Cele mai citite
 


Legumele şi fructele ar putea fi etichetate cu buline în funcţie de gradul de iradiere
joi, 2 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PSD Matei Brătianu vrea ca şi legumele şi fructele iradiate să fie etichetate, el urmând să depună un amendament în acest sens la iniţiativa legislativă privind etichetarea cu buline a produselor alimentare, aflată în dezbaterea Comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor.
Comisia de industrii a dezbătut miercuri propunerea pentru etichetarea suplimentară a produselor iniţiată de senatorul PDL Florin Staicu.
În acest context, Matei Brătianu a anunţat că intenţionează să amendeze proiectul de lege astfel încât şi legumele şi fructele să fie etichetate cu buline în funcţie de gradul de iradiere.
"Vreau să depun un amendament la iniţiativa legislativă privind etichetarea alimentelor în sensul ca în afară de produsele cu aditivi alimentari să fie etichetate şi legumele şi fructele care prezintă un grad de iradiere peste cel admis. Eu spun că nu o să se eticheteze fiecare portocală, pepene, castravete sau roşie, ci pe etichetele pe care scrie produsul respectiv, aşa cum până acum cumpărătorii pot vedea provenienţa lor, să fie pusă această etichetare (n.r. cu privire la gradul de iradiere)", a spus Brătianu.
Iniţiatorul proiectului privind etichetarea cu buline a produselor, senatorul PDL Florin Staicu, a susţinut că amendamentul propus de deputatul PSD este bine-venit. Totuşi, el şi-a exprimat speranţa că amendamentele propuse nu vor modifica sensul proiectului său.
"Sper ca amendamentele pe care le vor propune colegii din Camera Deputaţilor să nu dilueze sensul iniţiativei mele legislative sau să o facă aşa de stufoasă şi să nu mai înţeleagă nimeni despre ce este vorba. Sunt convins că sunt bine intenţionaţi şi amendamentele propuse vor completa proiectul meu de lege. (...) Dacă peste propunerea mea care se referă la aditivi alimentari încep să vorbească despre cantitatea de grăsimi, de sare, de zahăr deja se complică şi atunci s-ar putea să nu mai fie aplicabilă", a arătat senatorul.
În plus, democrat-liberalul a spus că etichetarea cu buline nu modifică actualul sistem, ci doar îl completează şi nu încalcă nicio directivă europeană.
Staicu a susţinut că această etichetare nu va însemna costuri suplimentare, bulinele urmând să fie parte integrantă a actualelor etichete.
Potrivit senatorului PDL, în România există peste 300 de aditivi alimentari, din care numai 20 sunt buni, conform experţilor.
În schimb, vicepreşedintele ANPC Samuel Calotă a arătat că Guvernul nu susţine nici proiectul de lege privind etichetarea produselor cu buline şi nici amendamentul propus de deputatul PSD.
"România nu-şi poate permite să eticheteze fructele pentru că există organisme care supervizează punerea pe piaţă a acestor produse", a motivat Calotă.
Vicepreşedintele ANPC a precizat că Executivul nu susţine acest proiect de lege pe motiv că în prezent există un cadru legal prin care se realizează etichetarea produselor. El a adăugat că prin această iniţiativă s-ar putea bloca circulaţia mărfurilor.
"Dacă s-ar institui un asemenea sistem nu am putea să-i obligăm şi pe producătorii de afară să-l adopte şi s-ar crea o barieră în circulaţia mărfurilor", a explicat Calotă, care a propus ca etichetarea să cuprindă o bulină cu numărul de aditivi pe care îl conţine un produs.
Declaraţiile reprezentantului Executivului au fost criticate de Brătianu, care a afirmat că acesta minte în ceea ce priveşte verificarea fructelor şi legumelor din import.
"Din informaţiile pe care le am cred că domnul Calotă minte. O să-l rog să-mi spună care sunt aceste instituţii şi ce certificare au acestea şi în ce măsură au fost făcute analize referitoare la gradul de iradiere a fructelor", a spus deputatul PSD.
Majoritatea deputaţilor Comisiei de industrii au susţinut proiectul de lege iniţiat de senatorul PDL.
Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a arătat că există foarte multe cazuri de cancer de colon cauzate de consumul de produse alimentare cu aditivi, iar prin această iniţiativă consumatorii vor fi avertizaţi cu privire la riscurile la care se expun.
"Mi s-ar părea ca o primă sită acest tip de etichetare a produselor, astfel încât oamenii vor şti ce consumă. (...) Văzând eticheta consumatorul va alege să ia doar două produse cu bulină roşie şi nu cinci-şase", a adăugat Matei Brătianu.
În contextul în care deputaţii au anunţat că au o serie de amendamente la acest proiect, Comisia de industrii a amânat cu o săptămână acordarea unui aviz pentru propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare cu buline verzi, portocalii şi roşii în funcţie de nocivitatea aditivilor pe care îi conţin, asupra căreia Comisia de agricultură este sesizată în fond.
Iniţiativa legislativă pentru etichetarea suplimentară a produselor alimentare a fost adoptată în 16 mai de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES/(A - Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Etichetarea alimentelor procesate cu informaţii privind riscul cardiovascular (proiect) Procesatorii de produse alimentare ar putea fi obligaţi să eticheteze produsele cu informaţii referitoare la conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi şi la riscul de boli cardiovasculare pe care le-ar prezenta consumarea acestora, se arată într-o propunere legislativă depusă la Senat, în calitate de primă...
Cluj: Proiect de lege care ar putea creşte preţul alimentelor nesănătoase Preşedintele onorific al Federaţiei de Nutriţie, Boli Metabolice şi Diabet, Nicolae Hâncu, pregăteşte împreună cu doi parlamentari clujeni o iniţiativă legislativă care ar putea mări preţul alimentelor considerate nesănătoase, ca o măsură de descurajare a populaţiei în consumarea lor.
Camera Deputaţilor: Proiect de lege depus de parlamentarii liberali privind activitatea de prevenţie în sănătate Parlamentarii liberali au depus miercuri la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care activitatea de prevenţie în sănătate să devină obligatorie prin programe cu finanţare bugetară aprobată de Parlament, bazată pe o strategie naţională pe termen lung.
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Botoşani: Proiect de lege privind stimularea natalităţii, iniţiat de deputatul PSD Tamara Ciofu Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a depus, marţi, în Parlament un proiect de lege privind stimularea natalităţii în România prin implicarea directă a autorităţilor locale.