Cele mai citite
 


De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane
joi, 2 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.
Cu această ocazie, la Universitate, o echipă de 10 tineri studenţi la medicină a fost prezentă pentru a măsura 'vârsta' plămânilor trecătorilor şi gradul de intoxicaţie cu monoxid de carbon. Au venit pentru testare peste 150 de persoane.
Studenţii medicinişti au dorit să le arate bucureştenilor efectul devastator pe care îl are fumul de ţigară asupra organismului oamenilor.
Dr. Magdalena Ciobanu de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" - Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat, coordonator expert al Ministerului Sănătăţii Publice pentru controlul tutunului, a subliniat că datele privind mortalitatea cauzată de fumat sunt îngrijorătoare în toată lumea. În ceea ce priveşte România datele din 2002 evidenţiau o mortalitate de 33.000 de persoane, produsă prin cele patru principale boli care au drept cauză fumatul respectiv bolile cardiovasculare, infarctul de miocard, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructivă.
După vârsta de 40 de ani, a menţionat medicul, riscul de a face infarct de miocard nonfatal este de 7 ori mai mare la fumători.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că România trebuie să se alinieze cerinţelor europene în ceea ce priveşte fumatul.
În zonele publice fumatul este interzis, la fel şi în spitale, şi în curţile unităţilor sanitare. Pentru cei care nu respectă aceste reguli sunt prevăzute amenzi în valoare de 500 de lei, a subliniat subsecretarul de stat.
"Anul acesta Ministerul Sănătăţii a alocat 5.200.000 lei pentru continuarea acţiunilor de prevenire şi combatere a consumului de tutun la nivel naţional. Din aceşti bani un număr de aproximativ 18.000 se persoane vor beneficia gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutaţi să renunţe la fuma", a subliniat dr. Raed Arafat.
România este a doua ţară după Belgia care a inserat pe pachetele de ţigarete mesajele de sănătate care să informeze asupra riscului fumatului, a adăugat oficialul.
În cadrul acţiunii "Stop! Cu plămânii la control!" de marţi au fost testate peste 150 de persoane. Acestea au aflat, cu ajutorul unui spirometru, aparat care măsoară cantitatea de monixid de carbon din sânge, care este valoarea monoxidului de carbon din organismul lor.
Cea mai mare valoare înregistrată a fost de 49, persoana testată având 46 de ani şi fumând două pachete de ţigări pe zi.
O valoare normală se situează între 0 şi 5, situaţie în care monoxidul de carbon din organism are ca principală cauză poluarea atmosferică. Orice valoare mai mare de 6 indică o expunere la fum de ţigară sau la un mediu toxic.
Media înregistrată la tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 şi 30 de ani este de 15 - 20, ceea ce indică un consum mediu de un pachet de ţigări pe zi. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Medici: Fumatul - principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România, au atenţionat specialiştii în cadrul dezbaterii "Despre fumat: de la teorie la public", organizată de Societatea Română de Pneumologie.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.