Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Bacteria E.coli face ravagii în Austria în absenţă
joi, 2 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Corespondentul Agerpres, Irina Cristea, transmite: Ministrul austriac al agriculturii şi mediului, Nikolaus Berlakovich, a promis miercuri un pachet de măsuri în sprijinul fermierilor afectaţi de scăderea vânzărilor de legume din cauza crizei provocate de bacteria E.coli enterohemoragică.
În urma unei şedinţe cu reprezentanţi ai fermierilor şi ai Agrarmarkt Austria Marketing, s-a decis intensificarea activităţii de informare despre producţia internă de legume, pentru recâştigarea încrederii consumatorilor. De asemenea, Berlakovich a făcut apel la Uniunea Europeană "să examineze măsuri de ajutor" pentru legumicultori, de care "să beneficieze şi ţările aflate în rândul al doilea printre cele afectate".

În plus, Ministerul Agriculturii, în colaborare cu comercianţii, va încerca să promoveze mai mult produsele autohtone, inclusiv printr-o etichetare mai largă.

Teama de bacteria ucigaşă a transformat însă legumele în marfă nevandabilă. Numai LGV-Frischgemüse, cel mai mare comerciant de legume din Austria, a fost nevoit miercuri să distrugă 200.000 de castraveţi. Până la sfârşitul săptămânii, compania estimează pierderi de 200.000 de euro. "Isteria ţine din Burgenland până în Vorarlberg /cel mai estic, respectiv cel mai vestic land/", a comentat preşedintele LGV, Gerald König. Concernul REWE (care deţine, între altele, Billa, Merkur, Penny şi ADEG) a anunţat luni o scădere cu 60% a vânzărilor.

Pagubele provocate de această criză producătorilor autohtoni de legume sunt de ordinul milioanelor, a estimat miercuri Fritz Rauer, preşedintele asociaţiei de profil. Vânzările de castraveţi scăzuseră ieri cu 50-70% faţă de marţea trecută, afectând din plin cele 160 de ferme producătoare de castraveţi pentru salată, a indicat el. "Austria este liberă de EHEC", a subliniat Rauer, făcând apel la consumatori să cumpere legume de producţie internă.

Între timp, în Austria Inferioară a apărut primul caz suspect de infectare la un cetăţean austriac, internat miercuri după-amiaza în clinica din St. Pölten. Pacientul este izolat, se află în tratament şi i se fac investigaţii, al căror rezultat este aşteptat cel mai devreme joi, a precizat purtătorul de cuvânt Bernhard Jany. Bărbatul a revenit recent din Germania şi este posibil să se fi infectat acolo.

Până în prezent, la cele 22 mostre de legume şi fructe (castraveţi din Spania, roşii, ardei şi 16 sortimente de salată din alte ţări) testate din totalul de 130 prelevate nu a fost găsit agentul patogen incriminat, a anunţat directorul general al agenţiei de sănătate publică, Pamela Rendi-Wagner. Restul rezultatelor urmează să fie prezentate vineri, a indicat Pamela Rendi-Wagner, menţinând recomandarea de păstrare a unei igiene alimentare cât mai riguroase.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Opt din zece austrieci nu mai cumpără castraveţi, vinete şi roşii de teama bacteriei E.coli Teama de infectare cu bacteria intestinală E.coli enterohemoragică creşte şi în Austria, unde aproape opt din zece locuitori /78%/ afirmă că vor să renunţe temporar la consumul de castraveţi, vinete şi roşii. Potrivit aceluiaşi sondaj-fulger realizat de Oekonsult, 92% dintre cei chestionaţi declară că...
Spania: Producătorii de fructe şi legume îşi distribuie produsele gratuit la Madrid Fermierii spanioli au distribuit miercuri gratuit în centrul capitalei Madrid 40.000 de kilograme de fructe şi legume pentru a demonstra că produsele agricole spaniole au fost acuzate pe nedrept pentru izbucnirea epidemiei de E.coli, relatează AFP.
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
Austria nu intenţionează să interzică importurile de legume din Germania Austria nu intenţionează deocamdată să interzică importurile de legume din Germania, a indicat vineri directoarea agenţiei de sănătate publică, pentru postul de radio naţional.
Primul caz de infectare cu E.coli din Spania, la un tânăr din San Sebastian Un bărbat în vârstă de 41 de ani se află în continuare internat în stare gravă într-un spital din localitatea spaniolă San Sebastian, cu simptome de infectare cu bacteria E.coli, potrivit cotidianului 'Berria', citat marţi de El Mundo.