Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Ziua naţională a Italiei: tricolorul italian proiectat pe cerul Romei
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Roma, 2 iunie - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Mii de oameni au urmărit joi festivităţile organizate de Comandamentul Militar al capitalei Italiei cu ocazia Zilei Naţionale. Aproximativ 5.700 de militari şi civili au defilat timp de 80 de minute în faţa a 31 de şefi de stat şi peste 50 de delegaţii diplomatice. Parada miliatră s-a încheiat cu proiecţia tricolorului italian format din emisiile colorate ale unor avioane militare.
Pentru prima dată în istoria ţării, preşedintele Italiei şi-a dorit să primească personal urările cu ocazia aniversării a 65 de ani de la formarea Italiei ca republică şi a invitat 80 de şefi de stat şi delegaţii diplomatice la Roma. Presa italiană relatează că printre statele care nu au primit invitaţie se numără Libia, din cauza conflictelor în desfăşurare. Tensiunile diplomatice dintre Italia şi Brazilia, provocate de cazul teroristului Cesare Battisti, au determinat preşedinţia italiană să trimită o invitaţie doar la cabinetul ministrului de externe, anunţă joi cotidianul La Repubblica.

Din motive de sănătate nu a sosit la Roma preşedintele Turciei, iar cel al Serbiei a declinat invitaţia în ultimul moment din cauza prezenţei reprezentanţilor Kosovo.

Scaunele celor 14 tribune amenajate de-a lungul străzii Fori Imperiali au fost împodobite cu stofe roşii, albe şi verzi, inspirate din culorile steagului Italian. Organizatorii au preferat scaunele aurii pentru tribuna preşedinţilor. La eveniment s-au acreditat peste 200 de jurnalişti străini, a confirmat pentru Agerpres un reprezentant al biroului de presă al Ministerului italian al Afacerilor Externe.

Festivităţile au fost deschise de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, care a depus o coroană de flori la monumentul Soldatului Necunoscut, ridicat în centrul Altarului Patriei. Alături de el s-a aflat ministrul apărării Ignazio La Russa. Între timp, oaspeţii străini au fost conduşi în tribuna de onoare amenajată chiar în faţa Forurilor Imperiale romane. Spaţiul decorat cu stofă albastră oferea 400 de locuri şefilor de stat şi reprezentanţilor diplomatici. Cei dintâi au fost invitaţi în primul rând, lucru care a facilitat salutul cordial al preşedintelui Napolitano.

Printre cei 31 de şefi de stat s-a aflat şi preşedintele României Traian Băsescu, care a strâns mâna preşedintelui italian cu un zâmbet larg.

Parada a început cu onorile militare aduse lui Giorgio Napolitano de membrii Brigăzii Flaminia. A urmat apoi defilarea celor cinci modele de steaguri adoptate de Italia în ultimii 214 ani. Tricolorul a fost purtat de reprezentanţi ai participanţilor la paradă: soldaţi, personal sanitar şi voluntari. Pe lângă personalul militar care a purtat 161 de steaguri, la Roma au defilat şi 216 cai şi câini dresaţi. La paradă au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai trupelor aliate cu diferite ocazii, dar şi ai naţiunilor unde Italia a condus misiuni.

Securitatea participanţilor la festitivităţi a fost asigurată de 2.500 de forţe de ordine, de la lunetişti instalaţi pe acoperişuri până elicoptere ale poliţiei care au patrulat pe cerul Romei. Din acest motiv, traficul aerian a fost întrerupt deasupra capitalei Italiei până la ora locală 22.00. Pentru a completa decorul istoric, monumentul Colosseum a fost împodobit cu un tricolor de zeci de metri care a rămas instalat pe toată durata zilei. Via Fori Imperiali a devenit un perimetru roşu, alb şi verde când, la finalul paradei, avioanele militare au proiectat steagul cu emisii colorate.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Italia va deschide un spital şi va trimite 300 de medici şi militari în Libia Italia va deschide un spital militar şi va trimite 300 de medici, asistente medicale şi militari în Libia la solicitarea guvernului libian recunoscut de Naţiunile Unite, a declarat luni o sursă guvernamentală, relatează Reuters.
Traian Băsescu: Mulţi dintre romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură Trimisul special al Agerpres, Claudiu Zamfir, transmite: Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că mulţi dintre etnicii romi din România trăiesc din câştigurile obţinute prin furt, însă autorităţile de la Bucureşti nu le pot interzice libera circulaţie în Uniunea Europeană.
DOCUMENTAR: Ziua Crucii Roşii Române, 140 de ani de activitate umanitară Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ''pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie''.
Italia va elibera permisul de şedere pentru străini pe baza unui punctaj Roma, 28 iul - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Consiliul italian de miniştri a aprobat joi decretul numit "acordul de integrare între străin şi stat" care prevede eliberarea unui permis de şedere pe termen lung numai dacă solicitantul reuşeşte să adune 30 de puncte în decurs de doi ani...
Preşedintele Traian Băsescu a semnat un decret de decorare a mai multor militari şi civili din sistemul militar Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, un decret de decorare a mai multor militari şi civili din sistemul militar, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, remis AGERPRES.