Cele mai citite
 


Ecografia 4D
marţi, 31 iulie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Articole medicale, Mama si copilul
 

Ecografia 4D este o tehnologie modernă, ce implică aparate de înaltă performanţă, cu sonde specializate, softuri dedicate şi imagini de rezoluţie înaltă.

 

 

ECOGRAFIA ÎN MONITORIZAREA SARCINII

Ecografia 3D şi 4D ocupă un loc important în monitorizarea evoluţiei fătului în viaţa intrauterină, oferind informaţii importante despre structura anatomică a organelor fătului, avand si un puternic impact afectiv aspura părinţilor, ce pot vedea imagini ale copilului înainte de naşterea acestuia.
Faptul că ecografia este o metodă non-invazivă, non-iradiantă, ce utilizează ultrasunete, conferă avantajul de a permite efectuarea repetitivă a investigaţiei, ori de câte ori este nevoie, fără a exista efecte secundare asupra dezvoltării fătului.

Comparativ cu ecografia 2D, aparatele cu soft 3D şi 4D oferă o rezoluţie a imaginilor ecografice de 40-60%. Acest lucru a permis diagnosticarea precoce a malformaţiilor fătului.

În cadrul clinicilor MEDCENTER se pot realiza următoarele investigaţii pentru monitorizarea sarcinii, cu ajutorul tehnologiei 4D:
 • Screening prenatal al malformaţiilor fătului (în special pentru Sindromul Down şi celelalte trizomii)
 • Dublu test
 • Triplu test

ECOGRAFIA MAMARĂ

Ecografia mamară este o metodă non-invazivă de investigaţie a glandei mamare, utilizând US.

Aceasta se poate practica la orice vârstă, fiind prima alegere înainte de 30-35 ani, datorită densităţii crescute a ţesutului mamar, dar şi după această vârstă, atunci când predomină ţesutul adipos (grăsos). În acest caz, ecografia reuşeşte cu succes să facă un diagnostic diferenţial între formaţiunile solide(tumorale) şi cele chistice.

Examenul ecografic durează între 15-45 minute, în funcţie de volumul sânului, complexitatea şi numărul de leziuni depistate. Se execută cu un transductor special (sonda US) cu frecvenţă înaltă.

La aparatele performante, cu soft 3D-4D, se poate calcula şi volumul leziunii, acest lucru permiţând urmărirea în timp a efectului terapeutic asupra leziunii.

Metoda se poate utiliza ca examen screening la persoanele cu antecedente familiale de cancer mamar, cunoscut fiind faptul că acesta se transmite descendent pe linie maternală. Acest lucru impune un examen precoce al sânului, începând de la vârsta de 25 ani.

Examenul ecografic completează şi nu exclude celelalte tipuri de investigaţii imagistice - mamografie / rezonanţă magnetică / scintigrafie mamară. Prin ea se pot verifica suspiciunile apărute în celelalte cazuri, fiind o metodă repetitivă în timp şi având avantajul costurilor reduse.

Este o metodă :
 • NON IRADIANTĂ, putând fi utilizată şi la gravide şi copii/adolescente
 • RAPIDĂ
 • UŞOR DE PRACTICAT ÎN AMBULATOR
 • FOARTE IEFTINĂ comparativ cu informaţiile pe care le aduce
 • permite ghidarea unor proceduri invazive - puncţie-biopsie mamară şi evacuatorie- în scop terapeutic
 • prin utilizarea examenului Doppler Color şi Power Doppler, permite diagnosticul structurilor intens vascularizate (aşa cum sunt tumorile), aprecierea parametrilor fluxului sangvin - viteze, indici de rezistivitate, ceea ce conduce la o mai bună interpretare a leziunilor intramamare.

Un AVANTAJ al metodei este posibilitatea examinării porţiunii posterioare a glandei mamare (cea anterioară muşchiului pectoral), aceasta fiind greu de studiat mamografic de cele mai multe ori.

Are şi alte avantaje importante:
 • se poate utiliza la pacientele anxioase
 • se poate utiliza în afecţiuni inflamatorii - când nu se poate face      compresia corectă, la mamografie, a sânului
 • se poate examina sânul în lactaţie
 • se pot examina sânii cu implant mamar (silicon)

INDICAŢII CLINICE ALE ECOGRAFIEI MAMARE:
1.     anomalii palpabile clinic la pacientele sub 35 ani - acestea având în majoritatea cazurilor chiste sau fibroadenoame, ecografia putând face diagnosticul diferenţial între leziuni
2.     anomalii mamografice - completează examenul mamografic, ajutând la un diagnostic complet al masei dominante(leziune suspectă)
3.     diagnosticul CARCINOMULUI mamar - având aceleaşi caracteristici imagistice ca cele mamografice
4.       fibroză mamară, ce apare după:
- procese inflamatorii
- postoperator
- modificări intrinseci glandulare
5.       abcese
 
Dr. Cristian NICOLAE
Medic specialist radiologie-imagistică
Competenţă ecografie generală, senologie, computer tomografie
Medic primar medicină nucleară
MEDCENTER Bucureşti Vitan

Call Center gratuit: 0800 800 599 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Anomaliile genetice pot fi depistate în primele luni de sarcină printr-un test noninvaziv Anomaliile genetice pot fi depistate în primele luni de sarcină cu ajutorul unui test noninvaziv care constă în prelevarea sângelui matern - PrenaTest.
Cele mai noi informații despre screeningul, diagnoticul și tratamentul cancerului mamar vor fi aduse în atenția specialiștilor Bucureștiul va fi gazda primei editii a conferinței “Cancerul Mamar, Actualităţi în Screening, Diagnostic, Chirurgie Oncologică a Sânului și Radioterapie High–Tech" organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului împreună cu Centrul de Radioterapie Amethyst în perioada 8 - 9 noiembrie 2013 la Hotel...
Campanie de informare şi prevenţie a cancerului mamar şi de col uterin O campanie de informare şi prevenţie a cancerului mamar şi de col uterin a fost demarată în luna martie de Donna Medical Center, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi.
De Ziua Mondială a Sănătăţii, MEDAS lansează public un apel la sănătate printr-o serie de oferte speciale de ecografie Ştiai că ... România este în topul celor mai bolnave naţiuni din Europa, ocupând printre primele locuri în privinţa persoanelor care suferă de cancer mamar, de cancer de col uterin şi al pacienţilor cu alte afecţiuni cronice?
Cluj: Mii de femei testate pentru cancerele de col uterin şi mamar, printr-un program româno-norvegian Peste 15 000 de femei, mai ales din medii defavorizate, au fost cuprinse într-un program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a celui mamar, program derulat de Institutul Oncologic Ion Chiricuţă din Cluj-Napoca (IOCN) şi finanţat din fonduri norvegiene.
Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii participanţi la prima ediţie a conferinţei "Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech" organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului împreună...