peste 7,5 milioane lei decontate în 2015 de CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a decontat, în cursul anului trecut, peste 7,2 milioane lei pentru servicii medicale oferite asiguraţilor în state ale Uniunii Europene, a declarat joi, într-o confeinţă de presă, directorul instituţiei, Cristian Bleorţu.
Tulcea: Secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, la Babadag Autorităţile tulcene încearcă să transforme dispensarul TBC al Spitalului orăşenesc Babadag într-o unitate externă a Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Tulcea.
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...