Cele mai citite
 


Un regim bogat în calciu nu reduce riscul de osteoporoză (studiu)
miercuri, 1 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Depăşirea cantităţii normale de calciu nu reduce problemele determinate de fragilitatea oaselor la vârsta a treia, arată un studiu publicat în British Medical Journal, citat de site-ul femina.ch.
O cantitate rezonabilă de calciu este vitală pentru sănătatea oaselor, iar o echipă de cercetători suedezi a constatat că o cantitate mai mare de 700 mg pe zi - echivalentul a 85 g de sardine şi 230 g de iaurt - are un impact aproape nul în privinţa prevenirii fracturilor sau a osteoporozei legate de vârstă.

Studiul, publicat pe site-ul internet al British Medical Journal, a vizat o veche dezbatere asupra cantităţii de calciu necesare pentru păstrarea sănătăţii oaselor. Nutriţioniştii dau sfaturi diferite persoanelor de peste 50 de ani în funcţie de ţări. În Marea Britanie se recomandă un aport de calciu de 700 mg/zi, în Scandinavia, 800 mg, iar în Statele Unite, 1200 mg/zi.

În realizarea studiului, cercetătorii au analizat datele a 61.400 suedeze cu vârste cuprinse între 63 şi 93 de ani, observate timp de 19 ani. Dintre aceste femei, 24% suferiseră fracturi (6%, o fractură de şold). Pe baza unui chestionar asupra regimului alimentar, aportului de calciu, consumului de suplimente alimentare, de vitamine şi a modului de viaţă al participantelor la studiu, cercetătorii au arătat că femeile care consumă 750 mg de calciu prezintă cel mai mic risc să sufere fracturi. Riscul nu scade dacă se măreşte aportul de calciu. Dimpotrivă, oamenii de ştiinţă au precizat că, în unele cazuri, consumul exagerat de calciu poate mări riscurile de fractură de şold, adăugând totuşi că această constatare trebuie să fie interpretată 'cu prudenţă'.

Un studiu neo-zeelandez publicat luna trecută în aceeaşi revistă arăta, cu probe, că suplimentele alimentare cu calciu pot creşte riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi crizele de inimă la femeile în vârstă. Cercetătorii s-au sprijinit în afirmaţiile lor pe datele pe şapte ani ale unui număr de 16.720 femei. La sfârşit, femeile care luaseră suplimente de calciu şi vitamina D la începutul studiului au prezentat risc mai mare de probleme cardiace. Autorii studiului au pus aceste efecte negative pe seama schimbării bruşte a nivelului de calciu din sânge, o cantitate mare de calciu putând duce la întărirea pereţilor arterelor.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Osteoporoză: Suplimentele de calciu pot creşte riscul unui atac cardiac Suplimentele de calciu pe care le iau în general persoanele în vârstă pentru a combate osteoporoza şi preveni fracturile ar putea mări riscul de atac cardiac, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ), relevă AFP.
Osteoporoza: o boală silenţioasă şi neglijată Când femeile abordează problema osteoporozei pe internet, o fac mai ales pentru a menţiona efectele secundare ale tratamentelor prescrise. Este concluzia unui studiu prezentat cu ocazia celui de-al 24-lea congres al Societăţii franceze de reumatologie, care are loc în aceste zile la Paris, scrie săptămânalul...
Rolul vitaminei D în prevenirea cancerului nu este confirmat Prescrierea de vitamina D, alături de un supliment de calciu pentru fixare, poate reduce cu până la 11% riscul de a suferi o fractură, însă nu există suficiente date care să confirme că ar juca un rol şi în prevenirea îmbolnăvirilor de cancer, conform autorilor unui nou studiu, transmite marţi LiveScience...
Tratamentul osteoporozei Are drept obiective refacerea masei osoase deficitare, îmbunătăţirea arhitecturii osului, prevenirea fracturilor prin creşterea rezistenţei osului şi evitarea traumatismelor (a căderilor) şi tratamentul lor ortopedic; ameliorarea durerii.
Ziua mondială a osteoporozei Ziua mondială a osteoporozei este marcată la 20 octombrie, prin diverse acţiuni, în peste 90 de ţări.