Cele mai citite
 


Ministrul Cseke Attila a anunţat noi reguli în sistemul de organizare a spitalelor
joi, 2 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, că începând de la 1 iunie, au fost introduse două reguli importante în sistemul de organizare a spitalelor.
"Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi despre corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei", a spus ministrul sănătăţii, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că acesta se poate realiza prin noua modalitate de finanţare a unităţilor. Un număr de 347 unităţi sanitare publice cu paturi existente în România, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi în administrarea autorităţilor locale, au fost clasificate, în funcţie de competenţă, în cele cinci categorii, de la categoria I, de nivel de competenţă foarte înalt, la categoria a V-a, nivel de competenţă limitat.
Un procent de 25% dintre acestea (87 unităţi) au fost clasificate provizoriu, într-o anumită categorie, până la 31 decembrie 2011, cu condiţia de a realiza un plan de conformare specific.
Cele mai multe unităţi sanitare publice sunt clasificate în categoriile a IV-a şi a V-a. Aproximativ 58% dintre unităţile sanitare se regăsesc în aceste categorii. Un număr de 124 unităţi sanitare sunt clasificate în categoria a IV-a şi 96 unităţi sanitare sunt în categoria a V-a.
Şapte unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ''Sf. Spiridon'' din Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca.
El a adăugat că în categoria I M (monospecialitate) sunt încadrate 21 de unităţi - 16 institute şi unităţi sanitare din Bucureşti, patru din Cluj Napoca şi unul din Timişoara. Un număr de 14 unităţi sunt clasificate în categoria a II-a, 10 dintre acestea trebuie să realizeze planul de conformare până la 31 decembrie 2011.
De asemenea, 43 de unităţi sanitare sunt clasificate în categoria II M (monospecialitate), iar 53 de unităţi sanitare se clasifică în categoria a III-a, cele mai multe dintre ele - 28 de unităţi, cu plan de conformare. El a precizat că procesul de clasificare nu este închis.
"Dacă unităţile sanitare au luat măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară, pot să revină cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sănătăţii va reanaliza dosarul de clasificare", a afirmat Cseke.
Potrivit ministrului, prin introducerea clasificării, diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie vor fi eliminate.
"Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante. Astfel, prin aplicarea noilor reguli de finanţare, 36% dintre spitalele publice (125 unităţi sanitare) vor înregistra creşteri bugetare faţă de anul trecut. Un număr de 84 unităţi sanitare îşi vor menţine aceeaşi finanţare faţă de anul trecut, iar 138 de unităţi sanitare (39%) vor înregistra scăderi de buget faţă de anul trecut", a spus ministrul sănătăţii.
El a adăugat că cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul acesta se află în categoriile I, II şi III.
Cseke Attila a făcut referire şi la faptul că în cazul spitalelor cu buget mai mic trebuie să se implice autorităţile locale mai mult.
În ceea ce priveşte spitalele care sunt de boli cronice - cum ar fi cele de tuberculoză, recuperare, psihiatrie - îşi vor menţine finanţarea la nivelul anului 2010. Între exemplele pe care ministrul le-a dat se numără Spitalul Judeţean Cluj şi cel din Constanţa care vor avea o creştere a finanţării de până la 50% de exemplu, iar cel din Iaşi de până la 30%, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş de până la 30%, la fel şi cel din Timişoara.
"Efectele modului de finanţare vor aduce o creştere semnificativă pentru spitalele cu un grad mare de competenţă şi clasele I, II, III. Prin aplicarea noilor reguli, un procent de 36% din spitalele publice cresc ca finanţare faţă de anul trecut. Un număr de 138 de spitale vor înregistra a scădere a finanţării faţă de anul trecut, iar toate cele şapte centre clasificate în categoria I de competenţă vor înregistra creştere la buget între 3% şi 6%", a mai precizat ministrul.
''Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie'', a declarat Cseke Attila.
Ministrul sănătăţii s-a referit şi la finanţarea serviciului de ambulanţă pentru că aceste măsuri fiind luate s-au înregistrat diferenţe între finanţarea per locuitor. De exemplu, la Tulcea s-a înregistrat 74,6 lei pe locuitor, în timp ce la Sibiu s-a înregistrat 16,8 lei pe locuitor.
"Începând de azi, pe o perioada de trei ani, se va introduce un standard de cost de finanţare a serviciului de ambulanţă. Aceasta va fi de 40 de lei la Tulcea şi 25,3 lei la Sibiu", a mai spus ministrul, pentru a evita diferenţele foarte mari în acestă finanţare. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, desemnat operator medical al unui elicopter MAI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a fost desemnat operator medical al unui elicopter pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor, devenind astfel a patra unitate medicală din ţară, după Bucureşti, Târgu Mureş şi Iaşi, care utilizează sistemul de acordare a asistenţei de urgenţă...
Cseke Attila: Serviciul de Urgenţă în România trebuie să funcţioneze după reguli militare Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat vineri, la Oradea, că vor fi continuate verificările inopinate la Serviciile judeţene de Ambulanţă, iar pentru noii manageri se va organiza concurs la nivel naţional. Cseke a mai precizat că serviciul de urgenţă din România ar trebui să funcţioneze după reguli...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Eugen Nicolăescu: La Târgu Mureş se va înfiinţa un centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia procedurile pentru înfiinţarea, la Târgu Mureş, a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, care să pregătească specialişti atât pentru Spitalul Marie Curie din Bucureşti,...