Cele mai citite
 


Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori
joi, 2 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
În Germania - epicentru al contaminării cu bacteria E.coli 0104 - federaţia agricolă Bauernverband evocă imposibilitatea de a câştiga 4 milioane de euro pe zi de pe urma vânzărilor de legume. 'La începutul acestei săptămâni încă vorbeam de 2 milioane de euro', explică purtătorul de cuvânt al federaţiei Joachim Funke. Pentru unii producători, în special de castraveţi, este vorba de o scădere între 80% şi 90% a cifrei de afaceri. Castraveţii care nu îşi găsesc cumpărătorii sunt utilizaţi pe post de deşeuri organice.

Autorităţile sanitare germane s-au pronunţat săptămâna trecută împotriva consumului de roşii, salată verde şi castraveţi, incriminând pentru epidemia declanşată castraveţii din Spania. Suspiciunea lor nu a fost însă confirmată, notează AFP, indicând că originea bacteriei, care s-a răspândit din portul german Hamburg (nord), nu a fost nici astăzi identificată.

Incertitudinea nu favorizează însă restabilirea încrederii consumatorilor, care acum sunt reticenţi şi faţă de alte legume, cum ar fi ardeii.

În această criză, producătorii spanioli estimează că vor plăti cel mai piperat preţ. 'Aproape toată Europa' a încetat să le mai cumpere legumele şi fructele, a deplâns marţi situaţia Jorge Brotons, preşedintele Federaţiei spaniole a producătorilor-exportatori de fructe şi legume (Fepex), evaluând pierderile la circa 200 milioane de euro pe săptămână. Spania, primul producător de legume şi fructe în Europa, exportă cantităţi importante de produse agricole în Germania.

Germania a sistat şi importurile din Olanda, evaluate la 10 milioane de euro pe săptămână, în timp ce producătorii belgieni evocă pierderi de ordinul a 3-3,5 milioane de euro pe săptămână.

În Italia, sindicatul agricol Coldiretti estimează pierderi de circa 3 milioane de euro pe zi, pe fondul 'psihozei care ar putea fi devastatoare pentru sănătate şi economie'.

Şi aceasta pentru că nu doar germanii evită legumele proaspete. În Franţa 'există o adevărată panică în privinţa castraveţilor', confirmă pentru AFP Pierre Diot, care îi reprezintă pe producătorii francezi de roşii şi castraveţi. Vânzările la castraveţi au scăzut cu 80% în doar câteva zile, iar la tomate cu 20%.

Vânzările de produse vegetale s-au prăbuşit şi în Belgia. 'Doar un sfert din castraveţi s-au vândut astăzi, la un sfert din preţul normal', explică secretarul general al Federaţiei de licitaţii belgiene (VBT), Philippe Appeltans. Tomatele, ardeii şi vinetele sunt de asemenea vizate, adaugă el.

Toate acestea 'vor pune întreprinderile în mare dificultate', în condiţiile în care sectorul agricol fusese deja afectat. În Germania, producătorii de fructe şi legume au fost afectaţi de îngheţurile târzii din martie şi aprilie, pe fondul mai multor scandaluri alimentare din ultimii ani, dintre care cel mai recent data din luna ianuarie a.c. şi incrimina ouă şi carne contaminate cu dioxină.

În Franţa, seceta din acest an pune întregul sector agricol într-o situaţie critică. 'Rămâne de văzut cine va plăti. Logic ar trebui ca aceasta să fie Germania, care a răspândit informaţii false, sau UE', consideră belgianul Appeltans.

Bruxellesul a promis să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe producători, dar a avertizat că dispune de un câmp de manevră 'limitat'.

În Germania, Ministerul Agriculturii încearcă să-şi canalizeze energia pe găsirea sursei de contaminare; între timp, banca agricolă publică Rentebank va debloca credite la tarife preferenţiale pentru producători.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...
Spania: Producătorii de fructe şi legume îşi distribuie produsele gratuit la Madrid Fermierii spanioli au distribuit miercuri gratuit în centrul capitalei Madrid 40.000 de kilograme de fructe şi legume pentru a demonstra că produsele agricole spaniole au fost acuzate pe nedrept pentru izbucnirea epidemiei de E.coli, relatează AFP.
România solicită despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, CE vrea să dea bani doar pentru grupurile organizate România va solicita Comisiei Europene despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a...
Bacteria EHEC: Spania se plânge Germaniei şi UE Spania s-a plâns Germaniei şi Uniunii Europene în legătură cu procedura urmată după detectarea pe teritoriul german a unor cazuri de infecţie cu bacteria intestinală EHEC (E.coli enterohemoragic), care ar proveni din castraveţi spanioli, a anunţat vineri secretarul de stat pentru mediul rural şi apă...
Olanda va solicita UE un ajutor financiar pentru producătorii săi de legume Olanda a anunţat marţi că va solicita Uniunii Europene un ajutor pentru producătorii săi de legume care se confruntă cu o scădere a exporturilor spre Germania, în urma epidemiei povocate de bacteria E.coli atribuită unor castraveţi, transmite France Presse.